Mezgit balığının özellikleri onu diğer balık türlerine göre biraz daha fazla tercih edilir yapmaktadır. Fazla kılçığının bulunmaması ve yumuşak yapısı mezgit balığının avantajlı yönlerinden bazılarıdır.
Ülkemizde de bolca bulunan mezgit balığı denizin dibindeki küçük canlılarda beslenir. Tavuk ile benzer bir tada sahip olduğu için aslında harika bir alternatiftir.
Gadidae familyasına ait bir balık olan mezgit, ortalama 20-40 cm boyundadır. Atlas Okyanusunda sıklıkla rastlanan bu balık, küçük balıkları avlamak için denizin yüzeyine çıkar. Genelde Şubat-Mayıs arası üreme zamanıdır. Ancak bu dönem bölgesel olarak değişiklik gösterebilir.
Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın. Kızgın yağda unlanmış mezgitleri pişirin. Balıkların her bir tarafını en fazla 4 dk kadar ateşte tutun. Kızarmış balıkları roka, maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.
Tavuk balığı olarak da bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en çok Karadeniz'de bulunur. Yaz hariç devamlı yumurtalı durumdadır. Yumurtalı tavası, domatesli sotesi güzel olur.
İlgili 44 soru bulundu
Leziz mi leziz bir ete sahip olan mezgit balığı, sofralar için en çok tercih edilen balık türlerinden biridir. Beyaz ve sıkı eti nedeniyle tavuk etiyle de benzerlik gösteren hatta kimilerince “tavuk balığı” diye adlandırılan mezgit sıklıkla avlanır ve tezgahlarda yerini alır.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
Mezgit balığı fileto şeklinde kesilirse, her bölge aynı zaman diliminde eşit olarak pişmektedir. Kuru bir balık olmasından dolayı ızgara yerine daha çok tavada pişirilmesi tercih edilmektedir. Mezgit balığının kızartma yağında tereyağı kullanılması, daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Not: Mezgit balığı pişirmenin püf noktası, kızgın yağda pişmesidir. Hassas çabuk dağılan balık olduğundan, yağı kızdırıp öyle dizin tavaya. Afiyet olsun.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Pulsuz balıklar: Derisi puldan daha çok kaygan sıvıyla ya da belli belirsiz ince, minik pullarla kaplı olan balıklardır. Dülger, fener, istavrit, kalkan, kılıç, kırlangıç, lahoz, lüfer, mezgit, orkinos, palamut, uskumru pulsuz balıklardandır.
Mezgit genellikle tavada ya da ızgarada pişirilir. Izgarada mezgit pişirecekseniz, tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekik yapraklarından bir marine sosu hazırlayın. Balıklarınızı bu sosa yatırarak 15-20 dakika kadar lezzetlenmesi için bekletin.
Avın az ve verimsiz olması, fiyatların geçmiş yıllara göre neredeyse üç kat artış göstermesi, tüketicilerin balık tezgahlarından uzak kalmasına neden oluyor. Bölgede en çok tercih edilen balıklar arasında yer alan mezgit, kilogramı 80 lira olması nedeniyle çoğu balıkçı tezgahında satışa sunulmuyor.
Fırını 200°C'ye ayarlayın. Alüminyum folyo üzeri yağlı kağıt serili geniş fırın tepsisine mezgit filetoları dizin. Patatesleri, doğranmış kuru soğanları, kabuğu soyulmuş sarımsakları, kereviz saplarını ve taze baharatları gelişi güzel tepsiye yerleştirin. Üzerlerine tereyağı parçaları ve sıvı yağı gezdirin.
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." dedi.
kılçık ayıklama derdi olmadığı için tavuk gibi yenir.
Buğlama ya da ızgarada balık pişirmek tavada pişirmekten daha sağlıklı ve daha pratiktir. Balık kokusunu önlemek için yapılabilecekler: Yemeğinizi hazırladıktan sonra ocağın üstünde bir tencere su kaynatın ve içerisine sirke, limon damlatın böylece bir süre sonra balık kokusundan eser kalmayacaktır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Mezgit sürüler halinde dolaşır. Yaşamını 30-40m'den daha derin diplerde gezinip, besin arayarak geçirir. Balıktan çok kabuklu, yumuşakça, deniz kestanesi, solucanlar ve balık yumurtalarıyla beslenir.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri