Her muhabbet kuşunun sevdiği yiyecek farklıdır, bu konuda genelleme yapmak gerekirse, marul, bezelye, semizotu, brokoli, maydanoz, turp gibi sebzeleri çok severler. Ayrıca muz elma, armut havuç gibi meyveleri de severek tüketirler.
Aşırıya kaçmamak kaydıyla verilebilecek diğer meyve ve sebzeler: Armut, Üzüm, Kivi, Dut, Kavun, Çilek, Ayva, Ananas, Portakal ve Mandalina Kabuğu, Biber, Roka, Tere, Patlıcan, Semizotu, Pazı, Salatalık, Bezelye (pişmiş), Barbunya (pişmiş), Fasulye (pişmiş), Balkabağı, Kereviz (sap kısmı), Salatalık (fazlası zararlıdır) ...
Muhabbet kuşları omnivor canlılardır yani hem etle hem de otla beslenebilirler. Muhabbet kuşları pek çok sebze ve meyveyi rahatlıkla tüketebileceği gibi böcekleri de yiyebilirler.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Muhabbet kuşlarının kızıştırma dönemini hızlandırmak amaçlı kuşlara nijer tohumu,*bal ve keten tohumu verilebilir. Ayrıca muhabbet kuşu kızıştırıcı mamayı deneyebilirsiniz. Kızıştırma, muhabbet kuşlarını çiftleşmeye hazır ve daha istekli hale getirme olayıdır.
Temizlenmiş marul muhabbet kuşlarının en çok sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Haftada bir kaç kez muhabbet kuşlarına marul verilebilir. Fazla marul verildiğinde kuşların midesi bozulabilir. Bu yüzden dengeli bir şekilde verilmesi tavsiye edilir.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Sağlıklı ve mutlu bir kuş için beslenme önemlidir.Sebze ve yeşillikler de beslenmenin önemli bir parçasıdır. Tohumla beslenen kuşlarımızın Beslenmelerinin %15 -20 sini sebze ve yeşillikler oluşturmalıdır.
Muhabbet kuşlarının içme sularına vitamin koyabileceğiniz gibi doğal takviye olarak da birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur.
Muhabbet kuşu meyve ne yer sorusuna cevaben; Muhabbet kuşlarının armut ve havuç başta olmak üzere elma, muz, kavun ve karpuz gibi çeşitli meyvelere karşı bir sempatileri bulunur. Özellikle havuç yemekten oldukça hoşlanırlar.
"Muhabbet kuşları biber yer mi?" sorusu çok sık sorulmaz. Muhabbet kuşlarına biber vermek pek çok insan için tedirgin edicidir. Biberin acı olma ihtimalî bu tedirginliğin temel nedenidir. Ancak muhabbet kuşları bibere acı tadı veren kapsaisinin verdiği tadı alamazlar.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Evet, muhabbet kuşları elma yiyebilir ve çoğu muhabbet kuşu elmanın tadını sevmeye eğilimlidir.
Muhabbet kuşları meyveleri de sever. Örneğin, çekirdeğini çıkardığınız sürece kuşunuza elma sunabilirsiniz. Muhabbet kuşları için uygun olan meyveler arasında armut, erik, şeftali, papaya, kivi, üzüm, kavun, mango, çilek ve narenciye sayılabilir.
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Muhabbet kuşu neleri tüketebilir? Sorusunun cevabı domatesi de kapsar. Olgunlaşmış ve yeşil domatesler onlar için faydalıdır. A, C, K vitaminleriyle domates muhabbet kuşlarına direnç kazandırır.
Önce yem hariç bal yumurta ve unu karıştırma kabına koyun. İyice karıştırın. Yavaş yavaş kuş yemini ekleyin. Bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serilmiş tepsiye porsiyonlayın.
Bunlara ilave olarak elma, muz, kivi, mango, kavun, çilek, bezelye, ıspanak, haşlanmış patates, salatalık ve marul tarım ilaçlarından arındırmak amaçlı iyice yıkanıp kurutulduktan sonra verilebilir.Ekmek, yağlı ve tatlı gıdalar verilmemelidir.
Yaş ilerledikçe (6 aydan sonra) gözün çevresinde ise halka şeklinde koyu bir gri iris ortaya çıkmaya başlar. 8-9 aydan sonra bu koyu gri irisin rengi yavaş yavaş açılmaya başlar. Kuşlar, 1 yaşından sonra ise yaşı daha da ilerledikçe gözlerinin çevresindeki halka şeklindeki iris beyaz renk almaya başlar.
Yanında bir şeyler yediğinizde takdirde ileri geri hareketler yaparak, yediğiniz şeylerden onlara da vermenizi isteyebilirler. Özellikle gördükleri farklı yiyeceklerin tatlarına kesinlikle bakmak isterler. Sahipleri tarafından istedikleri yiyecekleri yiyemeyen muhabbet kuşları sinirlenir ve küser.
Uzun Süreli Stresin Kuşlara Olan Etkisi
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar.
Muhabbet kuşu besleyen kişiler, kuşlar küserse ne yapılır sorusuna cevap ararlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri