Muğla'nın En Meşhur Tatlısı: Muğla'da mutlaka saray tatlısını denemelisiniz. Bunun yanında şehir merkezindeki pastane veya tatlıcılardan Bodrum mandalinası lokumu, Datça dondurması ve Marmaris kurabiyesi gibi ürünlerden tadabilir hatta paket olarak satın alabilirsiniz.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
2008 yılı verilerine göre badem üretiminde Muğla ili 5360 ton ile ilk sırada yer alırken, Muğla'yı 3032 ton ile Denizli, 1603 ton ile Aydın izlemektedir. Bölgede toplam yetişen badem miktarı ise ülke üretiminin %18,94'ünü karşılamıştır.
Nerede Yenir: Lokma tatlısını Bodrum'da birçok tatlıcı ve pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
Halikarnassos'ta (Bodrum'un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT'a göre Bodrum Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg'ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.
Muğla ili, maden potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir ilimizdir. Bunların başında mermer, krom ve linyit gelmektedir. Muğla ili, hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği bakımından ülkemizdeki önemli illerden biridir ve mermer üretim ve işletmeciliği il ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Tahıl, turunçgiller ve sanâyi ürünleri (pamuk, tütün) başta gelir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, bakla, pamuk, tütün, susam ve anasondur. Sebzecilik gittikçe gelişmekte, seracılık ve turfanda sebzecilik yaygınlaşmaktadır. Türkiye'de kuşkonmazın tamâmı Muğla'da yetişir.
Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı "Mobolia" olarak geçmektedir.
Muğla, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dördüncü şehridir. 2020 itibarıyla 1.021.773 nüfusa sahiptir. Ege Bölgesi'nde, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren, Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Fethiye, Marmaris, Milas, Datça ve Bodrum gibi tatil yöreleri ile ünlü bir yerleşim yeridir.
Muğla meşhur yerler dendiğinde turizm dışında akla tarihi yerler de gelmektedir. Örneğin kral mezarları, Likya yolu, Marmaris kalesi, Bodrum antik tiyatro ve kaunos antik kenti buram buram Muğla tarihi kokan meşhur yerlerdir.
27.000 hektarlık alana yayılan yöremizin önemli bir bölümünü ovalar oluşturur. Mevsimine göre bu ovalarda; buğday,mısır, darı, narenciye, zeytin, susam, yer fıstığı ve pamuk gibi ürünleri görebilirsiniz.
Muğla'da gezilip görülmesi gereken yerler arasında; Saklıkent Milli Parkı, Beçin Kalesi, Yuvarlakçay, Ölüdeniz Plajı, Kelebekler Vadisi, Zeki Müren Sanat Müzesi, İncirliin Mağarası, Turgut Şelalesi, Euromos Antik Kenti, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, İasos Antik Kenti, İztuzu Plajı, Azmak Nehri, Halikarnas ...
Fethiye, Türkiye, keşfedilecek çok şey sunan inanılmaz güzel bir şehir. Çarpıcı doğal manzaraları, zengin tarihi ve güzel plajlarından Fethiye'de herkes için bir şeyler var.
03.12.2009 tarihinde Coğrafi İşaret alarak Muğla'nın coğrafi işaret tescili alan ilk ürünü unvanına sahip olan, kendine has kokusu, tadı ve bol sulu ve çekirdekli Bodrum mandalinası dünyaca ünlüdür.
Birbirinden güzel kolye, küpe, yüzük, bileklik, vazo, biblo, tabak, kâse, kupa, nazar boncuğu ve meşhur Bodrum su kabağından yapılan lambalar, süsler bulabileceğiniz çarşının satıştaki ürünleri, Bodrum hediyelik eşyalar içindeki en özgün türlerdendir.
Fiskos kentin ilk adıdır. Bugün Asartepe denilen mevkide kalıntıları görülebilir. Halk inanışına göre Kanuni Sultan Süleyman, buradaki kaleyi şanına layık görmemiş ve “Mimar As!” demiş. Bu söz zamanla “Marmaris” şeklini almış.
Turgut Köyü, Şelale. Turgut köyü, meşhur şelalesi ve mesire alanı, Marmaris bölgesinin en büyük halı ve kilim dükkanları, Hygassos antik kent kalıntıları ve Turgut Kalesi, köyden 2 km. uzaklıktaki sahilindeki güzel plajı, yat kulübü, cafe ve restoranları ile gezip görülmeye değer.
Marmaris Köy Ve Beldelerinde Yetişen Bitki Türleri
ORHANİYE KÖYÜ: YERFISTIĞI, NARENCİYE, ZEYTİN, KAYISI, ZERDALİ, ŞEFTALİ, YENİDÜNYA, KEÇİBOYNUZU, BADEM, KEKİK, ADAÇAYI, CEVİZ, KARA KEKİK, SEBZE ÇEŞİTLERİ, ÜZÜM BAĞI.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri