Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
Motor konuşma bozukluğu olan bir çocuk kelimeler üretmeye çalışıyor ancak başaramıyor gibi görünebilir. Geveleyerek ve anlaşılması güç bir konuşma sergileyebilirler. Motor konuşma bozukluğu olan bir çocuk tek bir kelimeyi söylemekte güçlük çekmeyebilir ancak cümleler uzadıkça anlaşılması zorlaşmaya başlar.
Araç üreticinizin önerdiği oktan seviyesi, ön ateşlemeyi önlemek için yeterlidir, ancak silindirlere yağ veya fazla yakıt girerse değil. Bu durum bir motor için acımasızdır ve üfleme, daha sonra tekleme yapacak ve supap karbon birikimi oluşturacak, yağ kaplı bujiler gibi sorunlara yol açabilir.
Teorik olarak bir motorun omru sasisinin omru kadardir. Yani sasiye 100 yil bir sey olmadiysa o motora bir sey olmaz. Motor yatak sarar yatagi degisir yola devam eder, piston kirar piston degisir yola devam eder.
İlgili 43 soru bulundu
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Tüm bakımları yapılmış bir motor ile ortalama 50.000-75.000km yol alabilirsin.
Yağ çubuğu çekilir üfleyip üflemediği anlaşılır: Yağ çubuğu bulunan araçlarda, araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğu çıkarılarak; motorun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Araçlardaki motorun yağ yapağından hava salması motor üflemesi oluştuğunu göstermektedir. Silindirler ya da pistonlar hem kilometreye hem de kullanım şekline bağlı olarak aşınma gösterecektir. Motordaki bu önemli parçaların ömrü kısadır. Bu parçalar aşındığında yanma sonucu oluşacak gaz parçaların arasına girecektir.
Motor performans testleri dinamometre cihazı kullanılarak yapılır. Manüel, otomatik, önden çekişli ve arkadan çekişli araçların motor gücünün ve torkunun minimum hata payı ile ölçülmesi ve grafikler ile anlaşılır şekilde raporlanmasına motor performans testi denir.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Motosiklet, periyodik bakıma ihtiyaç duyan bir ulaşım aracıdır. Doğal olarak söz konusu aracın kullanım ömrü de bakım şartlarına riayet etmekle ilgilidir. Düzenli olarak bakımı yapılan motosikletlerin ömrü 160 bin km'den fazladır. Bakımsız motosikletlerde ise motorun kullanım ömrü 8 bin km'ye kadar düşebilir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Kontak çevrildikten sonra otomatik olarak sönen yağ göstergesi motor çalışırken herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Eğer gösterge yanıyorsa, motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Motor yağı seviyesi, motor yağı ölçme çubuğunun üzerinde bulunan iki çizgi arasında olmalıdır.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Rektifiye işlemi öncesinde motor için biçilen ömür ortalama 500.000 kilometredir. Bu değer benzinli araçlar için belirlenmiştir. Dizel araçlar için belirlenen rektifiye süresi 600.000 kilometredir. 600.000 kilometreyi dolduran dizel araçlara rektifiye işlemi uygulanmaktadır.
Tamda bu noktada 80 cc kaç basar konusu önem kazanmaktadır. 80 cc motor kapasitesine sahip motosiklet araçları ortalama 70-80 kilometre hıza ulaşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri