Müddetname 5275 sayılı Kanunu'nun 20/4 maddesinde tanımlanmıştır. Madde hükmü uyarınca bu belgede hükümlünün ceza infaz kurumuna alındığı tarih, salıverileceği tarih, ceza süresi ve infaz olunan cezanın hangi hükme ilişkin olduğunu gösteren belgeye denir.
Müddetname yaklaşık olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde hazırlanmaktadır. Müddetname nereden öğrenilir? İlamat infaz ya da taşra ilamat bürolarından öğrenilmektedir.
Hazırlanan müddetname sonrasında hükümlüye cezaevi idaresi tarafından da tebliğ edilmektedir. Müddetname savcılık tarafından hazırlanır ve hükümlünün cezaevine teslimi sonrasında hazırlanır. Bu belge ile hükümlünün cezaevinde ne kadar kalacağı belirtilir.
Müddetname, ceza infaz sisteminde mahkumların salınması veya ceza sürelerinin değiştirilmesi gibi işlemler için savcı tarafından düzenlenir. Örneğin, bir mahkumun iyi hal indirimi veya denetimli serbestlik gibi bir duruma hak kazanması durumunda, savcı tarafından müddetname düzenlenerek cezaevine gönderilir.
Müddetname savcılık tarafından hükümlünün cezaevine teslimi sonrasında hazırlanan bir belgedir. Bu belge ile hükümlünün ne kadar süre cezaevinde kalacağı belirtilir. Burada yer alan bilgiler resmi makamlarca hazırlanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Müddetname Hesaplaması
Müddetname düzenlenirken “Suç tarihi” dikkate alınmalıdır. Suç tarihi dikkate alınarak, sonradan yürürlüğe giren infaz yasaları da gözönüne alınarak, infaz yasaları ayrı ayrı ve bir bütün olarak uygulanarak “müddetname” yapılmalıdır. Karma uygulama yapılmamalıdır.
Hazırlanan Müddetname sonradan değişebilir mi? Hazırlanan müddetname, hükümlü ile ilgili mahkeme tarafından cezasında değişiklik olması durumunda tekrar düzenlenecektir.
Hükümlünün cezasının infazı cezayı veren mahkemenin yer aldığı ilamat infaz büroları tarafından yapılır. Müddetname hesaplamasını cumhuriyet savcısı yapar. Belgeyi düzenleyen cumhuriyet savcısının yanında zabıt katibinin de belgede imzası olur.
Hükümlü; müddetnameye itirazını, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu m.98/1 uyarınca hükmü veren mahkemeye yapacaktır. Hükümlünün infaz edilecek birden fazla cezasının toplanmasına dair içtima kararı bulunmakta ise; müddetnameye itirazda görevli mahkeme, içtima kararını veren mahkemedir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
Özellikle belirtelim ki, savcılık tarafından düzenlenen müddetnameye karşı her zaman infaz hakimliğine itiraz edilebilir. Kanunda müddetnameye itiraz için öngörülmüş bir süre sınırlaması yokur.
- 30 Mart 2020'ye kadar suç işleyen çocuk hükümlülerin 15 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün sayılacak, 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacak.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
kimlik numarası yazmaktadır. Birinci derece yakını iseniz, e-devlet uygulaması üzerinden tutuklu/hükümlünün T.C. kimlik numarasına ulaşabilirsiniz. Birinci derece yakını değilseniz, herhangi bir birinci derece yakını ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
4/4 Mükerrer Ne Demek? Tekerrür, geçmişte işlediği suç sebebiyle kesin bir hükümle mahkum edilen kişinin, bu mahkumiyetinin kesinleşmesini takiben bir yeni suç işlemesini ifade eder. Bu kişiye mükerrer denir.
Şikâyet başvurusu üzerine infaz hâkimi, duruşma yapmaksızın dosya üzerinden bir hafta içinde karar verir; ancak, gerek gördüğünde karar vermeden önce şikâyet konusu işlem veya faaliyet hakkında re'sen araştırma yapabilir ve ilgililerden bilgi ve belge isteyebilir; ayrıca ceza infaz kurumu ve tutukevi ile ilgili ...
2001 yılında yürürlüğe giren 4675 sayılı İnfaz Hâkimliği Kanununa göre infaz hâkimlikleri, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan idarî işlemler veya bunlarla ilgili faaliyetlere yönelik şikâyetleri incelemek ve karara bağlamak üzere kurulmuştur.
(1) Bir kişi hakkında hükmolunan herbir ceza diğerinden bağımsızdır, varlıklarını ayrı ayrı korurlar. Ancak, bir kişi hakkında başka başka kesinleşmiş hükümler bulunur ise, 107 nci maddenin uygulanabilmesi yönünden infaz hâkimliğinden bir toplama kararı istenir. (Ek cümle:14/4/2020 7242/42 md.)
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Bir hüküm, karar ya da yargının yerine getirilmesi ya da uygulanmasıdır. İnfaz hukuku bakımından infaz, mahkemelerce verilip kesinleşen ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi olarak tanımlanabilir. Söz konusu tanımın dar anlamda infazı ifade ettiği söylenmelidir.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Hükümlü ile birlikte Müddetnamenin ceza infaz kurumuna gönderilmesi gerekmektedir. Bu belgenin olmaması hükümlünün kabul edilmesine mani değildir. Hükümlü mahkeme ilamı ile teslim alınarak müddetname tanzimi için dosyası ilgili savcılığı gönderilir.
Müebbet Kaç Yıl? Müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 48. Maddesine göre Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder. Müebbet yaşadığı sürece olan, ömür boyu anlamına gelmektedir.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri