Şeker molekülleri, monosakaritler (glikoz ve fruktoz gibi tekli şeker molekülleri) ve disakaritler (sukroz ve laktoz gibi daha karmaşık yapılar) olarak sınıflandırılır. Meyveler sakaroz, fruktoz ve glikoz karışımı olan doğal şekerler içerir.
Meyveler, fruktoz dışında glikoz ve sakkaroz adı verilen şekerler de içerir. Fruktoz bunların içinde glisemik indeksi daha düşük olan şekerdir, glikoza dönüşümü daha yavaştır.
Peki niye meyve şekeri fruktozdan bu kadar korkuluyor? Fruktoz da glikoz da karbonhidratın en basit formlarından biri olan basit şekerlerdir. Basit şekerlerin kimyasal yapısı ve hangi besin kaynağından geldiği, ne kadar hızlı sindirildiği, emildiğini ve vücutta ne şekilde kullanıldığını ya da depolandığını da etkiler.
Meyve şekeri olarak bilinen pekmez, bal, meyve ve sebzelerin büyük bir çoğunluğunda doğal olarak bulunan bir şeker türüdür. Bal ve çeşitli meyvelerde bulunan, üzüm şekeri olarak da bilinen ve sakarozdan daha az tatlı bir şeker türüdür.
Kan şekeri seviyelerini glikozdan daha yavaş yükseltir ve insülin seviyelerini hemen etkilemiyor gibi görünmektedir. Ancak fruktoz kan şekerinizi hemen yükseltmese de daha uzun vadeli olumsuz etkileri olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Meyveler sakaroz, fruktoz ve glikoz karışımı olan doğal şekerler içerir. Pek çok insan şekerin kötü olduğunu duyduğu için bunun meyveler için de geçerli olduğunu düşünür. Ancak fruktoz belli miktarın üzerinde zararlıdır ve meyveden geldiğinde zararsızdır .
Glikoz terimi genel mono sakkaritleri tanımlamak için kullanılır, spesifik olarak hangi monosakkariti ifade ettiğinizi bilinmez. bu nedenle Glukoz terimi daha doğrudur, bu 6 karbonlu bir aldehit molekülünü ifade eder.
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Üzüm % 50'şer oranlarda glikoz ve früktoz içerirken, elma % 14.7 glikoz % 51.9 früktoz, portakal % 29.5 glikoz, %21.2 früktoz içermektedir (2, 19).
Sadece kan şekerini hızlı yükselten ve insülin hormonunun ani salınımına sebep olan gıdalar diyetten çıkartılır. Çıkartılan gıdalar arasında meyve yoktur. Meyve şekeri kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltir, fakat miktarını ayarladığınızda diyetiniz açısından sorun teşkil etmez.
Hem früktoz hem glikoz kaynağı
Früktoz/glikoz oranı meyveden meyveye değişir, örneğin elma ve armutta früktoz glikozdan üç kat fazla bulunur. Muz, üzüm, ananas, kayısı gibi meyvelerde bu oran neredeyse eşittir.
Portakal bilinenin aksine üç farklı şeker türünü son derece dengeli şekilde içeren ender meyvelerdendir. Bu haliyle tek bir portakaldan aldığınız şekerin %35'i Fruktoz iken, %32'si Glikoz ve %33'ü Sakkaroz'dur.
"Taze sıkılmış meyve suyu kan şekerini ve insülini yükseltir ve yağlanmaya başlarsınız. Meyve suları karaciğeri yağlandırır. Meyve sularında fruktoz (meyve şekeri) ve glikoz vardır.
Glukoz ise karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelmektedir ve vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Başta üzüm olmak üzere meyvelerde yüksek oranda bulunur ve halk arasında "üzüm şekeri" olarak bilinir.
Glukoz, doğal bir şeker olan Glukoz, birçok meyvede ve balda doğal olarak bulunur normal bir tüketmeyle herhangi bir zararlı yönü bulunmamaktadır. Fruktoz, doğal olarak birçok besin maddesinde bulunan 6 karbonlu bir monosakkarit şekerdir.
Glikoz Şurubu ile Şeker Arasındaki Fark Nedir? Şeker kana çok geç karışırken; glikoz şurubu kana kısa süre içinde karışmaktadır. Glikoz şurubunun ekonomik değeri daha düşüktür. Pancar şekeri ise biraz daha yüksek ücretlerden satılmaktadır.
Meyveler doğal bir madde olan ve tatlı olmasını sağlayan fruktoz bulunmaktadır. Fruktoz rafine şeker kadar zararlı değildir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri