Muhtarlar merkezi yönetimin köy ve mahalledeki temsilcisi olarak hizmet verir. Bu yüzden hükümet kararlarının ve yönetmeliklerin halka ilan edilmesini sağlar. Bölgedeki ortak işlerin imece usulü yapılmasına ve tamamlanmasına ön ayak olur. Seçim dönemlerinde, sandık seçim kurullarında yer alır.
Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır. İdari birimler arasında en küçük birim ise muhtarlık birimidir.
Aynı zamanda muhtar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükûmet emirlerini halka duyurur, köy içinde dirlik ve düzeni sağlar.
Muhtar Ne Demek? Kelime anlamı bakımından "Seçilmiş kişi" olarak ifade edilen muhtar; bir köyün ya da mahallerin yönetiminden sorumlu kişi olarak kabul görür. 5 yıllık görev süresi olan muhtar, köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eder.
İlgili 39 soru bulundu
5272 sayılı yeni Belediye Kanununun "Mahalle ve yönetimi" başlığını taşıyan 9 uncu maddesi aşağıdakı şekilde düzenlenmiştir : "Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.
Hükümet tarafından alınan karar ve yayınlanan bildirileri halka anlatmak ve açıklamak. Seçmenlerin kağıtlarını çıkartarak kendilerine ulaştırmak. Köyün içinde düzen ve dirliği sağlamak. Çeşme, yol gibi yapıların bakımlarını, onarımlarını yapmak ve temizlik işlerinin düzenli şekilde yapılmasını sağlamak.
Madde 3- Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur. Mahalli idareler Genel Müdürlüğünce İller itibariyle ödenek miktarını gösteren listeler hazırlanır.
1 - Hükümet tarafından bildirilecek kanunları, nizamları köy içinde ilan etmek ve halka anlatmak ve kanunlar, nizamlar, talimatlar, emirler ile kendisine verilecek işleri görmek; 2 - Köyün sınırı içinde dirlik ve düzenliği korumak (asayişi korumak);
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Madde 5 – Mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu ile bunların yedek üyeleri mahalle halkı tarafından seçilir. Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir.
MUHTARLAR BAĞ-KUR'LU OLUR
1- Muhtarlardan emekli olanlar SGK'ya bildirilmezler ve SGDP primi ödemezler. 2- Muhtarlardan halen SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olanlar SGK'ya bildirilmezler ve muhtarlık sebebiyle ilave prim alınmaz.
Madde 3- Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur. Mahalli idareler Genel Müdürlüğünce İller itibariyle ödenek miktarını gösteren listeler hazırlanır.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
İçişleri Bakanlığı hukukçularının hazırladığı taslağa göre, muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilecek. ''İhtiyar heyeti'' kavramı da yerini ''Köy Meclisi''ne bırakacak. Muhtarlar, izinde oldukları süre için yerine vekalet edecek kişiyi Köy Meclisi'nden seçecek.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
”Yapılan tahkikat ve soruşturma sonucu görevlerine son verilmiş olduğu anlaşılanlar hariç tutulmak üzere, en az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı yapmış olanlar” Silah taşıma ruhsatı alabilirler.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
2972 sayılı Mahalli İdarelerin Seçimi Hakkında Kanunun; Adaylık ve Seçilme Yeterliliği başlıklı 31 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, (değişik 02.03.1984 - 2986/3) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyeliğine seçilebilmek için en az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturma şartı getirilmiştir.
Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Günümüzde olan şekli ile Muhtarlık birimlerinin temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul'da atılmıştır. II. Mahmut Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldırması sonucu Yeniçerilerin yokluğunda tehlikeye meydan vermemek ve küçük birimlerin güvenliğini koruyabilmek için muhtarlık teşkilatını kurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri