MR taramasının yapıldığı gün, aksi belirtilmediği sürece kişi her zamanki gibi yiyip içmeye ve rutin ilaçlarını almaya devam edebilir. Bazı durumlarda, tarama işleminden 4 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmesi istenebilir. Bazen görüntüleme öncesi fazla miktarda su içilmesi istenebilir.
Emar cihazına giren kişiye Emar önlüğü giydirilmelidir. Hastanın üzerinde küçük ya da büyük hiçbir metal eşya olmamalıdır. Örneğin kolye, küpe, kemer, anahtarlık vb. Çekim sırasında özellikle çekim yapılacak alan olmak üzere görüntü paraziti olmaması için hareket edilmemelidir.
Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir. Göz farı, rimel gibi makyaj malzemeleri metal parçacıklar içerdiği için işlem günü makyaj yapılmamalıdır. İşlem öncesi MR görüntülerini bozabilecek saç tokası, mücevher, gözlük, işitme cihazı, çıkarılabilir diş protezi gibi tüm objeleri çıkarmanız istenecektir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Pantolondan bir şey olmaz. Metal bir şey bulunmaması gerekiyor sadece.
İlgili 44 soru bulundu
Manyetik Rezonans görüntüleme yönteminde kuvvetli bir manyetik alan oluştuğu için hastanın üzerinde bulunan saat, kredi kartı, metal takı, saç tokaları, gözlük, takma diş, işitme cihazı, metal aksamlı sütyen gibi metal parçacıkları içeren bütün malzemeler MR odasına girilmeden çıkartılmalıdır.
EMAR'a gelirken...
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Takı ve mücevherler evde bırakılmalı ve bol ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı? “Bel MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” gibi sorular da merak edilenler arasında. MR için genellikle rahat ve bol kıyafetlerin giyilmesi önerilir. Bazı durumlarda da çekimden önce önlük ya da elbise giyilmesi istenir.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
MR Sırasında Bu Korkuyu Yönetmek İçin Neler Yapabiliriz? Öncelikle klostrofobimizi biliyorsak bunu MR'ımızı çekecek sağlık personeliyle paylaşmalıyız. Eğer baş edemeyeceğimiz kadar yoğun korku yaşıyorsak MR'dan önce doktorumuzdan bir sakinleştirici isteyebiliriz.
İlaçlı emar konusunda normal emardan farklı olan nokta, çekim yapılan bölgenin daha iyi görüntülenmesi için boyar madde (kontrast madde) olarak da bilinen bir ilacın kullanımıdır. Kontrast madde kullanılarak vücut içerisindeki yumuşak dokular daha detaylı bir şekilde görüntülenebilir.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Eğer hastalarda diş implantı, işitme cihazı, metal protez, kalp pili gibi tıbbi malzemeler varsa ilaçlı MR yapılmaz. Ayrıca işlemden önce 4-8 saat öncesine kadar katı yiyecek tüketilebilir. Fakat aç gelinmesi daha uygun olur. İşlemden önce su içilebilir.
Bu röntgen çekimi kısa süreli bir işlemdir. Öncesinde hastanın herhangi bir hazırlık yapması istenmez. Röntgen öncesinde hastanın üzerindeki metal, manyetik eşyaları bırakması yeterlidir. Özellikle ayakkabı ve çorap çıkartılır.
Hasta psikolojik ve fiziksel olarak emar çekimine hazır hale geldikten sonra, durumuna bağlı olarak anestezi uygulaması yapılır. Anestezi vücuda verildikten kısa bir süre sonra hasta uyku durumuna geçer ve hareketsiz kalır. Hareketsiz kalınması amacıyla uygulanan anestezili emar, dakikaları alabilir.
1- Vücudunda herhangi bir kalp pili gibi nesnelerin bulunmaması gerekir. Kulak içi implantı gibi araçlar riskli olduğundan bu nesnelerle beyin MR çekimi yapılamaz. 2- Hastanın üzerinde metal cisimlerin olmaması gerekir. Mıknatıs olduğu için mealleriüstüne çekme durumu vardır.
Şöyle ki ortalama olarak bir süre vermek gekerise MR işlemi 5 dakikada da tamamlanabilir, 45 dakika da sürebilir. Bu noktada çekim yapılacak nokta, doktorun izleme süreci vb. faktörlerin sürenin kısalmasını ve uzamasını etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çoğunlukla işlemden önce 6 saat boyunca yemek yememeniz gerekir ancak su içilebilir. Kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz.
Eğer kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz. Ayrıca işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri