Granola bal ya da çeşitli tatlandırıcıyı bünyesinde bulundurduğundan şeker içeriği müsli çeşitlerine oranla daha fazladır. Müsli soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilirken granola soğuk tüketilir. Müsli yumuşak iken granola daha çok kıtır bir özelliğe sahiptir.
Müsli; kuru meyve, kuruyemiş gibi çeşitli bileşenlerin yulaf ezmesi ve diğer tahıllarla çiğ şekilde harmanlanmasıyla üretilir. Granola ise kuruyemiş ve kuru meyve haricinde şeker, yağ gibi çeşitli ek bileşenlerin fırınlanmasıyla üretilmektedir.
Uzmanlar sürekli yulaf tüketiminden sıkılan ve farklı bir şeyler denemek isteyenler için granolayı tavsiye ediyor. Fakat her granola'nın sağlıklı olmadığını, içeriğinde eklenti şeker, glukoz şurubu ve tatlandırıcı içermeyen granola yiyeceklerin tüketilmesini öneriyorlar.
Müsli ile Yulaf Ezmesi Aynı mı? Hayır, değil. Yulaf, buğday familyasına ait olan, bolca karbonhidrat ve amino asit içeren bir besindir. Müsli ise temel bileşeni olan yulafı içermekle birlikte taze ve kuru meyve, kuru yemiş, tahıl, vitamin ve mineraller açısından da zengin ve besleyici bir karışımdır.
Granola besleyici ve faydalı bir besindir. Bu sebeple, diyetlerde tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Granolayı diyet döneminde kahvaltılarda ya da ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Kahvaltı ve ara öğün olarak granola tüketecekseniz yoğurt, süt veya kefire de ilave edebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Granolayı tıpkı yulaf gibi tüketebilirsiniz. Genellikle süt ile beraber karıştırılarak tüketim sağlansa da yoğurtla ya da kefirle de yiyebilirsiniz. Genellikle ara öğün ve kahvaltılarda tüketilen granolayı dilerseniz herhangi bir karışım eklenmeden direkt çerez tarzı tüketebilirsiniz.
Özellikle de diyette granola ne kadar yenmeli diye merak ediyorsanız günün her öğününde tüketmeniz önerilmez. Her öğünde tüketildiğinde yüksek kalori vereceği için diyete etkisi olmayabilir. Kahvaltıda ya da ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.
Müsli, hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde tüketilebilir. Eğer sütle birlikte tüketecekseniz, inek sütü, badem sütü veya soya sütü gibi farklı süt çeşitlerine ekleyebilirsiniz. Müsliyi, süt, yoğurt veya meyve suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Paketli olarak hazır satılan müsliler eklenti şeker de içermektedir, bu hem müslinin kalori miktarını arttırmakta hem de sağlıklı bir öğün olmasını engellemektedir. Tercihiniz şeker ilavesiz, doğal meyvelerden oluşan bir müsli olmalıdır.
Müsli, hamur işleri ve kahvaltı sandviçlerinden daha az şekere ve daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca, karışımınızı kontrol ettiğiniz için, işlenmiş veya şekerle dolu hiçbir şeyin yemeğinize girmemesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde müsli kilo aldırmaz aksine zayıflatır diyebiliriz.
Sabahları acele ile çıktığınız günlerde kahvaltı öğününü tamamlamak için tükettiğiniz granola barlar, ne yazık ki sağlıklı bir öğün olmuyor. Çünkü granola barların içinde yüksek şeker ve az protein içerir. Bu da sizde yediğiniz yemekten tatmin olmama ve açlık hissi bırakır.
Sağlıklı atıştırmalıkları tüketmek istiyorsanız granola şekersiz seçeneğini satın alabilirsiniz. Bal veya pekmezli granolalar doğal şeker içerdikleri için müşterilerin tercih ettiği ürünler arasında yer alır.
Granola genellikle sağlıklı bir kahvaltı gevreği olarak kabul edilir. Yulaf ezmesi, fındık ve şeker veya bal gibi bir tatlandırıcıdan oluşan kızarmış bir karışımdır, ancak diğer tahılları, şişirilmiş pirinci, kuru meyveleri, tohumları, baharatları ve fındık ezmelerini de içerebilir.
Müsli sıcak veya soğuk yenilebilir.
Soğuk müsli hazırlamak için süt ve çeşitli meyveler ekleyebilirsiniz.
Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin gelişimini destekliyor. Uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor. Müsli, vücuda enerji veriyor. İçeriğindeki yüksek orandaki besin lifi ve düşük orandaki yağlar sayesinde müsli kolesterol seviyelerini dengeliyor.
Ev Yapımı Granolanın 100 gramında 343 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 40 gram Ev Yapımı Granolada 137 kalori bulunmaktadır. Granola, kahvaltıda tüketilmek için sağlıklı ve besleyici bir alternatiftir.
Bir kadın günde yarım kase müsli yiyerek günlük lif ihtiyacının %12'sini karşılayabiliyor. Müsli içeriğinde birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır.
Müslinin içerisine kavrulmamış fındık, ceviz, badem, kaju fıstığı ekleyebilirsiniz. Kuruyemiş yerine az miktarda kurutulmuş ananas, elma, üzüm, dut, çilek vb. meyveler ekleyebilirsiniz. Az miktarda taze meyve ( çilek, elma, armut, hurma vb. ) ekleyebilirsiniz.
İçerdiği tahıllar, taze veya kuru meyveler, tohumlar ve kuruyemişler sayesinde çeşitli vitaminler, demir ve magnezyum ile dolu olan bu karışımı, süt (soya, badem veya inek sütü), yoğurt veya meyve suyuyla karıştırılabilir.
1 Porsiyon (40 gr) yaklaşık 127 kcal kalori içerir, 3.12 gr protein, 24 gr karbonhidrat ve 8 gr yağ bulunur ve 4 Yemek Kaşığına eşittir.
1 çorba kaşığı ( 12 gr) lifalif kuru meyveli ve fındıklı müsli 44 kaloridir. Lifalif kuru meyveli ve fındıklı müslinin 100 gramı 57.4 gram karbonhidrat, 10.7 gram protein, 8.5 gram yağ, 9.4 gram lif içermektedir.
Antrenman öncesinde YULAF ezmesi veya müsliyi yağsız süt ve yoğurtla birlikte tüketmek hem doyurucu hem de lif açısından zengin beslenmenize yardım eder. Antrenman öncesi gerekli protein ve karbonhidrat almanıza da yardım eden bu menüye çok ağır antrenman yapanlar kuru meyve veya kuru yemiş çeşitleri de ekleyebilir.
Granola ile zayıflama mümkündür; ancak günlük tüketimi 3 adet ya da 120 gramı geçmemelidir. Önerilenden fazla granola diyeti bozabilir ve yüksek oranda yağ ve karbonhidrat alımına neden olarak kilo alımını destekleyebilir.
Granolanın 100 gramında 443 kalori bulunmaktadır. Granolanın 1 porsiyonu (30 gr) 133 kaloridir. 1 çorba kaşığı (15 gr) granola 66 kaloridir.
Fazla yağ içerdiği için gün içeresinde en fazla 4 yemek kaşığı tüketmenizi öneriyoruz. Granola neden bu kadar sağlıklı?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri