Bu kelime genellikle müsayit şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı müsait şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin müsait mi, müsayit mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı müsait şeklinde olmalıdır.
Müsaitlik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Müsait olma durumu.
Müsait Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Müsait' biçiminde öne çıkar. Bu konuda kelime adına cümle üzerinde örnekler verilebilir. ''Ben müsait olduğum zaman seni arayacağım.''
Müteahhit kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı "müteahhit" şeklindedir.
İlgili 42 soru bulundu
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri ayrı olarak yazılması gereken kelimelerdir. Bitişik yazılmaları Türkçe yazım kurallarına göre yanlış olarak kabul edilmiştir.
Herhangi bir durumda bulunmak. Uygun düşmek, yerinde görülmek. Yetişmek, olgunlaşmak.
Aynı zamanda yazım hatası yüzünden çok sık öne çıktığını söylemek mümkün. Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
1. Uygun, elverişli. Şimdi buradaki ayrımcılığa, aşağılanmaya hazır mıyız?
Musahip, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan musahip kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Yanlış kelimesi "yanlış" şeklinde yazılması gerekiyor. Pek çok kişi bu kelimeyi doğru şekilde yazabilmek için internet üzerinde araştırıyor. Yanlış kelimesi pek çok kişi tarafından "yalnış" şeklinde yazılıyor. Fakat bu şekilde yazılması her zaman yanlış olarak kabul edilecektir.
Doğrulanmış Cevap. 'Müsaitsen' şeklinde yazılması gerekmektedir.
Aynı kural "Sen miymişsin" sorusu için de geçerlidir. Ayrı yazmak gerekir. Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır.
TDK kurallarına göre "bakabilir misiniz" ayrı yazılır. -bilmek birleşik eylemdir, ayrılmaz ama soru anlamı veren "mi" ve devamının ayrı yazılması gerekir.
Cevap: Beni biraz dinler misiniz? beni biraz dinler misiniz?.
Müsait sözcüğünün eş anlamlı sözcüğü uygun kelimesidir.
Oy kullanma, sandık kurullarının oluşturulması, tutanak ve tasniflerin tutulması gibi işlemlerin takibini yapan yetkiliye Gözlemci veya Müşahit denir. Sandık görevlileri içinde en yetkilisi olan Müşahit, devamlı denetim ve tutanakların doğruluğuna onay verebilir ya da reddedebilir.
“Türk Dil Kurumu'nun (TDK) web sitesindeki sözlükte 'müsait' kelimesinin anlamlarından birinin, 'Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)' olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. TDK'nin bakış açısını cinsiyetçi bulan feministler sosyal medya ve e-posta yoluyla kuruma karşı harekete geçti.
"Yurt" yazımı doğrudur. Yurt kelimesi ünlü harfle başlayan bir ek alırsa T harfi D'ye dönüşür: Yurdu, Yurda, Yurdun... yazımları doğrudur.
Gök bilimi anlamına gelen astronomi kelimesi halk arasında çokca yanlış yazılır. Dilimiz söylendiği gibi yazılan bir dil olduğu için yabancı kökenli kelimelerde bu sorun çıkar. Bu kelime genellikle astıronomi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı astronomi şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı "karasinek" şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri