En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Evlerimizde sıklıkla bulundurduğumuz, D vitamini kaynağı muzun aslında bir Jamaikalı tarafından yanlışlıkla üretildiğini biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız. Muz doğal yollarla ortaya çıkan bir meyve değil, bir icat. Muz 1836'da Jean François Paujot isimli bir Jamaikalı tarafından üretildi.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Muz Türkiye'ye ilk defa Osmanlı Devleti zamanda 1870 yıllarında Alanyalı kereste tüccarlarından Şerif Ali sülalesi tarafından Mısır İskenderiye'den getirilerek ekilmiştir. Daha sonra Gazipaşa ve Anamur diyarlarına taşınarak ekilmeye başlanmıştır. Muz mevsimlik bir araçtır.
Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür ve doğu illerinde (Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tunceli, Hakkâri, Van, Erzurum, Iğdır, Kars, Sivas, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da Amanos dağı) 1800 – 2800 m yüksekliklerde yayılım gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
1. Hindistan. Dünyanın en büyük 15 muz üreticisi listesinin başında Hindistan var. Küresel olarak toplam muz üretiminin yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan Hindistan, Çin ile birlikte toplam küresel üretimin üçte birinden fazlasını üretiyor.
Muz ekim alanları; Türkiye muz ekim alanı 2018/19 üretim sezonu itibarıyla yaklaşık 76 bin dekara yükselmiştir (1). Bu alanın %55,9'unu Mersin, %41,9'unu ise Antalya oluşturmaktadır.
muz {isim}
Banane {diş.}
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Adeta vitamin deposu olan mavi muz, son günlerde oldukça popüler. Görüntüsü ve tadı ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Ülkemizde muz meyvesi hemen her yerde ve de her bölgede yetişmemektedir. Bunun sebebi de ülkemizin tropikal bölgelerde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Genelde ülkemizde muz meyvesi bölgesel olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Kültürü yapılan muz, Scitamineae takımı, Musaceae ailesi, Musa cinsine girer. Bu cinste çok sayıda partenokarp meyve veren klonlar vardır. Tek Çeneklidir. Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel 'dır. 5,4 - 6 metreye kadar boylanabilen bu muzun meyveleri çok lezzetlidir.
Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Tahran,İRNA - Tarım Bakanlığı Tropikal ve Subtropikal Meyveler Ofisi Genel Müdürü, 'Mevcut istatistiklere göre, İran son yıllarda 90 bin ila 120 bin ton arasında muz üretti ve bu mahsulün bahçelerini geliştirmeyi düşünüyoruz' dedi.
Ayrıca Hindistan, Ekvator, Meksika, Endonezya, Tanzanya, Kosta Rika, Kolombiya, Vietnam, Mısır, Bangladeş, Kamerun, Papua, Kenya ve Honduras bölgelerinde muz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Japonlar, geliştirdikleri yeni yönemle "inanılmaz" anlamına gelen Mongee Banana'yı yetiştirmeye başladılar. Japonya'nın Okayama Bölgesi'nde bulunan bir çiftlik tarafından kullanılan yöntem, buzul çağının koşullarını kullanarak muz yetiştirmeye başladı.
Yemen muzu, Yemen tarımındaki ''su sorunu'' ile en çok mücadele eden tarım ürünü olarak öne çıkıyor. Ziraati sırasında ihtiyaç duyduğu su nedeni ile ülkedeki ender sulak topraklarda yetiştirilebilen muz, Zamar kentinin Sab bölgesindeki Rima Vadisinde üretiliyor.
Dole plc veya eski adıyla Dole Food Company, İrlanda merkezli bir çokuluslu gıda şirketidir. Şirket, 2 Haziran 1851 tarihinde Samuel Northrup Castle ve Amos Starr Cooke tarafından Hawaii'de kurulmuş olup 2021 yılında Total Produce ile birleşmiştir. Şirketin merkezi Dublin'de yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri