Nabiler (Fransızca Les Nabis), 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup.
Bu sebeptendir ki, “Hikemî Şiir” akımı “Nâbî Ekolü” olarak da anılır. Nâbî tarzının diğer temsilcileri olarak Sâbit, Sâmi, Seyyid Vehbî, Koca Ragıp Paşa gibi sanatçıların adla- rını burada anmak mümkündür.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
Ününü, edebiyatımızda ” Nâbî Ekolü” olarak da bilinen hikemi şiir akımının kurucusu ve en güçlü temsilcisi olmasından alır. Nâbî'nin edebi kişiliğini ortaya koyan ve ona ün kazandıran en önemli eserleri manzum eserleridir.
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır. Nâbî, Hayriyye eserinin başında oğluna, atalarının ilim sayesinde yüksek mertebelere ulaştıklarını ve nesebinin ünlü olduğunu hatırlatmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Nâbî Efendi'nin 1113 (1701) yılında, yedi yaşındaki oğlu Ebü'l-hayr Mehmed'e hitaben yazdığı Hayrî-nâme ise, onun divanıyla birlikte tanı- nan ve sevilerek okunan eserlerinden, mesnevi nazım şeklinin ve nasi- hat-name türünün güzel örneklerinden biridir (Nâbî 1292/1875: 2-61; Pala 1989; Kaplan 1995).
Yusuf Nâbi, (Osmanlı Türkçesi: نابی) Nabî, d. 1642; Urfa - ö. 13 Nisan 1712; İstanbul), Divan Edebiyatı şairi.
Gerek manzum gerek mensur eserleriyle 17. Yüzyılın ikinci yarısında yer alan, Divan şairlerinin en önde gelen isimlerinden biri olan Nâbî hakkında bilgi veren kaynakların çoğu, onun Divan edebiyatının klasik devrinin son büyük temsilcisi olduğu fikrinde birleşirler.
HAYRİYYE: Nabî'nin ününü yaptığı en önemli eserlerindendir. Halep'te 1701 tarihinde yazılmıştır. Nasihatname türünde yazılmış olan bu didaktik mesneviyi Nabî, oğlu Ebulhayr Mehmet için, onun hayatta izlemesi gereken yolu göstermek, ona öğüt vermek amacıyla yazmıştır.
Yaşadığı dönemde “Ekme-i Şu'ârâ-yı Rum” ve “Melik-üş Şu'ârâ” diye anılmıştır. Osmanlı dönemi şiirinin temel taşlarından biri olan Nâbi, Divan Edebiyatına yenilik getirmiş ve onun “Hikemiyat” tarzı şiirleri ekol olmuştur.
Hayriyye XVII. yüzyıl divan şairlerinden Nâbî (ö. 1124/1712) tarafından kaleme alınmış bir mesnevidir. Asıl ismi Hayrî-nâme olan mesnevi 1113/1701 tarihinde Halep'te yazılmıştır. Nâbî bu eseri oğlu Ebülhayr Mehmed Çelebi'ye hitaben yazmıştır.
Nâbî, XVII. Yüzyılın önde gelen şairlerinden biri ve hikemî tarzın temsilcisidir. Nâbî Divam'nda "ma'nâ" kavramı önemli bir yer tutmaktadır. Bu incelemede Divanın kaside bölümünde yer alan 29 kaside taranmış, 13 kasidenin 37 beyitinde mana sözcüğünün 38 kez geçtiği tespit edilmiştir.
4 “Eserin matbu metni, Bulak ve İstanbul'da basılan Türkçe Dîvân'ın içerisinde mevcuttur. Nâbî, Mevlânâ, Hâfız, Mollâ Câmî, I. Sultan Selim, Feyzî-i Hindî, Şifâî, Urfî, Sâib, Kelîm, Nazîrî, Şevket, Meylî, Garibî ve Tâlib gibi çoğu İran şairi olan ünlü şairlerin şiirlerine tahmis yazmıştır.” Konu ile ilgili olarak bkz.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Nabi, Arapça kökenli bir erkek ismi olup, "peygamber" anlamına gelir. İslami terminolojide, Allah tarafından insanlara doğru yolu göstermek üzere gönderilen elçilere verilen isimdir. Nabi İsminin Diğer Anlamı/Anlamları: Önce davranan, önde giden, başa geçen, haberci, haber veren.
İslam dinini merkeze alarak ve belli bir amaç için yazılmış bu eserlerden biri de XVII. yüzyıl divan şairlerin- den Nâbî'nin mesnevisi Hayriyye'dir.
*Şiirlerinde, hikmetli sözlere ve atasözlerine yer vermiştir. *Hikmet ve atasözlerine dayalı “hikemi şiir”in kurucusudur. *Didaktik, yani öğretici şiirin en başarılı şairlerindendir. *Günün olaylarını, çağının haksızlıklarını, huzursuzluklarını edebiyat ve sanattan taviz vermeden işlemiştir.
Bu makalede, Osmanlı Devleti'nin duraklama dönemi sayılan 17. yüzyılda yaşayan divan şairlerinin “biz” kimliğini nasıl kullandıkları incelenecektir. Bu sebeple, 17. yüzyılın önde gelen şairlerinden Nef'î, Nâbî, Sâbit, Nâilî-i Kadîm, Fehîm-i Kadîm ve Şeyhülislâm Yahyâ'nın divanları örneklem olarak seçilmiştir.
Osmanlı dönemi meşhur şair ve velilerindendir. Adı Yusuf'tur. Nabi, peygamberler ve veliler şehri olarak bilinen Urfa'da doğdu. 1124 (m.1712) yılında İstanbul'da vefat etti. Üsküdar'da Karacaahmet Kabristanı'na defnedildi.
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir.
1. Nazım Şekli: Gazel. 2. Nazım Birimi: Beyit.
Nâbî Sûr-nâmesi mesnevi nazım şekliyle 587 beyit olarak yazılan eser "fe'ilâtün fe'ilâtün fe'ilün" kalıbındadır. Nâbî, eserini Sultan IV. Mehmed'in fermanıyla yazdığını şu beyitle “Sonra ol pâdişeh-i âlî-şân / Nazm-ı sûriyyeyi itdi fermân” şeklinde ifade etmektedir.
Yusuf Nabi, Urfa'nın divan edebiyatında kendini gösterdiği sembol bir isimdir. Böylesine büyük bir İmparatorluğun büyük bu şairi ne yazık ki, doğduğu yaşadığı şehirde hakkıyla anılmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri