İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir. Dolayısıyla arsa sahipleri, bu sürelerin geçmesiyle birlikte müteahhitlerden herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.
İnşaat sözleşmelerinde yüklenicinin asli borcu inşaatı tamamlamak ve süresinde teslim etmektir. Şayet yüklenici inşaatı süresinde teslim edemezse bu gecikmeden sorumlu olur.
İlgili 27 soru bulundu
Maddi anlamda müteahhidin evi geç teslim etmesinden dolayı zarara uğrayan vatandaşın Asliye Hukuk Mahkemelerine giderek tazminat davası açması sonucunda mahkemenin sonuçlanması belli sürede gerçekleşir. Açılan maddi tazminat davası yaklaşık olarak 1,5 ve 2 yıl arasında sonuçlanabilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesinin konusu taşınır bir yapı olması halinde teslimden itibaren iki yıl, taşınmaz ise 5 yıl olarak düzenlenmiş olup ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak belirlenmiştir.
Satış vaadi sözleşmesi ancak noterde yapılması halinde geçerlidir. Bu durumda ortada geçersiz bir satış vaadi sözleşmesi vardır. Mahkeme büyük ihtimalle bu doğrultuda sözleşmeyle alınanların geri verilmesine hükmedecektir. Yani müteahhite ödenen bir peşinat veya ücret varsa bunu alıcıya iade kararı çıkar.
Müteahhit firmaların 2019 yılındaki yasal sorumluluk süreleri hafif kusurlar için 5 yıl 'dır. 5 yıl sonrasında hiç bir sorumlulukları kalmamaktadır. Fakat bu süre içerisinde müteahhit firmaya Noter yoluyla bildirilmiş eksikler / hatalar / görünür görünmez her türden aksaklıklar tebliğ süresine göre değerlendirilir.
Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar
Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.
Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir. Ayının ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur.
Depremde yıkılan bir binada ölüm, yaralanma veya maddi hasar gibi zararlar meydana geldiğinde, müteahhitler yasal olarak sorumlu tutulabilirler. Bu durumda, müteahhitler, yaptıkları hatalar nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşabilir ve maddi tazminat ödemek zorunda kalabilirler.
Dava Açma Hakkınız Saklıdır
İnşaatın ayıplı olduğunu tespit yükümlülüğü gayrimenkul sahibine aittir. Yaptığınız muayene ve ihtarlar sonucu eksiklikleri tamamlama yolunda adım atmayan müteahhiti ilgili Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dava edebilirsiniz.
22 Ocak'ta yapılan düzenlemede, kamuyla iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesi ve işleri devretme hakkı getirilmişti.
Taraflardan herhangi birinin talebi üzerine tapu siciline şerh mümkün olmaktadır. Ancak şerh tarihinden itibaren 5 yıl içinde satışın yapılmaması durumunda şerh, tapu sicil görevlileri tarafından re'sen terkin edilecektir.
Arsa sahibi tarafından müteahhide devredilen tapu avans mahiyetindedir. Müteahhidin edimi yerine getirmediği takdirde arsa sahibinin sözleşmenin feshini ve tapunun iptalini isteyebilme hakkı vardır. Sözleşmenin feshi halinde bu tapular arsa sahiplerine geri döner.
Eksper tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporunda inşaat tamamlama yüzdesinin genellikle en az %70 olması istenir. Çoğu bankada ise bu oran %80 olarak kabul edilir ve uygulanır. Burada önemli olan hem bina hem de dairenin büyük inşaat işlerinin bitirilmiş olmasıdır.
Kat irtifakı, bir binanın yapımı devam ederken alınan ve pay sahiplerinin mülkiyet hakkını ifade eden tapu niteliğine deniyor. Bu tapu niteliği, inşaatı devam eden yapılardaki bağımsız bölümlerin satışını mümkün kılmak için kuruluyor.
'Ev alan tüketicilerin evin ayıplı ve kusurlu taraflarını 5 yıllık süre içerisinde müteahhit firmaya yaptırma hakkı vardır. ' Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, yasaların elverdiği ölçüde tüketicilerin haklarını aramaları gerektiğini vurguladı.
Müteahhidin inşaat sözleşmesinden kaynaklanan inşaata zamanında başlama ve tamamlama borcunu yerine getirmediğinin veya getiremeyeceğinin açıkça anlaşılması halinde iş sahibi sözleşmeden dönerek müteahhide ücret ödemekten kurtulabilir. Ödenmiş ücretlerin de iadesini talep edebilir.
Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir. Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
Garanti süresi, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıl veya bazı mallar için Garanti Belgesi Yönetmeliğine ekli listede belirtilen ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.
Garanti süresi bittikten sonra ise kullanım ömrü süresince bakım ve onarım hizmetlerini üretici veya yeni ithalatçının sunması zorunludur.”düzenlemesi bulunmaktadır.
Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri