Mermer güçlü bir taştır, fakat kireçtaşı yapısı nedeniyle temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kullanılan asitli ve çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleri mermerin içerisindeki kirecin okside olmasına ve mermerin sararmasına yol açar.
Sararmış beyaz mermeri tekrar beyazlaştırmak için, yüzeyi nazikçe temizleyip zımparalayarak ve mermer cilası uygulayarak beyazlığını ve parlaklığını geri kazandırabilirsiniz. Gerekirse, profesyonel bir mermer restorasyon şirketinden yardım alabilirsiniz.
Doğal ışığa maruz kalan kuvars tezgahlar, ultraviyole (UV) ışınlarının etkisiyle zamanla renk değiştirebilir. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalan tezgahlar, sararma belirtileri göstermeye daha yatkındır.
Eğer mermer tezgahınız sararmaya başladıysa limon ve tuzla ovarak rengini açabilirsiniz. Bunun dışında hem parlamasını hem de üzerinde bulunan mikropların kırılmasını istiyorsanız limon ve karbonatı karıştırıp bir macun haline getirin. Oluşan karışım ile tezgahın üzerini ovalayın.
Mermer, asidik yapıya sahip maddelere belli bir süre maruz kaldığında aşınabilir. Bu, özellikle de mutfak tezgâhı olarak kullanılan mermerler için bir problemdir; zira limon suyu, sirke, şarap gibi malzemeler, asidik yapılarının etkisiyle mermerde lekelenmeye sebep olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Mermer, oniks, traverten gibi kireç bazlı taşlar kolayca aşınmaya ve lekelenmeye maruz kalabilmektedir. TuffSkin® dışında hiçbir materyal, kimyasal lekelenmeleri ve aşınmaları önleyemediğinden doğal taş yüzeylerinizin kullanım süresini artırabilmek için TuffSkin® kullanmanızı öneririz.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin. Limonun kendi kokusu ile mutfağınız ferah kokarken; beyaz sirkenin temizleyici özelliği ile tezgahlar artık daha temiz olabilir.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Isınan limon suyunun içine karbonatı ilave edip karıştırın ve bu karışımı hiç bekletmeden lavabonun giderlerine, her delikten mutlaka geçecek şekilde dökün. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Son olarak kaynatıp 1-2 dakika beklettiğiniz suyu giderlerden dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.
Yüksek ısı (220°C üstü) nedeniyle oluşan yüzey lekeleri, yüzey rengini (orjinal rengine bağlı olarak beyaz, sarımtrak) değiştirir. Sirke ve Mor lahana lekesi yüzeyin rengini değiştirir, mermer içine işler. Uv ışınları mermer yüzeyinin rengini soldurabilir fakat mermer içine erişemez.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Polimer Cila: Polimer-yayıcı akrilik asit, akrilik ester ve styreneden oluşur. Genelde mermer, karo, traverten ve mozaik vs. yüzeylere paspasla veya bezle sürülmek suretiyle uygulama yapılır.
Mermerin yapısı seramik ve fayanstan farklı olduğundan sıradan temizlik malzemeleri asla kullanılmamalıdır. Mermerin temizliği ve parlatılması özel ilgi gerektirir. Mermer Cilası ve Parlatma İşlemi Nasıl Yapılır? Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir.
Mermerlerinizin derz aralarına farklı renk boyalarla işlem yaparak daha renkli yüzeyler elde edebilirsiniz. Boyama işlemleriniz tamamlandıktan sonra su bazlı taş vernik, sır vernik veya akrilik vernikleri uygulayarak boyanızı koruyabilir, daha sağlam mermer yüzeyler elde edebilirsiniz.
Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra yeniden süngerle tezgahı silmeye devam edin.
Sararmış mutfak dolaplarını en iyi şekilde göstermek ve temizlemek için ılık su dolu bir kap içine bir fincan elma sirkesi ve 2 paket karbonat ekleyin. Bu karışımı güzelce karıştırın. Bulaşık süngeri kullandığınızda dairesel hareketler ile dolapları temizleyin. Ardından nemli bezle son dokunuşu verin.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Hazırladığınız Sol Cement C'yi mermer üzerindeki betonlu bölgeye uygulayın. Fırça veya sünger yardımıyla ürünü bölgeye sürün. 3. Sol Cement C'yi mermerin yüzeyinde en az 10 dakika bekletin. Bu süre zarfında ürün beton kalıntılarını yumuşatarak kolayca çıkmalarına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri