İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Mersin'in en meşhur tadlarından biri olan Kerebiç için en ideal adreslerden biri. Bu konuda uzmanlaşan mekan şehrin farklı yerlerine yayılmış durumda.
1 kg da 16 adet Kerebiç bulunmaktadır, kerebiç kurabiyeleri köpüğüyle beraber tartılmaktadır.
Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya mamul denilir. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.
Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor. Kentte uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışı yapan dokuz kadın sabahtan akşam geç saatlere kadar kerebiç yapıyor. Kerebiçin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç üretiyor.
Kerebiç; Mersin yöresine ait, bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, (Tercihe Bağlı) Antep fıstığı parçacıkları ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır.
Kerebiçin fıstıklı ya da cevizli olarak iki çeşidi var ancak fıstıklısı daha lezzetli. Fıstıklının kilosu 40 tl. Bir kilogramda 16 tane bulunuyor. Mersin'de çeşitli yerlerde şubesi bulunmakta.
Cevizli kerebiç kg fiyatı 25 TL.
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
Kilis'te ramazan bayramlarında yapılan ve gelen misafirlere ikram edilen gerebiç nefis bir cevizli kurabiye çeşidi. Özel şekilli kalıplarda yapılan gerebiç, adıyla Mersin'in kerebiçini görüntüsü ve lezzetiyle de mamul kurabiyelerini hatırlatıyor.
cevizlisi pek guzel degildir fıstıklısı tadılabilcek en guzel tatlılardan biridir. beyaz kopugunun sutle falan alakası yoktur tamamen çöven otu denilen otun kaynatılmasından elde edilir. muhtemelen arap tatlısıdır şam da tepsi kerebici şeklinde satıldıgını duydum ama ne şam a gitmek ne de tatmak kısmet olmadı.
Bu tarif için yarım su bardağı, yani 100 ml çöven kökü suyu kullanılıyor. Yani elde ettiğiniz bu 600 ml su ile 6 kez büyük bir kase çöven köpüğü elde edebilirsiniz. Çöven kökü suyunu buzdolabında kapaklı bir kavanozda bir ay kadar, dondurarak bir yıl saklayabilirsiniz.
mersin'de satılan versiyonu vegan olan şahane bir tatlı. mersinliler kahvaltıda da yiyormuş. irmikle yapılan bir hamurun içi ceviz / fıstık doldurulup pişiriliyor. sonra bu çöven otu ile yapılan krema ile birlikte yeniyor.
Mersin'in Vazgeçilmez Ramazan Tatlısı Kerebiç Tarifi Nasıl Yapılır? Karıştırma kabınıza margarini alın ve erimesini bekleyin. Üzerine irmiği ve kabartma tozunu ilave edin. Üzerine yumurtaları kırın ve sıvı yağı ilave edin, karıştırın.
Deniz, kültür ve inanç turizminin yanı sıra gastronomi zenginliğiyle de öne çıkan Mersin'de, coğrafi işaret tesciline sahip yöresel lezzetlerden kerebiç ve cezerye, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını tatlandırıyor.
Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz içi dolu kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif bir renk alana kadar pişirin. Oda sıcaklığında kısa bir süre dinlenen kurabiyeleri, pudra şekeri ve toz tarçın ilavesiyle servis edin.
Bugün Mersin'in genel nüfusuna bakarsak %72 ile %77 arası bir Türk nüfusu mevcuttur. %15 ile 20 arası bir Kürt nüfus vardır. Az sayıda Arap Alevi nüfusu da mevcuttur.
Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
Tarsus Şalgamı
Şalgam her ne kadar Adana'nın resmi içeceği olarak bilinse de Mersin'e özgü Tarsus şalgamının lezzeti de bir başka oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri