Eğer vücuttaki gaz miktarı artar ve dışarı atılamazsa sindirim sisteminde oluşan fazla hava, organların duvarlarında gerilime neden olur. Bunun sonucunda kişi nefes darlığı, çarpıntı, geğirme isteği, kontrolsüz gaz çıkarma, karın ağrısı, patlayacakmış hissi gibi şikayetler yaşayabilir.
Karında Şişlik veya Ağrı
Karnın üst bölgesinde (mide bölgesi) ağrı veya şişkinlik, vücutta sıvı toplanmasına bağlı olarak gelişebilir ve kalp yetersizliğinin ilerlemesinin belirtisi olabilir. Sözkonusu yakınma ve bulguların sebebi akciğer, karaciğer veya bağırsaklarda sıvı göllenmesine bağlıdır.
İnce bağırsağa kontrolsüz olarak gelen gıda içeriği nedeniyle hazımsızlık, ishal gibi belirtilerin yanında bağırsakların salgıladığı maddelere bağlı çarpıntı, tansiyon düşüklüğü gibi sistemik belirtiler gelişir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
İlgili 41 soru bulundu
Karın şişkinliğinden mustarip olan hastalarda, halsizlik, karında dolgunluk, çabuk doyma hissi, karın ağrısı, karında ele gelen sertlik gibi şikayetlerle birlikte son 6 ayda normal kilosunun yüzde 10'undan fazla kayıp, ateşlenme ile gece terlemesi varsa kanserden şüphelenmek gerekebilir.
Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir.
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Kalp çarpıntısı, kalbin anormal derecede hızlı, yavaş, sert veya düzensiz attığı hissidir. Psikolojik kalp çarpıntısı ise bireylerin yoğun stres, kaygı, korku veya panik dönemlerinde yaşadıkları yaygın bir semptomdur. Bu durum hızlı, düzensiz veya anormal kalp atışlarının algılanması ile karakterize edilir.
Reflü kalp çarpıntısı yapar mı? Reflünün kalp kriziyle karıştırılmasının en önemli nedeni göğüste oluşan ağrıdır. Kalp çarpıntısı yapma ihtimali zayıftır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Gaz sıkışması az da olsa vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir. Bu bölgelerdeki ağrıların asıl nedenini bulabilmek için uzman doktor muayenesi ve ayrıntılı tetkik ve tahlil yapılmalıdır.
Hastalar, genellikle, gaz ve şişkinlikten yakınırlar. Çoğu hastada sıklıkla; halsizlik, güçsüzlük, baş dönmesi, bayılma, terleme, çarpıntı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, yüzde kızartı, nefes darlığı ve sık nefes alıp verme görülür.
Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca ısırgan otu, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler de mide şişkinliğine iyi gelen doğal alternatiflerdir.
Kalp yetmezliği, kapak hastalığı veya koroner arter hastalığı gibi çeşitli kalp rahatsızlıkları nedeniyle oluşuyorsa yatınca başlayan kalp çarpıntısı şikayeti meydana gelebilir. Bazı taşikardi olgularında ise altta herhangi bir neden bulunmadan da hızlı kalp çarpıntısı ortaya çıkabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Panik atak genellikle kaç dakika/saat sürer? Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Kalp çarpınısı nedenleri arasında en sık görülenleri kansızlık, guatr, hipoglisemi, uyku bozukluğu, sigara ve alkol tüketimi, hipotansiyon, mineral ve su dengesizliği, stres ve kaygı bozukluğu, hormonal değişimler, kondisyon düşüklüğü, kafein ve çay, ateşli hastalıklar, gıda takviyeleri, aşırı spor ve egzersiz, alerji, ...
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Çarpıntıyı hissettiğinde hastaya yapması için bazı manevralar öğretilir. Valsalva manevrası (ıkınma) ve göz masajı tercih edilen birkaç manevradan biridir. Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır.
Soğuk su ile yüzü yıkamak. Yüksek nabız için ilaç kullanmak. Nabzı düşürmek için belirlenen karotis ve valsalva manevralarını yapmak. Nefes alma sıklığını düşürmek ve derin nefesler alıp vermek.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Mide fesadı, genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Eğer bu tür belirtiler yaşıyorsanız ve mide fesadını düşünüyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmelisiniz. Tanı ve tedavi için bir doktorun önerilerini takip etmek önemlidir.
Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri