Müsellim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Osmanlı Devleti'nde eyalet ve sancakta yönetimi elinde bulunduran kişi.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse.
Günümüzde çok kullanılmayan ancak merak eden kelimeler içerisinde müsellem sözcüğü gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin anlamı, 'İnkar edilemeyen ya da karşı çıkılamayan ve söz götürmez' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Müfret TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş,dil bilgisi Teklik.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
İlgili 29 soru bulundu
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Buhârî'nin (ö. 256/870) ahlâka dair hadisleri topladığı eseri.
Kafiyeli olmayan beyitlere ferd veya müfred denildiği gibi divanların sonlarında toplanan kafiyeli fakat müstakil beyitlere de müfred denmiştir.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Burada yaya, ordu askerlerinin atsız asker olmalarını betimler. Piyade askerlerdir. Müsellem ise bu askerlerin vergiden muaf olmalarını anlatır. Ancak zamanla ordu isminde yer alan müsellem, atlı askerleri anlatmak için kullanılmıştır.
Osmanlılar'da reayadan ayrı olarak elinde padişah beratı bulunan, vergi ve yargılamada özel statüye sahip zümre.
Yaya ve müsellemler ise, savaş süresince ulufe alıp, Osman Bey'in taşrada oturan hassa kuvvetleri sayılıyordu. Aslında Yaya ve Müsellemlerin sanki iki fonksiyonu vardı. Birincisi hassa kuvvetler olmaları, ikincisi ise eyalet askerleri olmalarıdır.
Mülâzım-ı evvel (Osmanlıca: ملازم اول), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan ve günümüz rütbelerinden üsteğmene denk bir askerî rütbedir.
Müsellim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Osmanlı Devleti'nde eyalet ve sancakta yönetimi elinde bulunduran kişi.
mülzim ne demek? İlzam eden, susturucu.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Azade, ikinci dizesi olmadan anlam ifade edebilen tek dizelik ve vezinli nazım şeklidir. Bazen bir beyitteki iki mısranın birbirleriyle ilişkisi olmaz. Bu tarz bazı durumlarda da mısralar ayrı olarak kabul edilip bunlara yine azade denilir.
Beyt-i merhûn (merhûn: 1) rehin edilmiş, ödünç alınan birşeye karşı garanti olarak verilen şey, 2) muayyen zaman, birşeye bağlı): Başka bir beyte bağlı olan beyt.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Sözlükte “(tarla faresi) yuvasına girmek; (bir kimse) olduğundan başka türlü görünmek” anlamındaki nifâk masdarından türemiş bir sıfat olan münâfık kelimesi “inanmadığı halde kendisini mümin gösteren” kimse demektir.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hezimet sözcüğü, inhizam kelimesinden türetilmiştir. İnhizam hayal kırıklığına uğramak ve mağlup olmak anlamına gelirken hezimet de yenilmek, muradına erememek ve umudunu kaybetmek demektir. Bu kelimenin isim hali ise ''münhezim'' şeklinde yazılır.
Arapça'dan gelen ve İslami bir terim olan mutmain, tatmin olmuş, doyuma ulaşmış, gönülden inanmış gibi anlamlara gelmektedir. Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre insanın kalbi ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur , doyuma ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri