Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
İnce motor becerileri, el ve parmaklarda bulunan küçük kas gruplarıyla yapılan yazma, resim yapma, çatal bıçak kullanma, düğme ilikleme, giyinme gibi işlerin gerçekleştirilebilmesidir. Kaba motor beceriler ise daha büyük kas gruplarıyla yapılan yürüme, zıplama, koşma gibi hareketleri sağlar.
İlgili 44 soru bulundu
Kalın motor: hareket etmek için vücuttaki büyük kas grupları kullanılır örneğin; yürümek, koşmak, zıplamak, yüzmek, sekmek, tırmanmak, bisiklet sürmek, dans etmek, top atıp tutmak gibi. İstisnalar olsa da çoğu kez kendiliğinden gelişen hareketlerdir.
Bu beceriler, çocukların yürüme, koşma, tırmanma gibi büyük hareketlerden, el yazısı, parmakla nesne kullanma gibi ince detaylara kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Duyusal-motor gelişimi desteklemek, çocukların koordinasyonlarını artırmalarına, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerini sağlar.
Motor beceri, bir bireyin kaslarını, genellikle kas gruplarını, belirli bir amaca yönelik olarak hareket ettirebilme yeteneğidir. Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir.
Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olarak adlandırıyoruz. Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtilerle gösterebilir.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Hayatımızı kolaylaştıran sahip olduğumuz bazı temel beceriler vardır. Yürüme, koşma, atma, tutma, atlama, sıçrama gibi, bu beceriler doğal büyüme aşamalarındaki oyunlar, aktiviteler ve sosyal süreçler aracılığıyla gelişir.
Motorik öğrenme, genel anlamda, motor fonksiyon bağlantısı olan başlıca fak- törleri anlamaya yönelik tüm çalışmaları kapsar. Öğrenmeyi oluşturan faktörler ise çok boyutlu karmaşık ve temelde ayrılmayan faktörlerdir.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
7-9 aylık bebek motor gelişimi
Yerde yuvarlanabilir, bedenini rahatça döndürebilir. Emeklemeye çalışabilir, kendini yukarı çekip bir desteğe tutunarak ayağa kalkabilir ama geri oturamaz. İnce motor becerileri: Parmaklarıyla nesneleri işaret edebilir, baş ve işaret parmağıyla nesneleri kavrayabilir.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Fiziksel (Motor) Gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır.
Sık düşme, hızlı koşamama, zıplayamama, el becerilerinde zayıflık, kötü el yazısı, ayakkabı bağcığını bağlayamama, atılan topu yakalayamama, belirli bir hedefe topu atmakta zorlanma, tek ayak üstünde duramama şeklinde belirtiler verir. Bu belirtilerin hepsi ya da bir kısmı görülebilir.
Teknik beceriler, belirli bir işi yapabilmeniz için gerekli olan spesifik becerilerdir. Bu belirli araçları kullanma beceriniz veya belirli tekniklere hâkim olma ve bu teknikleri uygulama beceriliniz olabilir. Bu becerileri, üniversitede veya çalıştığınız işlerde kazanmış olabilirsiniz.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş) Somur İşlemler Dönemi (7-11 yaş) Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Motor öğrenme nedir? Motor öğrenme, bir bireyin motor beceriler edinme ve performansında nispeten kalıcı bir değişiklikle uygulama veya deneyimin bir işlevi olarak kazanma süreci olarak tanımlanır. Motor öğrenmeyi yaş, ırk, kültür veya genetik yatkınlık gibi birçok faktörden etkilenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri