Muşmula, özellikle çay olarak tüketildiğinde bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor. Astım ve bronşit gibi solunum yollarını etkileyen hastalıklar karşısında da olumlu etkiler gösterebiliyor. Antioksidan özellikler gösterdiğinden özellikle ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine ön ayak oluyor.
Muşmula nasıl yenir? Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
Muşmula, sade veya peynirle birlikte tatlı olarak tüketilmesinin yanında, birçok tüketim alternatifine sahiptir. Muşmuladan; reçel, marmelat ve turşusu yapılabilir. Marmeladı tartlarda kullanılabilir veya meyve suyu olarak tüketilebilir. Kurutulabilir ve çayı demlenebilir.
Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler. Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır. Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur. Muşmula zayıflamaya da iyi gelir, bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurları ortadan kaldırır.
Muşmulanın bilinen bir zararı pek yoktur. Fakat nadiren de olsa bazı olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bazı insanlarda alerjiye neden olduğu için muşmula tüketmemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde cildin kızarmasına neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Rengi değişkenlik gösterse de tadı hep aynıdır. Mayhoş ve ekşi bir lezzettedir. Muşmulanın içi elma içine benzer. Çekirdekli ufak bir meyve olarak bilinir.
Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Muşmula günde kaç tane yenmeli? Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Oldukça etkili olan muşmula çayı tarifi günde üç öğün birer bardak içebilirsiniz.
Muşmula dalından koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre olgunlaşması beklenirse meyve lezzetlenir. Muşmulanın kabuğu soyulup içindeki çekirdeklere dikkat edilerek yenilir. Muşmulayı marmelat ve reçel olarak da tüketebilirsiniz.
Muşmula yılın son meyvesi olarak da anılır. Mayıs-Haziran aylarında olgunlaşmaya başlayan Muşmula meyvesi Ekim-Kasım aylarında hasat edilir.
Henüz sert olan muşmulaları bir kap yada poşet içerisine buzluğa yerleştirin. Yaklaşık 12 saat kadar bekledikten sonra çıkarıp bir kağıt havlunun üzerine dizin. Çözülmeye başlayan muşmulaları yine peçete veya kağıt havlu yardımıyla kurutun.
Muşmula mideyi kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler, sinirleri güçlendirir. Muşmula ana karnındaki ceninin düşmesini önlemekte, bel ağrısını gidermektedir. Ayrıca fazla kırmızı et ve alkol tüketen kişilerde görülen damla hastalığına da şifalı gelmektedir.
Tüketim şekli genellikle çekirdeklerin kaynatılarak suyunun içilmesi biçimdedir. Bu su, vücuttaki ödemin kolaylıkla atılmasına da destek olur. Kilo vermek isteyenler içinde yararlı bir çekirdek türüdür.
👉🏼Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir.
Potasyum, kalsiyum, demir, lif, magnezyum ve folik asit bakımından zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini de içerir. Bağırsak hareketlerini arttırır.
Muşmulanın içerisinde yer alan nebatsal lifler, kandaki iyi ve makûs kolesterol seviyelerini kumpaslar. Ayrıca böbrekleri ve karaciğeri tesirli bir biçimde temizler.
Uzun süreli öksürüklerde günlük muşmula çayı içmek boğazın yumuşamasına yardımcı olur, geçmeyen öksürüğün geçmesi için destek sağlar. Muşmulayı yaş olarak tüketmek de boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelebilir, boğaz tahrişlerini önlemeye yardımcı olabilir. Muşmula sindirim sistemi için ideal bir besin kaynağı olabilir.
Muşmuladan birçok farklı türde faydalanılabilmektedir. Muşmula sirkesi, muşmula pekmezi genellikle ev hanımları tarafından en çok tercih edilen tariflerdendir.
Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır. Serin ve ılık iklimlerde yetişen muşmula ağacı için tüm yetişme şartlarının da uygun olması gerekir.
Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır. Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir. Böbrekleri temizleme özelliğinin dışında vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur.
Muşmula, içerisinde bol miktarda çekirdek bulunan ve olgunlaştığında ise kahve tonlarında bir renge sahip olan meyve olarak bilinmektedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişmekte olan muşmula, yumuşak iç kısmı sayesinde kolay bir şekilde tanınabilen bir meyvedir.
– Muşmula şurubu öksürüğü tedavi eder. – Kandaki şeker seviyesini düzenler. – Kolesterolü düşürür.
50 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur. Saksı ya da poşette tüplü ve aşılı olarak satışa sunulmuştur. 1 ile 2 kg arası.
-Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. -Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. -Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. -Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
Olgun muşmulaları öncelikle bol suyla güzelce yıkayın ve ardından çekirdeklerini dip kısmı ile beraber ayırın. Temizlenen muşmulaları ezerek püre kıvamına getirdikten sonra reçelini yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri