Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Sandık motor değişiminin ruhsata işlenmesi için motor alınan yerden fatura almak yeterlidir. Faturanın alınmasının ardından gümrük vergisi, işçilik ücreti ve motor ücreti gibi ödemeler yapıldıktan sonra resmi belgeler ile vergi dairesine gidilir ve cüzi bir miktar karşılığında motorun kayıt işlemi tamamlanır.
Motorun gömlek ve piston kısımları dışında kalan parçaları revizyona uğramış motorlara yarım sandık motor deniliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Motor değişimi eskiden değer kaybının kapsamına dahil edilmemiş olsada aracın motor değişimi ile araca tramer kaydı işlenmesi ve diğer araçlara göre satımının zorlaşması sebebiyle araç değer kaybına dahil edilmiştir.
Km sifirlanmiyor.Zaten km si aracin motorunu değil ayni zamanda tüm sistemin kaç kmlik yol boyunca kullanildigini gösteriyor.Km sifirlansa 20 yasinda araca sidir motor takip 0 km olarak satarlar araçları. Öyle bir işlem yok.
ruhsat üstünde motor degiştirilmiştir diye bir ibare olmaz eger bir degişiklik olmuşsa bu degişiklikle ilgili aracın dosyasında belgeler olur ve bu belgeler aracın baglı oldugu trafik şubesinde bulunur...
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Proje ve TÜVTÜRK belgeleri ile noterde motor değişimi ruhsata işletilir.
kesinlikle. Rektifiye edilmiş aracın motoru sıfır motor gibidir. Bilmeyen için düşebilir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Rektifiye işlemi öncesinde motor için biçilen ömür ortalama 500.000 kilometredir. Bu değer benzinli araçlar için belirlenmiştir. Dizel araçlar için belirlenen rektifiye süresi 600.000 kilometredir. 600.000 kilometreyi dolduran dizel araçlara rektifiye işlemi uygulanmaktadır.
Sıfır Km motor yağ değişimine kadar çok yakar ama motorun açıldıktan sonra normale dönecektir. Çok yakma olayı senin sürüşüne görede farkeder yüksek devirde binmeyi seviyorsan her şeyin bir bedeli olduğu gibi onunda benzin bedeli çok olacaktır.
Motor ve şasi numarası kontrol ediliyor, kesinlikle geçmez.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun (“Kanun”) gereğince, alıcıların teslimat tarihinden itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak sebep göstermeden ve "kargo ücreti ödemeden" ürünleri iade etme hakları vardır. Kanunu her kurumun uygulaması gerekmektedir.
Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
O şekilde muaneden geçmez. Ruhsata yeniden motor num. yazdırmanız gerekir.
Ruhsat niye çıkarmamıştır.Vergisi sigortası muayenesi olmasın diye. Noterde yapacaksanız satışı zaten plaka çıkmadan satış olmuyor.Eğer aracın trafik uygunluk belgesi yoksa aranızda veya satış resmiyet kazansın dersen noterde sözleşme yapabilirsiniz.Yalnız otopark'a çekildiğinde de otopark'tan çıkaramazsınız.
Motor yenileme, motor parçalarının yenileri ile değiştirilmesine, kirlenen alanların temizlenmesine, motorun düşük güç ve kalitesinin eski ve normal seviyelere getirilmesi için bakım ve onarım faaliyetlerinin yapılmasına verilen isimdir.
Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur. Motosikletler için rölanti hızı tipik olarak 1200 ila 1500 arasında ayarlanır. Rölantide motor çalışıyor ancak aracı hareket ettirecek kadar güç üretmiyor.
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
Değerli olan bu parça, ağır kazalı ya da hurda araçların sandık motoru sağlam olduğu takdirde alınıp çıkma motor olarak kullanılır. Bu çıkma motorlar, her zaman sağlıklı değildir. Kimi zaman çıkma motor, arıza verir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için daha önce kullanılmamış sandık motor alınması önerilir.
Sandık motorlar, araç üreticisi tarafından üretilen orijinal motorlardır. Araçtan bağımsız şekilde satışa sunulurlar.
Temel olarak aracın fabrika çıkışı motoru ile arasında hiçbir fark yoktur. Hatta büyük ihtimalle aynı fabrikada aynı işçiler tarafından üretilmiştir. Bazı sürücüler sandık motora olumsuz bakmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de araba piyasasında çıkma sandık motor takılı olan araçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri