Şebeke sularında zaten doğal olarak florür bulunur. Florürün düşük olması insan sağlığı açısından önemlidir. Yapılan araştırmalar içme suyunda bulunan florürün zamanla beyin hasarlarına yol açabileceğini göstermektedir.
Şebeke sularında zaten doğal olarak florür bulunur. Ancak floruru az olan sular insan sağlığı için daha yararlıdır.bunun için arıtma suları ve damacana sular tavsiye edilir. Çünkü onların florur dereceleri çeşme sularına kıyasla daha düşüktür.
İnsan için en önemli floriir kaynağı sudur. Suda floriir değişik miktarlarda bulunur. Yüzey suları litre de 1 mg.dan daha az florür içerirken, yeraltı sularının floriir oram ise içinden geçtikleri arazinin jeolojik ya pısıyla ve temas ettikleri florürlü maddelerin cins ve miktarlarına göre değişiklik göstermektedir.
Sudaki Florür Nasıl Temizlenir? Sudaki florünün temizlenmesinin ilk yolu endüstriyel su arıtma sistemleri veya ev tipi su arıtma cihazları kullanmaktan geçer. Bu su arıtma cihazları suyu florürden, arsenikten ve diğer kanserojen maddelerden arındırır.
Arsenik, bakır, nitrat, radon ve kurşun da musluk suyunda bulunduğu takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olacak maddeler arasında yer almaktadır. Suda bulunan kirleticilere her insan vücudunun aynı şekilde tepki vermesi beklenmez. Bazı gruplar suda bulunan kirleticilere karşı çok daha hassas olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Sodyum florür nörotoksik bir madde olup, en çok epifiz bezine zarar vermesine ilaveten tüm beyin ve sinir hücrelerini tahrip eden, beyinde düşük zekaya, algılama bozukluğuna neden olan, kişiyi aptallaştıran ve IQ'yu azaltan etkiye sahip olduğu, Alzheimer benzeri hafıza rahatsızlıklarına yakalandıkları gözlemlenmiştir.
Vücuda alınan florür %50 oranında idrar ile dışarı atılır. Florürün panzehiri selenyum olduğu için selenyum ağırlık yiyecekler ile beslenmek işe yaramaktadır.
Pek çok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli oranda flor bulunabilir. Bunun yanı sıra yumurta da flor elementi içeren bir besindir. Deniz suyunda bulunması nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri flor açısından zengin besin kaynakları olarak gösterilebilir.
Florür, yer kabuğundaki en zengin otuzuncu element olan florun iyonik şeklidir. Florürün doğadaki esas kaynağı sudur. Diğer önemli florür kaynakları çay, yenilebilir kemikler veya kabuklar içeren deniz mahsulleri, tıbbi takviyeler ve florürlü diş macunlarıdır. Bir fincan çay 0,10-0,12 mg florür sağlar.
İçme sularında bulunması gereken florür miktarı 0,5-1,5 mg/L oranları arasındadır [2]. Bu oran 0,5 mg/L'den aşağı seviyeye düşerse diş, kemik metabolizmasında önemli ölçüde bozukluklara yol açmaktadır.
Hem suyun çıkarıldığı kaynaktan hem de taşınma esnasında geçirdiği yollardan dolayı musluk sularının içerisinde sağlığa zararlı olan metal, toksik, kimyasal maddeler mevcuttur. Bu maddeler suyun renginde veya tadında belirgin oranda değişime neden olmadığından musluk suyu temiz su sanılıp içilebilir.
Flor, periyodik cetvelin 7A grubunda yer alan reaktif bir element. Bu element, elektron alınca iyonlaşıyor ve ortaya Florür çıkıyor. Yani Florür, Flor'ün iyonlaşmış haline deniyor. Flor, doğada bulunduğu gibi doğrudan kullanılamadığı için iyonlaşmış hali olan Florür kullanılır.
Öncelikle florür doğada mevcut bir mineraldir. bu doğal halinden farklı olarak sadece diş macunlarında değil sularda, paketli gıdaların bir kısmında, sigarada, sakinleştirici ilaçların bir bölümünde ve gazlı içeceklerde bulunan florür ise farklıdır.
Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu bolca süt ve doğal suları tüketmeleridir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.
Erişkinler için üretilen florürlü diş macunlarının hemen hepsi 1450 ppm florür içerir.
Vücudunuzu koruyan bir diğer mineral ise florürdür. Toprakta ve kayalarda bulunan florür genellikle dişlerinizin sağlığına yararlı olması için diş macununa eklenir. Diş macununa eklenen florür, son yıllarda, dünya genelinde diş çürüklerini azaltmada ve insanların genel sağlığını iyileştirmede büyük rol oynamıştır.
Florür diş ve kemik oluşumunda gerekli olan bir iyondur. Ortalama olarak yetişkin bir kişinin günlük 2 veya 3 miligram flor ihtiyacı bulunur. İnsanlar flor ihtiyaçlarını bazı bitkilerden ve balıklardan karşılar.
American Dental Association'a göre, özellikle iki yaş ve altındaki çocuklara diş macununu tükürmeyi öğretmenin zor olduğu dönemde, çocuk çok fazla florür yutabilir. Dolayısıyla, çok fazla florür alınması, diş fluorozuna (dişlerdeki beyaz lekelere) neden olabilir.
Florürün diş çürüklerine karşı koruyucu ve durdurucu etkisi bilinen bir gerçektir ve bu özelliği nedeniyle altın standart olarak kabul edilmektedir. Florür, diş çürüklerine karşı koruyucu etkisi nedeniyle tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
1. Linapacan Adası - FilipinlerLinapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Yarışmada, Kanada'nın British Colombia eyaletine Clearbrook kentinin içme suyu, "Dünyanın en iyi, en temiz ve taze suyu" ödülüne layık görüldü. Yarışmada uzun yıllar birinci olan British Colombia'ya bağlı Greenwood kentinin suyu, bu yıl Ohio'nun Hamilton kentinin ardından üçüncü olabildi.
Ne tesadüf ki yaşanası en iyi ülke su konusunda da şampiyon. Dünyanın en temiz ve en yüksek kalitedeki musluk suyu İsviçre'de içiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri