TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Mütevazi: Birlerine paralel anlamını ifade eden sıfat. Mütevazı: Gösterişsiz, alçak gönüllü anlamında olan sıfat.
Mütevazi kelimesinin sözlük anlamı 'alçak gönüllü' ya da 'gösterişsiz' olarak dile getirilir. Bu durum genelde kişi için onun bulunduğu karakter yapısına göre söylenir. Kendisiyle ya da yaptığı şeylerle övünmeyi sevmeyen, gösteriş yapmayan ve alçak gönüllü kişiler için mütevazı kelimesi kullanılmaktadır.
2- Daha önce senin kadar alçakgönüllü bir insan tanımamıştım. Not: Alçak Gönüllü kelimesinin anlamı kadar nasıl yazıldığı da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Alçak Gönüllü birleşik isim değil tamlamadır. Bu nedenle bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Doküman kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "doküman" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise döküman şeklindedir.
İlgili 37 soru bulundu
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru yazılışı "mütevazı" şeklindedir. MÜTEVAZI NE DEMEK? Arapça kökenli olan bu sözcük, Arapça'da "tawadu" şeklinde yazılan ve peltek z ile oluşturulan kelimeden türemiştir. Bu kök dilimizde "tevazu" şeklinde varlığını korumaktadır.
Bir evin mütevazi bir ev olması için örnek evde olduğu gibi minimalist bir tasarıma ve dış cepheye sahip olması yeterlidir. Bu evimiz kırsal bir ev olarak inşa edilmiş ve sade bir dış cephe ve renk tercihleri dekoratif ve sade bir ev olma özelliği kazandırılmış.
mütevazı - Nişanyan Sözlük. Arapça wḍˁ kökünden gelen mutawāḍiˁ متواضع “tevazu eden, alçak gönüllü” sözcüğünden alıntıdır.
Alçak gönüllü anlamında kullanılan kelimenin doğru yazımı "mütevazı"dır. "Mütevazi" yanlış bir yazım şeklidir. Mutavazı, mütavazı gibi yazılış şekilleri de hatalıdır. Alçak gönüllü anlamına gelen mütevazı TDK kaynaklarında sonunda ı harfi ile yazılır.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Vaz, kendi nefsini hakir görmek anlamına gelirken tevazu da alçakgönüllülük demektir. Tevazu sahibi kişiler ise mütevazı olarak nitelendirilir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
VEYA TDK YAZILIŞI NASIL, BİRLEŞİK Mİ, AYRI MI? Buna göre 'veya' kelimesinin doğru yazılışı birleşik şeklinde olanıdır. Kelimenin ayrımı yazımı yanlış kullanım oluyor.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Bağ Evi Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Daha çok kırsal kesimde ve köylerde ortaya çıkan bağ evi, çok sık yazım hatasına uğrayan sözcük grupları içerisinde gelir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman, bu kelime grubunun ayrı şekilde yazılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri