Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Motor tıklama sesi, araç çalışır vaziyetteyken duyulan seslerden biridir. Yağın azalması veya yağ vizkozitesinin kullanılmamasından kaynaklanabilir. Soğuk havalarda duyulan bu ses, belirli aralıklarla tık ses olarak bilinen yap basıncının düşüş sesinden kaynaklanan aşırı supap boşluğuna dayalıdır.
Benzinli motorun titremesi ve sesli çalışması normal bir durum değildir. Bu durumunda yağ, su ve hortum aksanları dikkate alınarak incelenmelidir. Benzinli motorun sesli çalışması nedenleri aşınmış bir hortum veya kablo olabilir.
Lpg zamanla siboplara zara verir, bu da motorun daha gürültülü çalışmasına sebep olur. Aynı dertten müzdaribim 1.6 LPG'li aracım uzun zamandır LPG ile kullanılıyor motor bariz fazla sübap sesi veriyor.benzine alındığı zaman biraz azalıyor ses.
Dizel motorlarda buji bulunmaz.Sıkıştırılıp ısıtılan havaya enjektörlerin mazot püskürtmesiyle ateşleme-patlama sağlanır.Ses buradan ileri gelir....
İlgili 28 soru bulundu
Dizel araçlarda motor gürültüsü nasıl azaltılır? Bu sesi azaltmanın en kolay yolu yüksek kaliteli sentetik yağ kullanmaktır. Motor yağı söz konusu olduğunda asla turboşarjlara katkı maddesi eklemeyin. İhtiyacınız olan her şey kaliteli yağlarda mevcuttur.
İçten yanmalı motorlarda pistonlar, silindirlerin içerisinde hareket eder. Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Uyumsuz Bujiler
Bu sebeple, yakıt ve hava karışımını tutuşturması beklenen kıvılcım çok zayıf veya çok güçlü olacaktır. Bu, münferit bujilerin dengesiz ateşlenmesine veya yakıtın yanmasının ertelenmesine neden olur ve etkili bir şekilde motordan ses gelmesine neden olur.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Benzinli motorun gürültülü çalışması ve nedenleri; motorun bitik olması durumunda ya da iç aksanlardaki gevşemelerden dolayı motor gürültülü, ıslıklı ya da hırıltılı çalışabilir. Ancak aşırı ısınma durumlarında motorun bitik olması durumu da dikkate alınmalıdır.
Birleşme noktasında temel olan taşıyıcının içinde bulunan bilyenin adı aks bilyesidir. Aks bilyesi taşıyıcı sabit kalırken aksın dönmesini sağlamakta olan mekanik parçadır. Aks bilyesinden sonra uğultuya en çok sebep olan lastiklerdir. Lastikler kalitesiz veya çok sert ise aşırı derecede uğultu yapabilmektedir.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Motoru çalıştırdığınızda tıklama veya hafifçe yükselen bir şakırtı sesi duyuyorsanız, muhtemelen iticilerin veya başka sebeplerin neden olduğu üst supap sesi ile karşı karşıyasınız. Düşük yağ basıncı, aşırı supap boşluğu, aşınmış veya hasar görmüş parçalar olası nedenler arasındadır.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Araç motorundan uğultu sesi geliyorsa, bu klima ya da fan aksamının kullanılıyor olması ile ilgili olabileceği gibi ancak bu ses sonradan oluştuysa ve artış söz konusuysa diferansiyelde ve volanlarda arıza meydana gelmiş olabilir.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Turbo hortumlarında kaçağın olması, egzoz gazı devridaim valfinde meydana gelebilecek sorunların olması, çeşitli korozyon, bağlantı sistemi arızaları, darbe sonucu meydana gelen arızalar, kaçak problemleri hem egzoz arızası belirtileri olup hem egzozdan yüksek ses çıkması gibi durumlara neden olabilmektedir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Eğer uğuldama ses kayışların olduğu bölgeden geliyorsa mutlaka ya vantilatör kayışınızın gergi veya avare bilyaları bozulmuştur yada triger kayışınızın bilyaları bozulmuştur. Bozulan bilya dediğiniz şekilde uğultu yapar.
Motordan gelen vuruntu sesi Piston pimi kaynaklı olabilir
En çok rastlanan pim sesi, piston pimi boşluğunun fazla oluşu yüzünden meydana gelen sestir. Bu fazla boşluk genel olarak, motor rölantide çalışırken en iyi şekilde duyulan keskin, metalik, çift vuruşlu bir sestir.
Sübaplar ayarsız olabilir
Hidrolik iticili subaplarda iticiler arızalı olabilir. Subap itme çubukları ya da subap manivelaları (külbütör) eğilmiş olabilir. Özellikle üstten subaplı motorlarda supap tertibatının yağlanması yetersiz olabilir. Subap yayı kırık ya da zayıflamış olabilir.
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri