“Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Bey Kelimesinin TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Baş harfi büyük olmalıdır. Baş harfinin küçük yazılması hatalı olarak kabul edilmektedir. Bey kelimesi isimden sonra kullanılan bir terim olarak biliniyor ve baş harfi büyük olarak yazılıyor. Kısacası Bey kelimesi TDK verilerine göre Bey olarak yazılıyor.
Eskiden yazismalarda Müdire sifati cok kullaniliyordu. Ama simdi genel olarak kadin Müdürler icin de Müdür sifati kullaniliyor. Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
Attila (Latince: Attila, Grekçe: Ἀττίλα, h . 434-453), Hun topluluklarının hükümdarı olduğu 434 tarihinden, 453'teki ölümüne kadar Hun İmparatorluğu hükümdarıdır.
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
MÜDÜRİYET – MÜDÎRİYET
(ﻣﺪﻳﺮﻳّﺖ) i. (Ar. mudіr'den yapma mastar eki -iyyet ile mudіriyyet) Müdürlük.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Unvanlar. Unvanlar bir isimden önce geldiklerinde büyük harfle yazılır.
Bu bağlamda bey kelimesinin baş harfinin büyük olarak yazılması gereken duruma değinilmelidir. Bey TDK güncel çevrim içi sözlüğündeki ilk anlamıyla kullanıldığı zaman, sözcüğün baş harfi büyük olarak yazılmalıdır. Yani cümle içerisinde kişi adından sonra kullanılan bey kelimesinin baş harfi büyük olmalıdır.
- Bir özel ada bağlı saygı sözcükleri, unvanlar, sanlar ve takma adlar büyük harfle başlar: Sayın Ahmet Öz, Prof.
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir. hitap edebiliriz.
“Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
B-Onay Listesine: Okul Müdürü/Müdür Yardımcısı/Müdür Başyardımcısı eklenir.
Türk dil kurumunun son güncellenmesi ile kurum kuruluş adlarına gelen ekler son düzenleme ile kaldırılmıştır. Buna göre Kurum Kuruluş Adlarına Gelen Ekler kesme işareti olmadan adların sonuna gelecek şekilde birleşik yazılmalıdır.
Kurum ve kuruluş isimlerinde kesme işaretinin kullanımını kaldırdı. Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı.
MÜDÜRİYET – MÜDÎRİYET
(ﻣﺪﻳﺮﻳّﺖ) i. (Ar. mudіr'den yapma mastar eki -iyyet ile mudіriyyet) Müdürlük.
"müdür yardımcısı" cümle içinde nasıl kullanılır
Bu ilde 1992 yılında emniyet müdür yardımcısı oldu. Mühendis olarak girdiği fabrikada sırasıyla; laboratuvar şefi, şarap-rakı üretim amiri, işletme şefi, müdür yardımcısı ve son 15 yılda da fabrika müdürü olarak görev yaptı.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb.
Örnek: - Konuşmalarını yapmak üzere, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Mehmet Sarıbıyık'ı teşriflerini arz ediyorum. Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
Kişi adları, takma adlar, kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro, Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman), Mimar Sinan, Sayın Prof. Dr.
Orhan Gazi veya Orhan Bey (Osmanlıca: اورخان غازی; d. y. 1281, Söğüt - ö.
Cümle içinde geçen ay ve gün adları küçük harfle yazılır:
Murat Bey, temmuz ayında tatile gidecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri