Mental sağlık yani ruh sağlığı kişinin psikolojik, davranışsal ve duygusal bütününü ifade eder. Dünya sağlık örgütüne göre mental sağlık, özde iyi olma hali, yeterlilik hissi, sosyal olma, entelektüel bakış açısı, duygusal performansı iyi yönetme becerisi olarak tanımlanmıştır.
Türkçe karşılığı olarak ele alındığında 'Akıl, zeka, ruhsal ya da zihinsel' şekildeki anlamlar bütünü olarak öne çıkıyor.
Mental hastalık davranış bozuklukları ile beraber görülen entellektüel fonksiyonların önemli oranda azalması olarak tanımlanabilir. Mental hastalığın birçok sebebi olabileceği gibi tek bir nedende tanı olarak konulabilir.
Ruh sağlığı olarak da adlandırılan mental sağlık düşünme, hissetme ve hareket etme şeklimizi doğrudan etkiler. Ayrıca stresle nasıl başa çıkacağınızı, başkalarıyla nasıl iletişim kuracağınızı ve nasıl seçim yapacağınızı belirlemeye yardımcı olur.
İlgili 21 soru bulundu
Ruhsal sağlığı bozulan kişi işyerinde konsantrasyon güçlükleri yaşamaya başlar. Dikkatini toparlayamaz, zamanla tahammül gücü azalır ve kişilerarası ilişkileri bozulmaya başlar. Uyku kalitesi olmayan kişiler uykuya dalma ve sabah uyanma güçlükleri yaşar. Kişide zamanla tükenmişlik belirtileri ortaya çıkar.
Hastalıklı ruh halinden çıkmak ve olumlu düşünmeye çalışarak mental sağlığın yeniden kazanılması kişinin çabasının yanı sıra psikolog destek ile mümkün olabilir. Gerekirse psikiyatrist desteği alınarak ilaç tedavisine başlanmalı bu sayede kişinin durumlar karşısında baş edebilme kapasitesi artırılmalıdır.
Stresi azaltmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku uyumak, sosyal bağlantıları güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmak ve dinlenmek, mental yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve terapi gibi teknikler de mental yorgunlukla mücadelede faydalı olabilir.
Haftada 3-4 gün sevdiğin bir egzersize vakit ayırmak, açık hava yürüyüşlerine çıkmak veya vücudunu esnetip rahatlatacak hareketleri yapmak mental sağlığın açısından da oldukça faydalı olacaktır.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Ölüm ve kayıplar, iş hayatının zorlukları, maddi zorluklar, aile hayatında yaşanan sıkıntılar, ilişkilerin bozulması, manevi değerlerin değişmesi, güvensizlikler, çaresizlikler, köşeye sıkışmış hissetme gibi durumlar mental sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Mental sözcüğü, özellikle tıp alanında kullanılan bir terimdir. Dilimize İngilizceden geçen mental sözcüğü, aynı zamanda birçok dilde de kullanılmaktadır. Bu sözcük 'zihinsel' anlamına gelmektedir. Zihin ve akıl ile ilgili faaliyetler mental sözcüğü ile ifade edilmektedir.
Tıbbın nöroloji ve psikoloji alanlarında sıklıkla kullanılan mental terimi 'akıl, zeka, zihinsel' anlamına gelmektedir.
Kaygı bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk, yeme bozuklukları, öğrenme güçlükleri, fobiler ve obsesif kompulsif bozukluklar mental bozukluklara verebileceğimiz başlıca örnekler. Mental bozukluk, psikolojik işlev bozukluğuna sebep olabiliyor.
Depresyon Nedir? Kişilerin kendini iyi hissetmediği, uzun süre boyunca devam eden, günlük hayatı ciddi anlamda etkileyen psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Motivasyon eksikliği, değersizlik, karamsarlık, suçluluk hissi gibi durumların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Kişinin sürekli kaygı ve stres yaşaması, bunlarla başa çıkamayacak hale gelmesi zihni yorar. Çoğu kişi bunun farkına varmasa da bazı dönemler mental yorgunluk yaşar. Ekonomik sıkıntılar, yaşanan kayıplar, çalışma stresi, yaşanan ortamlar mental yorgunluğu tetikleyici nedenler arasında gösterilebilir.
Zihinsel antrenman, sporcuların yanı sıra her bireyin günümüzde kendisini mental anlamda iyi hissetmek ve iyiye sevk etmek adına uygulayabildiği bir egzersizdir. Vücudumuz beynin emirlerine uymakla yükümlüdür.
Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
Anksiyete sicile işler mi? Psikiyatriye gitmek memurluğa engel mi öğretmenliği engeller mi? Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez.
Kliniğe hasta yatışı acil servis veya AMATEM polikliniklerinden olur. Bunun dışında bir yatış yolu yoktur. Poliklinikten yatışlar randevu sistemine göre gerçekleştirilir. Hastanın tedavi motivasyonu ve isteği esas olup kliniğe kendi isteğiyle yatarak tedavi olmak isteyen hastalar kabul edilir.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri