Tokluk hissi veren yiyecekler arasında tam tahıllar, protein kaynakları, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri ile kuruyemişler yer alır. Ceviz, elma, yoğurt, mercimek, tam buğdaylı makarna, kiraz, üzüm ve fasulye gibi yiyecekler tokluk hissinin uzun süre gidebilmesine destek verebilir.
Konuyu özetlersek; Öğünümüzde yağ varsa (tereyağ, hindistan cevizi yağı, avacado, zeytin, zeytin yağı, et, balık) ve triptofan varsa (hindi eti, çiğ kakao) CCK yı arttırıp tokluk hissine tatmin hissine kavuşabiliriz.
Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar ile şeker miktarı çok yüksek olmayan meyveler doğru karbonhidratlardır. Fasulye, bezelye, mercimek, lahana, pazı, ıspanak, pırasa, kepekli bulgur, ekşi maya ile yapılan tam tahıllı ekmek, elma, portakal, kayısı gibi seçimler sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
Peki, tok tutan besinler nelerdir? Protein kaynakları, yağlı tohumlar, bazı sebze ve meyveler tokluk hissinizi arttırır. Yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli proteindir. Protein oranı yüksek olduğundan, zayıflarken sizi tok tutabilecek en önemli besin kaynağıdır.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
İlgili 41 soru bulundu
Leptin bir doyma hormonudur. Esas olarak yağ hücreleri tarafından üretilir ve vücut besinlerden elde ettiği enerjiyi depoladığında leptin hormonu beyne tok olunduğuna dair sinyal gönderir. Leptin hormonu iştahın kontrol edilmesinde önemli bir rol oynar. Vücut ağırlığı ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur.
Kolesistokinin (CCK): İnce bağırsakta üretilen bu hormon, besin alınımına bağlı olarak doygunluk hissi verir. Yiyecek, ince bağırsağa ulaşır ulaşmaz bu hormonun salınımı başlar.
Zencefil-Limon çayı: Antioksidan bakımından zengindir. Tokluk hissi verebilir. Metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlar.
Yemeklerden Önce mi Sonra mı İçilmeli
“Su metabolizmayı hızlandırır. Yemeklerden 10-15 dakika önce tüketilen su tokluk hissi verir ve daha çabuk doymamızı sağlar. Yemeklerden yine 10-15 dakika sonra tüketilen su sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Başlıca bu etkileri ile kilo vermede faydalıdır.”
Avokado. İçerdiği liflerden dolayı sindirimi uzun süren avokado uzun süre tokluk hissi yaratır. İçeriğinde yer alan oleik asit nedeniyle iştahı bastıran besin, kilo vermeye yardımcı olur.
Tok tutan ilacın yağ yakan özellikte olması gerekir. İlaçlar kullanıldığında tokluk hissiyle birlikte yağ yakması da beklenir. Bu özelliğe sahip ilaçlar istenilen forma daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde olmasını sağlar. Sadece tokluk hissini vermesi kilo alımını önler.
Beyne tokluk sinyalinin gitmesinin en az 15-20 dakika sürdüğünü söyleyen diyetisyenler kilo vermek isteyenler için şu önerilerde bulunuyor. "Az çiğneyip, hızlı yersenız tokluk oluşana kadarki sürede daha çok yemek yerseniz aldığınız kalori miktarı artar.
Açlık, vücudunuzun yiyeceğe ihtiyacı olduğunu haber veren doğal bir işaret. Ancak sürekli aç hissediyorsanız bu durum beslenme yetersizliklerinin, stresin, yeterince uyumamanın veya hormon dengesizliklerinin bir işareti olabilir. Çoğu insan genellikle yemek yedikten birkaç saat sonra tekrar acıkır.
Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyalin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1.5 saati bulmaktadır.
1 Hafta Boyunca Sadece Su İçerek Kaç Kilo Verilir? Hem sağlıklı hem de kontrollü bir biçimde kilo vermek isteyen kişilerin uygulayabileceği popüler oruçlar arasından en sağlıklısı su diyetidir. Kilo verme Kilo sorunu yaşayan kişilerin denediği su diyeti ile 1 haftada 7 kilo verebilirsiniz.
Diyet yaparken ne kadar su içmeli, sorusuna yönelik belirtmek gerekiyor ki günlük 2-2,5 LT. su tüketiminin altında kalınmaması öneriliyor. Hatta diyet döneminde su tüketimi 3 litreye ulaşması da sağlıklı olarak değerlendiriliyor. Diyet döneminde su tüketimi azaldığında sağlık için birçok zararlı etkisi görülüyor.
Bunun için iştah kesici çeşitli ilaçlar ve gıda takviyeleri devamlı olarak piyasaya çıkmaktadır. Bunların birçoğunda bilimsel veriler yeterli değildir ancak bir uzman eşliğinde kullanıma karar vermek gerekir. İştah kesici bir ilaç olan Sibutramin, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmış ve piyasadan kaldırılmıştır.
Dispepsi, yemek yedikten sonra vücudun besinleri sindirmekte zorluk çekmesi sonucu midede yanma, şişkinlik veya dolgunluk hissi ile ortaya çıkan mide rahatsızlığıdır. Genellikle az yemek yense bile tokluk hissiyle karakterize bir durum olan dispepsi, halk arasında hazımsızlık olarak da adlandırılır.
Klinik olarak iştahsızlık ya da farklı bir deyişle iştah azlığı, günlük yiyecek alım miktarındaki azalma ile karakterizedir. Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı iştahsızlık, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak görülebilir.
Leptin, açlık, tokluk ve obeziteyi etkileyen hormonlardan biridir. Adipoz doku (yağ dokusu) tarafından salgılanır. Adipoz dokunun yanı sıra karaciğer, bağırsak, mide, kemik iliği, meme dokusu, testisler ve yumurtalıklar, plasenta ve iskelet kasları tarafından da bir miktar leptin salgılanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri