Kurutma meyve ve sebzelerin bünyesindeki % 80-95 oranlarındaki suyun % 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlama işlemidir.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Mevsiminde taze olarak satın aldığınız domates, biber, patlıcan; çilek, elma, portakal gibi tüm meyve sebzeleri kurutulmuş forma dönüştürebilirsiniz. Kat kat tepsi formunda olan sebze kurutma makinesi, ısıyı tüm katlara yayarak sebze ve meyvelerinizi güneşte kurutmuş gibi kurutmanızı sağlar.
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Kurutma, gıda maddesinin içerdiği suyun, kontrollü koşullarda buharlaştırılması işlemidir. Bu işlemin en önemli amacı, dayanma süreleri kısa olan ürünlerin dayanma sürelerini artırmaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Güneş enerjisi ve çeşitli yakıtlardan yararlanarak yapılan kurutmadır. Güneşli mevsimlerde güneş enerjisinden, güneş enerjisinin yeterli olmadığı günlerde ise katı, sıvı veya gaz yakıtla sıcak hava elde edilmektedir. Bu kurutucular küçük kapasiteli olduklarında köy tipi kurutucular olarak da isimlendirilmektedir.
Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları Arasında Yüksek Vitamin Değerini Koruması Da Vardır. Kurutma yani dehidrasyon işlemi doğal meyvenin taze halindeki besin değerlerini genellikle korur. Buharlaşan su ile zengin vitamin ve mineraller kaybolmaz.
''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor. Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur, kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut, kivi, mango, muz, çilek, ananastır.
Meyve kurutmak için gereken derece 57. Ancak bu haliyle bu dereceye çıkabilmesi için fırının 70 dereceye, alt-üst ve fanlı ayarlanması gerekiyor. Bir de tel raflara üç-dört milim kestiğiniz portakallarınızı dizin. Yaklaşık 24 saatte kurutabileceksiniz.
Kurutulmuş meyve ve sebzelerde mineral kaybı yaşanmaz ancak özelikle C vitamini kayıpları söz konusu olabilir. Güneşte kurutma yönteminde ışınların besinlerle teması sonucunda bazı vitaminler kayboluyor. Güneşte kurutulan sebze ve meyvelerde en önemli kayıp C vitamininde yaşanıyor.
Kurutma meyve ve sebzelerin bünyesindeki % 80-95 oranlarındaki suyun % 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlama işlemidir.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya uygun olgunlukta olmasına (ham ya da fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir. Daha sonra içlerindeki yaprak, çöp, sap, taş gibi yabancı maddeler ayıklanıp yıkanmalıdır. Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveler yara almamaları için çırpılarak değil, elle toplanmalıdır.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar. Muz, göbek bölgesindeki yağları eritmek isteyenlere çok tavsiye edilmese bile yine de gece atıştırmalığı olarak iyi bir seçenektir.
Kurutulmuş sebzeler 60 derece Fahrenheit (15 santigrat derece) sıcaklıklarda yaklaşık 6 ay saklanabilir. Bazı uzmanlar, sabit bir oda sıcaklığında (70 derece Fahrenheit veya 21 santigrat derece) 8-10 yıl saklanabileceklerini söylüyorlar. Temel kural, sıcaklık ne kadar düşükse, saklama süresi de o kadar uzun olur.
Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri