Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir. Eğer püsküller sık ise bu mısırın taze olduğunu anlamına gelir.
İyi mısırın taneleri orta koyu sarı renkte olur. Tanelerinden birine hafifçe bastırdığınızda içe doğru ezilir hatta çok iyi tür bir mısırsa bastırdığınızda patlayabilir, içinden sıvı bile çıkabilir. Burada aradığımız özellikle hafif bastırınca içe gömülüyor olması.
Silajın kendine has hoşa gidecek turşu benzeri bir kokusu olmalı, koku aşırı keskin olmamalı, istenmeyen tereyağı asiti ve küf kokuları gibi fena kokular bulunmamalıdır. Eğer fermantasyon olayları arzu edildiği gibi gelişmemişse silo yemi kötü bir kokuya sahip olacaktır.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
İlgili 25 soru bulundu
Yerli Mısır (3 adet)
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
Elde edilen verimler ise, ülkeye ve yetiştirilen çeşitlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama tane verimi yaklaşık dekara 50-60 kg olan ülkelerin yanında, yine dekara 1 ton ve üzerinde verimlerin alınabildiği ülkeler de mevcuttur.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Dönüm başına ortalama 1300-1500 kilo arası verim alıyoruz.
Gübreleme ; Mısır ekilecek toprakta organik madde seviyesi iyi olmalıdır. Ekimle birlikte dekara 50 kg. 15-15-15 kompoze gübre verilmelidir. Birinci çapayla birlikte dekara 20 kg. üre verilmelidir.
Hasadı geciken veya kurak yerlerde danelerin iyice parçalanması daha önemlidir. İdeal bir silajın dane kırıcıları açık olacak şekilde partikül boyutu 1.5-2.2 cm arasında olması gerekmektedir.
DOĞRU SİLAJ NASIL YAPILIR ? 1-Biçim zamanı; Mısır silajında biçim zamanı kuru madde miktarının %35 olduğu zamandır. Bu oran tarladan alınacak olan 1 kg bir mısır bitki örneğinin mikrodalga fırında kurutularak tartılması sonucu belirlenir. Kurutmadan sonra kalan örneğin miktarı en az 350 gr olmalıdır.
Birinci ekim mısır silaj fiyatları Nisan 2023 tarihi itibariyle ortalama 2000 TL'dir. Bu rakam ton fiyatı olup nakliye dahil değildir. Mısır silajı ton fiyatı biraz daha hesaplı olsun isterseniz birinci ve ikinci ekime ait ürünlerin karıştırılarak satıldığı silajlık mısır ton fiyatı ise yaklaşık 1900 TL'dir.
Yağ seçimindeki püf nokta zeytin yağı ya da ay çiçek yağı kullanımıdır. Çok daha iyi sonuç almak için mısır seçimi de püf noktadır. Cin mısırı ya da Arjantin mısırı seçilmelidir. Tencerenin kapağının karıştırma aşamasında açık tutulması şarttır.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
Besin olarak önemli bir yere sahip olmasının yanında bir çok alanda da kullanılan mısır bitkisinin, yerel olması için 8 sıralı olması gerektiği, bu sayının üzerindeki sıraya sahip mısırların hibrit veya daha ileriye gidilerek GDO'lu olduğu yönünde sık sık tartışmalara şahit oluyoruz.
İşte 2022 TMO ton başına Mısır alım-satım fiyatı ne kadar? sorusunun yanıtı... Mısır alım fiyatları 2022 ne kadar oldu? Mısır alım fiyatı ton başına 5 bin 700 TL oldu.
Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
FAO 600-620 gurubunda yer alan Kütahya, Eskişehir bölgelerine uygun olan OSSK 625,TK Doruk, Gerdano tanelik hibrit mısır çeşitleriyle yapılan deneme ekimleri sonucunda hem verim hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısırın haftada 1 kez tam sulama işlemine tabi tutulduğu da olur.
Yaşam içerisinde farklı lezzetler deneyimlemek amacıyla çeşitli besinlerle birlikte ya da tek başına tüketilebilen ve besin değeri oldukça yüksek olan mısır; çok nemli iklim bölgelerinde yetişebilen bir bitki türüdür. Yağışın bol olduğu alanlarda ek sulamaya gereksinim duyulmadan yetiştirilebilir.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Çiftçimiz dekar başına 1000 kg üretim yapmışsa, 50 dönümlük tarlada 50 Ton üretim yapıyor. Bu durumda 50 ton x 680 TL.= 34 bin lira hesabına para geçiyor ki; bu sadece onun yaptığı masraf.. Çiftçimiz dekar başına 1.300 kg. üretim yapmışsa 50 Dekarda 65 Ton ürün alıyor, bu durumda hesabına 44 bin ikiyüz Lira geçiyormuş.
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri