Muhassıl TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Osmanlı Devleti'nde Tanzimattan önceki dönemde vergi tahsildarı
Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit mu hal kelimesi, 'Olmaz, olamaz ya da olması ve gerçekleşmesi olanaksız,' şeklinde anlatılmaktadır.
Muhasip kelimesinin sözlük anlamı hesaplayandır. Osmanlı döneminde muhasebeciler için kullanılan bu kelime Arapça kökenlidir.
Muhdes TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Yeni kurulan, sonradan oluşturulan. isim,mimarlık Yapının özgün biçimlerine uygun olmayan sonradan yapılmış bölümler.
TDK'ye Göre Muhannet Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? Muhannet kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre namert, alçak ve korkak manasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kadın yaradılışlı adam, ödlek anlamında da kullanılmıştır. Ayrıca bir diğer manası olarak vefasız manasında tezahür etmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şeklidir. Bir muhammesin ilk beşliğindeki son dizenin, aynı beşlikteki diğer dört dize ile kafiyeli olması şart değildir. Beşlik sayısı bir kayda bağlı değildir.
Maiyet kelimesi için Türk Dil Kurumu, 'Üst görevlinin yanında yer alan kimseler, Aynı zamanda alt kademedekiler,' şeklinde karşılık sunuyor.
Muhtel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Düzeni bozulmuş, bozuk.
Müeddep TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Uslu, terbiyeli, edepli.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
Yönetmelik mad 13/(4) hükmü uyarınca; Muhasip Üye, Birliğin gelir-gider işlemlerini yürütür. Muhasebe evraklarının tanzimi ve takibi Muhasip Üye'nin sorumluluğundadır. Muhasip Üye Genel Kurul'da onaylanmak üzere Tahmini Bütçe'yi hazırlar ve yönetim kuruluna sunar.
Mühtedi, kelime anlamı olarak mümin, Müslim ya da mutmain anlamlarına gelir ve Türkçede bu anlamlarda kullanılır Mühtedi TDK sözlük anlamı olarak ise başka bir dine mensupken İslamiyet'i seçen ve artık İslamiyet'e iman eden kişidir.
Muhal kelimesi ‚müstahil‛ ve ‚mümteni‛ kelimeleri ile ‚imkânsız‛ anlamında ortak olarak kullanılmaktadır. Muhal ve müstahil sözcükleri sözlükte daha çok kelâm (söz) alanında ‚sözü bozmak; ifsâd etmek‛ anlamlarına gelmektedir.
Fark, ihtilaf, muhalefet. Zıddiyet, anlaşmazlık, terslik. Ayrılmak, firkat.
Olmayacak, gerçekleşmeyecek bir şeyi olacakmış, gerçekleşecekmiş gibi düşünerek anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle farzı muhal, farzumuhal şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı farzımuhal şeklinde olmalıdır.
Muhat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kuşatılmış, sarılmış, çevrilmiş
Yalan ve riyadan uzak, dürüst, sözüne güvenilir kişi. Muteber kelimesi, hem günlük hayatta hem de edebi eserlerde ikinci anlamıyla da sıklıkla kullanılır. Üçüncü Anlamı: Değerli, seçkin, standartların üstünde olan kişi ya da şey.
Cemaat, topluluk, güruh, kalabalık, fevç.
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir.
TDK'ya göre meyyal şöyle ifade edilir; - Eğilimli, eğilim.
Mahiyet kelimesi; nitelik, esas, vasıf, asıl, öz ve özlük gibi anlamlara sahiptir. Mahiyet kelimesinin kökeninin Arapça olduğu bilinmektedir. Arapça kökenli bir kelime olmasına rağmen dilimize yerleşmiş bir kelime olduğu için Türkçede de sıklıkla kullanıldığını görmek mümkün olmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Muhammes beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şekli olmaktadır. Muhammes Arapça kökenli bir kelime olup manası Arapça beş sayısından geldiği için beşli olarak bilinmekte ve edebiyatta da beşli olarak kabul edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hezimet sözcüğü, inhizam kelimesinden türetilmiştir. İnhizam hayal kırıklığına uğramak ve mağlup olmak anlamına gelirken hezimet de yenilmek, muradına erememek ve umudunu kaybetmek demektir. Bu kelimenin isim hali ise ''münhezim'' şeklinde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri