TDK tarafından minnet duymak ise minnet etmek deyimi ile aynı anlamı taşır. Yani minnet duymak; bir olay karşısında kişinin başka kişiye karşı kendisini borçlu sayması anlamında açıklanmıştır.
Sıkıntı, üzüntü anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: Her mihnet kabulüm yeter ki gün eksilmesin penceremden.
a. Sıkıntı: “Her mihnet kabulüm yeter ki / Gün eksilmesin penceremden.” -C. S.
Mihnet sözcüğü konuşmalarda veya yazılı metinlerde "sıkıntı" manasında kullanılmaktadır.
yeter ki gün eksilmesin penceremden misrasiyla da 》 doğan her günü görmeye olan arzusunu ve yaşama sevincini ifade etmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Cevap: Korkum yok verdiğin acıdan demektir. ➛"Pervam yok verdiğin elemden" sözü Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait bir sözdür. Cahit Sıtkı Tarancı bu sözüyle verdiğin acıdan korkmuyorum demek istemiştir.
Birinin evine konuk olarak giden bir kimse mihman olmuş demektir. Mihman TDK Sözlük Anlamı Nedir? Mihman kelimesinin TDK sözlük anlamı konuk demektir. Bir yere veya kişinin evine kısa süreli konuk olan kişileri ifade etmek için mihman kelimesi kullanılır.
mihnet - Nişanyan Sözlük. Arapça mḥn kökünden gelen miḥna(t) محنة “zorluk, zahmet, sınav” sözcüğünden alıntıdır.
belel. Yaşlık, rutubet, ıslaklık. Zafer, galibiyet. Mihnet, keder, üzüntü.
"Dert" ve "mihnet" eziyet, sıkıntı, cefa manalarına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hezimet sözcüğü, inhizam kelimesinden türetilmiştir. İnhizam hayal kırıklığına uğramak ve mağlup olmak anlamına gelirken hezimet de yenilmek, muradına erememek ve umudunu kaybetmek demektir. Bu kelimenin isim hali ise ''münhezim'' şeklinde yazılır.
TDK sözlük sitesinde mahdum kelimesi oğul anlamına gelmekte ve kelimenin kökeninin Arapça olup, Arapçadan mahdüm kelimesinden türetilerek kullanıldığı bilgilendirilmektedir.
Birinin değerini, ahlakını anlamaya yarayan ölçüt.
3. Mihnet Keşan: Keşan'a sürgüne gidişini ve dönüşünü anlatan bir mesnevîdir. mısralarıyla ifâde etmiştir. 1839 (H. 1255)da Mısır'da basılmıştır.
Mihnet-Keşan, genel olarak İzzet Molla'nın 1823 yılında Keşan'a sürgünü ve sürgünde yaşadıklarını konu edinir. Anlatı, sürgün şairin yaşadıkları üzerine kurgulanmış olmakla birlikte ?
Mihenk taşı, gümüş ve altın alaşımlarının kalitesini test etmekte kullanılan, düz, sert, ince pütürlü, siyah veya koyu renkli bir taştır. Bu amaç için çeşitli taşlar kullanılır, bunlar genelde kuvars veya bazalt tipi olur.
Belli ki sözlüğü hazırlayan kişi, Farsça'da 'saç örgüsü, zülüf, uzun saç' anlamına gelen 'gîsû/geysû' ile Türkçe'nin 'geysi/giysi' sözcüğünü karıştırmıştı.
Çîn kelimesinin “kıvrım” anlamı turra (perçem) kelimesi ile iham-ı tenasüp sanatı meydana getirmiştir. Müşgîn kelimesinin, misk kokulu ve misk renkli (siyah) anlamıyla tevriye sanatı yapılmaktadır.
Orijinal dilinde ''zülf'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı püsküldür. Ancak kelime 14. yüzyıldan itibaren saç lülesi ve perçem anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bu kelime d birçok tamlamada ve mazmunda yer alır. Örneğin zülf-i perişan, dağınık ve kıvrım kıvrım olmuş saç anlamına gelir.
Mazlum kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mazlum kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı maẓlūm şeklindedir.
Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir.
15. yüzyıldan beri kullanılmakta olan nedamet sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kişinin söylediği bir sözden ya da sergilediği bir davranıştan ötürü derin üzüntü duymasına nedamet denir.
Pinhan kelimesi gizli, saklı veya gizlenmiş anlamına gelir. Aynı zamanda hafi, mahfi, mestur ve müstetir olarak da tanımlanabilmektedir. Amaca uygun olarak her iki anlam üzerinden de pinhan kelimesini cümle içerisinde kullanabilirsiniz.
Üryan kelimesi Türkçede 'çıplak' anlamına gelmektedir. Çok fazla olmasa bile gündelik yaşamda hala kullanılan sözcüklerden biridir. Aynı zamanda yazılı metinlerde ve bazı kaynaklar üzerinde sıkça karşılaşılan bir kelimedir. Burada kişinin çıplak olduğu dile getirilir.
Kuran'ı Kerim'de Vesselam Kelimesi
Kelimenin anlamı, esenlik ve doğru yolu tutanların olsun anlamına sahip olmakta olan bir kelimedir. Zamanla vesselam kelimesi, cümlelerin sonuna eklenerek bir ünlem halini almıştır. Edebi eserlerde ise sıklıkla sözün özü budur demek için kullanılmakta olan bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri