(Lem'. den) Parlak. Revnekdar. Bulaşmış, sıvanmış.
Sözlükte “renk renk, alacalı olan” anlamındaki mülemma' kelimesi terim olarak özelikle Fars ve Türk edebiyatlarında Türkçe, Arapça ve Farsça söylenmiş beyit ve mısraların oluşturduğu şiirler hakkında kullanılır. Böyle şiir yazmaya telmî' denilir.
müttehem / مُتَّهَمْ
(Müttehim) (Vehm. den) Kendinden şüphe olunan, ittiham olunan şey.
muamma / muammâ / معما / مُعَمَّا
(Amâ. dan) Anlaşılmaz iş. Karışık şey. Bilinmeyen hâl.
müsemma / müsemmâ / مسمى / مُسَمَّا
İsimlendirilen, ad verilmiş olan, bir ismi olan. Muayyen zaman. Belirli vakit.
İlgili 36 soru bulundu
İslâm ülkelerinde yaşayan gayri müslim tebaa için kullanılan bir terim. Benimsediği görüşü körü körüne savunma anlamında bir terim.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
Bu cümle içerisinde muamma kelimesi bilmece şeklinde ifade edilmiş durumda. Bu cümle üzerinden de bilinmeyen ya da anlaşılmayan şey şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün. Ne oldu tam anlaşılmayan ve bilinmeyen, tam olarak idrak edilmemiş durumlar karşısında muamma kelimesi sık kullanılmaktadır.
Muammalar, divan şiirinde, başta Esma'ül Hüsna (Allah'ın doksan dokuz güzel ismi) olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler. Kelime "gizli, örtülü, anlaşılması güç veya işaret remiz yoluyla söylenmiş söz" anlamlarına gelir. Muammalar lügazlardan farklıdır.
Arapça ˁmy kökünden gelen muˁammā معمّا “1. köreltilmiş, karanlık, esrarlı, 2. sır, bilmece” sözcüğünden alıntıdır.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
mümanaat / mümânaat / mümânaât / مُمَانَعَاتْ / مُمَانَعَتْ
(Mümâneat) Mâni olma. Set çekme. Önleme.
Mülemma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Alaca renkli, renk renk. isim,edebiyat Dizelerinden her biri başka dille yazılmış şiir. mecaz Bulaşmış, sıvanmış
Aynı vezin ve kafiyede olmak koşuluyla bir mısra veya beyit Arapça, bir mısra veya beyit Farsça olarak nazmedilen şiirlere verilen isim olan mülemma, X. yüzyılda Fars Edebiyatı'nda ortaya çıkmıştır.
Arapça, Farsça, Türkçe ile karışık söylenmiş gazellere mülemma gazel denir. İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir.
3- Muamma:
Arapça kökenli bir sözcük olan muammanın sözlük anlamı ise bilmecedir.
Bilmece / Muamma / Lugaz
Muamma, âşık edebiyatı geleneğinde âşıkların sorduğu, bütünüyle manzum bilmeceleri karşılayan bir terim olarak kabul edilirken lugaz ise daha çok divan şairlerinin yazdıkları manzum bilmece metinlerini adlandırmak için kullanılmıştır.
Muamma Örneği:
Beytin ikinci dizesindeki “iki yokdan ne çıkar” yokluk, olumsuzluk anlamında Farsça “nâ” yı Arapça “bî olumsuzluk ön eklerinin birleşmesiyle Nâbî çıkar. Muamma türü XV. yüzyıldan itibaren Türk edebiyatında görülmeye başlanmıştır.
Muamele Etmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Türkçede iki sesli harf aynı hecede bulunmaz. Muamele kelimesinin son harfi sesli olduğu için bu kelimenin ayrı yazılması gerekir.
MUHAMMEN BEDEL NEDİR, NE DEMEK? Türk Dil Kurumu “muhammen” kelimesinin karşılığı olarak “oranlanan, tahmin edilen” açıklamasını yapıyor. Yani “muhammen bedel” bir ihalenin oranlanan, tahmin edilen fiyatı olarak adlandırılabilir. Kısaca muhammen bedel ihaleye çıkış fiyatı olarak tanımlanabilir.
Muamma kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Muamma, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. - Eski kadınlar, çocukların zihinlerini bilmek için muammalara başvururlardı. - Ruhu uykuda farz ettiğim kadın bana pek yaman bir muamma gibi geldi.
Tesir edilmiş, kendisine bir şey tesir etmiş olan.
Mezâk - مذاق
خالص نیست. ممذوق الود. (از متن اللغة).
Müşteki, suç oluşturan eylemden zarar gören veya mağdur olan kişi olup diğer bir sıfatı şikâyetçidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri