Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
hatırı sayılır, itibarı olan, saygın, sözü geçer.
İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
Mübadil, Türk Dil Kurumundaki anlamına göre başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan ya da göç etmek zorunda bırakılan kişilere mübadil denir.
Her şeyin Allah'ın rızası ile olacağına inanmaya tevekkül, tevekkül eden kişiye de mütevekkil denir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
Mütekâmil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Olgunlaşmış, gelişmiş, gelişkin.
Putların önünde secde eden kişiler müşrik ve mülhid denir.
Bu kelime, dilimizde genellikle verimli, verimi bol ve inbat eden anlamında kullanılıyor. Bu nedenle de verimli toprakları nitelemek için sıkça kullanılıyor. Verimli toprakları nitelemek amacı ile kullanılan bu kelime, özellikle de tarih derslerinde sıkça geçiyor.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Bunun üzerine Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurdu: “Aksine gerçek müflis şu kimsedir: Kıyamet günü kıldığı namaz, tuttuğu oruç ve verdiği zekâtla gelir. Ancak dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, bir başkasını dövmüştür.
aşırı tutkuları olan (kimse). Elindekilerle yetinmesini, şükretmesini ve kanaat etmesini bilmeyen, bu nedenle beklentileri çok yüksek olan kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Muhteris olarak adlandırılan kişiler elindekinin kıymetini bilmezler ve hep daha fazlasını isterler.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
MÜMBİT – MÜNBİT
(ﻣﻨﺒﺖ) sıf. (Ar. inbāt “bitirmek, yetiştirmek”ten munbit) Bol ürün veren, verimli, bereketli: Yerinde söylenen her güzel mısrâ / Münbit bir iklimde temiz bir menba' (Ali M. Arolat).
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir.
Müteakiben TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,eskimiş Sonra, arkadan, ardı sıra.
Mutekit, mütedeyyin ve mümin kelimeleri dindar ile eş anlamlıdır. Halk arasında dindar kelimesinin yerine "dini bütün" ifadesi de sık sık kullanılır.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
mülhid / مُلْحِدْ
Dinden çıkan, dinsiz, kâfir, imânsız. Haşir ve âhirete inanmayan.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
MÜTEHEYYİÇ – MÜTEHEYYİC
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Müterakki TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş İleri, ilerlemiş
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri