Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Tren kullanan kişiye şehir içi hatlar için “vatman”, şehirler arası hatlar için ise “makinist” denir. Vatmanlar şehir içi metro ve tramvay kullanan kişilerdir.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir.
Vatman olabilmek için belediyelerde açılan duyuruları takip etmek gerekir. En az lise mezunu olanlar, belediyelerde vatman ihtiyacı oluştuğu zaman başvuru yaparak, kursa katılırlar. Kursu başarıyla tamamlayan adaylarla yazılı ve sözlü mülakat yapılır. Başarıyla tamamlayanlar vatman unvanı almaya hak kazanır.
Belirli zaman aralıklarında çalışan bu araçlar, günlük hayatta önemli oranda kolaylaştırır. Bu doğrultuda tramvay sürücüsüne ise Vatman denir. Zeynep İşmanOnline dil eğitiminde nelere dikkat edilmeli?
İlgili 35 soru bulundu
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Treni kullanan kişiye genel olarak makinist denir. Makinist ismi bir çok demiryolu terimi gibi dilimize Fransızca'dan geçen bir kelimedir.
Makinist Ne Kadar Maaş Alır? Makinist olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Makinist maaşı 2023 verilerine göre ortalama 38.700 TL civarındadır.
Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir. Metro kullananlara ise vatman ismi verilmektedir. Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Türkiye'nin ilk kadın makinisti Seher Aytaç Aksel, 1990 Şubat'ında Haydarpaşa'da çalışmaya başladı. Ayşen Dönmez ise 1976 yılında hukuk müşavirliğinde işe girdi ve 37 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Aksel, demiryollarında kadın çalışan olmaya dair “Bir kadının makinist olması askere gitmek gibi bir şey.
TCDD “kadın yanı” uygulamasını kaldırdı ama sorun bitmedi: Kadınlardan, “cinsiyet seçeneği kaldırılsın” şikâyeti. TCDD Taşımacılık, hızlı trendeki "kadın yanı" yasağı uygulamasını sonlandırdı. Yeni uygulamayla trenlerde artık kadın ve erkek yolcular yan yana yolculuk yapabiliyor.
Ancak bizim bildiğimiz genel anlamıyla lokomotifi, yolcu ya da yük trenini kullanan kişiye makinist denir.
Tüm bu demiryolu araçlarının sürücülerine makinist denir. Metro ve tramvay sürücülerine Vatman da deniliyor.
Makinist, herhangi bir makineyi kullanmaktan veya tamirinden sorumlu kimse.
Araba kullanan kişilere Şoför denir.
Şoför olabilmek, araba kullanabilmek için eğitim alınmalı ve ve ehliyet sahibi olunmalıdır. Araba kullanmayı bilmeyen kişiler araba kullanamaz ve şoför olamaz.
→ Makinist denir. Tren : → Görseli ektedir.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Bu sebeple polisler, rütbeli subaylar, zabıtalar, postacılar vb. Başkentray'dan ücretsiz faydalanamamaktadır.
1. Marmaray nedir? İstanbul'un iki yakasındaki demiryollarını, Üsküdar ve Sirkeci arasında yapılan tüp tünelle birleştiren ve şehre 76 kilometre uzunluğunda bir metro kazandıracak olan ve 29 Ekim'de açılan projedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri