Sözlükte “çevirmek; dönmek” anlamlarındaki evl kökünün “tef'îl” kalıbından (te'vîl) türetilen müevvel kelimesi “kendisine dönülen, sonunda varılacak olan nokta” demektir. Fıkıh usulü terimi olarak zannî delile dayanılıp muhtemel mânalarından birinin diğer(ler)inden üstün olduğu kabul edilen müşterek lafzı ifade eder.
Sözün sahibi tarafından bir açıklama yapılmadıkça kendisiyle neyin kastedildiği anlaşılmayan lafız mânasında usûl-i fıkıh terimi.
Çok uzun bir metnin sadeleştirilmesi ya da çok detaylı bir hikayenin kısaca anlatılmasına da mücmel denir.
Sözlükte “karışmak, güçleşmek” anlamındaki işkâl masdarından türeyen müşkil kelimesi, fıkıh usulü terimi olarak “kendisiyle kastedilen mânanın ancak onu kuşatan karîne ve emâreler üzerinde incelemede bulunma ve derinlemesine düşünme yoluyla anlaşılabildiği lafız” demektir.
Diyanet Haberler's post
gelmektedir. isimleriyle zikredilmesi anlamına gelmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Allah Resûlü, Kur'an'ın manasını tebliğ ederken, mücmeli (yüzeysel anlatım) tafsil (ayrıntı), umumu tahsis (özelleştirme), müşkili tavzih (açıklama), neshi (ilga) bildirme, mübhemi (kapalı) açıklama, garip (yabancı) kelimeleri bildirme şeklinde beyanlarda bulunmuştur.
Delâlet ettiği bütün ferdleri sınırsız olarak içine alan ve birçok şeyi ifade eden lâfız. Lâfız, bir cümle içerisinde birçok şey akla getiriyor ve onların hepsini ifade ediyorsa o kelime âmm'dır.
Müşkül kelimesi; çetin, güç ve zor aynı zamanda engel, güçlük, zorluk anlamına geliyor.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Sözlükte vücûh “yüz, bir nesnenin karşısında olan şey, ön, önde olan” anlamlarındaki vech kelimesinin, nezâir ise “bir şeyin dengi, benzeri, aynısı” anlamındaki nazîrenin çoğuludur. Karakterleri, söz ve davranışlarındaki üstünlükleriyle birbirine benzeyenlere de nezâir denir.
Türk Dil kurumuna göre mukayyed kelimesinin sözlük anlamı bir kişi veya bir şeye maddi veya manevi bağlarla bağlı olan anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bağlı veya kayıtlı olarak da kullanılmaktadır. Eski dönemlerde kayıtlı kelimesinin yerine kullanılan mukayyed kelimesi günümüzde kayıtlı olarak kullanılmaktadır.
Başka bir ihtimal taşımayan açık mânalı âyet ve hadislerle fıkıh usulünde açıklık bakımından en üst düzeydeki lafız türü için kullanılan bir terim.
Mübeyyin, kapalı lafzın hemen bitişiğinde veya ondan ayrı olarak gelmektedir. Mücmel lafızların açıklanarak manası güçlü ifadelere dönüştürülmesine de “mübeyyen” denir. Mücmel lafızları açıklayan manası güçlü ifadelere de ''mübeyyen'' denir.
Davacı veya davalının kendisine teklif edilen yemini yapmaktan kaçınması anlamında fıkıh terimi. Bir hakkın mahkeme yoluyla talep edilmesi anlamında kullanılan hukuk terimi.
Mala dokunmak suretiyle gerçekleşen Câhiliye dönemine ait bir satım şekli. Mülkiyeti nakleden akidlerin en yaygın olanı, satım akdi. Başta satım olmak üzere bazı sözleşmelerin fiilî mübadele ile gerçekleşmesi veya bozulması anlamında fıkıh terimi.
Hafi kelimesinin sözlük anlamı gizlidir. Bu kelimeden türetilmiş olan ahfiya, gizli şeyler; ahfa ise en gizli şey manasına gelir.
Sonuç olarak tefsir ilmi açısından “Müşkilü'l-Kur'ân” ıstılahı, herhangi bir sebeple manası kapalı olan âyetleri içine almakla birlikte daha çok “ihtilaf ve teâruz izlenimi veren âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
MÜBHEMATU'L-KUR'AN LİTERATÜRÜ
Abdurrahman b. Abdullah es-Süheylî(581/1185). et-Ta'rif ve'l-İ'lam fima übhime mine'l-Esma ve'l-A'lâm fi'l-Kur'an. 2. Bedreddin ibn Cemâa.
Bu itibarla Arapça olarak indirilmiş olan Kur'ân'ın (Yusuf 12/2; Taha 20/113) manasını aktarmak üzere herhangi bir dilde yazılmış olan hiçbir meal, bizatihi Kur'ân hükmünde değildir. Çünkü tilaveti de ibadet olan, Kur'ân-ı Kerîm'in bizatihi kendisidir.
Türk Dil Kurumu'na göre Pesent isminin anlamı şöyle; 1. Beğenen, beğenmiş. 2. Beğenme, seçme.
Müşkül kelimesi, zor ve çetin durumlar için kullanılan bir kelimedir. Engel, zorluk ve güçlük yaşanılan durumlar anlamına gelen müşkül günlük hayatta oldukça sık duyulan kelimelerden birisidir.
Birinin değerini, ahlakını anlamaya yarayan ölçüt.
Sözlükte “belirlemek, bir şeyi kendisiyle ortak olmayan diğer şeylerden temyiz etmek, özgülemek” anlamındaki tahsîs kelimesi fıkıh usulü terimi olarak âm bir lafzın anlamının bu lafız kapsamına giren fertlerden bir kısmıyla sınırlandırılmasını ifade eder.
Sözlükte “çevirmek; dönmek” anlamlarındaki evl kökünün “tef'îl” kalıbından (te'vîl) türetilen müevvel kelimesi “kendisine dönülen, sonunda varılacak olan nokta” demektir. Fıkıh usulü terimi olarak zannî delile dayanılıp muhtemel mânalarından birinin diğer(ler)inden üstün olduğu kabul edilen müşterek lafzı ifade eder.
Edebî eserlerde doğanın, kişilerin ve nesnelerin ayırıcı özellikleriyle anlatılması, betimleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri