Muhannet kelimesinin namert, ödlek ve korkak gibi anlamlara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Muhannet kelimesi hem nankör olan hem de olmayacak şeylerden korkan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olma özelliğine sahiptir.
Türkçede muhannet kelimesi gibi birçok Arapça kelime dilimize geçmiştir. Muhannet kelimesi namert, korkak, ödlek gibi manalara geldiği gibi iki büklüm yapmak, gevşetmek gibi manalara da gelmektedir. Ayrıca nankör, korkak, olmadık şeylere korkan, en ufak şeyden ödü patlayan kişilere muhannet denmektedir.
muhakemat / muhâkemat / محاكمات
Akıl yürütmeler, değerlendirmeler.
Zor duruma düşüldüğünde tutunacak bir dal bulamamak korkusu ise “muhannete muhtaç olmak” olarak tanımlanmıştır. Muhannet, elinde olanakları olan, bu olanakları sadece kendisi için kullanan, dahası elindekilerin varlığını düşmüş insanı öteleyerek duyumsayan, dayanışmanın hainidir.
Cemaat, topluluk, güruh, kalabalık, fevç.
İlgili 21 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
Bu söz “Muhannet (yani namert ve korkak) bir şahıstan menfaat görmektense suda boğulmak daha hayırlıdır” anlamında kullanılmaktadır.
Kadir Mevlam Senden Bir Dileğim Var (Erzincan)
Atasözü [1] Muhtaç olup başkasından bir şey istemek insana çok ağır gelir. Bu durumda en yakın akraba bile gereken ilgiyi göstermez. Onun için Tanrı'dan dileğimiz, bizi en yakınımıza dahi muhtaçetmemesidir.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
Muhami Ne Demek? Arapça kökenli bir sözcük olan muhami; koruyan, himaye eden anlamına gelmektedir.
Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesi yazılmış, yazılı ve yazıya geçirilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
TDK'ya göre muhannet kelimesinin sözlük anlamı nedir? Muhannet kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre namert, alçak ve korkak manasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kadın yaradılışlı adam, ödlek anlamında da kullanılmıştır. Ayrıca bir diğer manası olarak vefasız manasında tezahür etmiştir.
Muammer ismi erkek çocuklarına verilmekte olan güzel isimler arasında yer almaktadır. Muammer isminin uzun ömürlü, bahtlı manalarına sahip olduğunu söylemek de mümkündür. Aynı zamanda ömür süren ve çok yaşamış anlamlarına da gelmektedir.
1. Tanrı´ya yönelen. 2. Güzel yağan, yararlı yağmur.
Kadir Mevlam (Muhtaç Eyleme) 1
Nurettin Dadaloğlu tarafından derlenmiştir. Mehmet Özbek, Folklor ve Türkülerimiz adlı kitabında yöre olarak "Erzincan" bilgisini vermektedir. Sözleri Evren Seçkal tarafından gönderilen bu türkü 60,490 defa görüntülenmiştir.
Nurullah Akçayır - Kadir Mevlam Senden Bir dileğim var | Beni Muhanete Muhtaç Eyleme!
Dertli'ye ait olduğu sonucuna vardığım bir türküdeki “Yedi deryalara gark eyle beni/Yine muhannete muhtaç eyleme” sözlerinde 'yedi denize atıp boğdur, yine de namerde muhtaç eyleme' demek istiyor.
gitti gelmez ol muhannet olarak da (bkz: kırmızı gül demet demet) adlı türküde kullanılmıştır. zayıf bulduğu zaman "düşene bi tekme de sen vuracaksın" (bkz: dur düşene bir de ben vurayım) diyen, karşısındaki güçlü olduğu zaman ise ona yaltaklananlara denir.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
(ﻣﻌﻬﻮﺩﻩ) i. (Ar. ma'hūd “bilinen”den ma'hūde) Kötü olarak tanınan kadın, kötü kadın.
müptela / müptelâ / مبتلا
Bağımlı, düşkün.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri