Bir kadının boşanmış olan kocasından yıllar boyu nafaka alması haramdır.” "Altı yaşındaki kızlar evlenebilir” fetvasıyla bilinen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, ise Akit'e şunları anlattı: “Boşanmış kadın hamile ise doğum yapana kadar kocası ona bakmak zorundadır. İddeti bitene kadar da bakmak zorundadır.
Cevab: Kadın, evli bulunduğu müddetçe zengin bile olsa kocasından nafaka alır. Boşanmışsa, iddeti bitene kadar, yani hamile ise doğurana kadar, değilse üç hayız müddeti geçinceye kadar; hayız görmüyorsa üç ay nafaka almaya devam eder. Bundan sonra nafaka alması fakir bile olsa caiz değildir.
Nafakayı, nikah akdi süresince belli şartlar doğrultusunda erkeğin kadının zaruri ihtiyaçlarını karşılaması olarak tanımlayan İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar, boşanma olayından sonra bazı durumlar dışında nafaka verilmesinin İslam'da yer almadığına vurgu yaptı.
İslâm hukukunda boşanma nafakası sürelidir. Bu da iddet süresi ile sınırlıdır. Söz konusu bu iddet, hayız gören kadınlarda üç kuru' (üç temizlik ya da hayız dönemi), hayızdan kesilmiş kadınlarda üç ay, hamile kadınlarda ise doğum yapıncaya kadardır.
Mahkeme kadının iddeti bittikten sonrası için nafaka ödenmesi kararı verse bile bunu almak caiz değildir. Kadının iddet bittikten sonra kocasından nafaka alma hakkı yok. Bu İslamiyet'e aykırıdır, caiz olmayan bir alacaktır. Hiç kimse başka bir kimseye onun rızası olmadan borç biçemez.
İlgili 37 soru bulundu
Geleneksel Türk toplumunda kadına bakışın sabit olması ve toplumsal açıdan kadının yaşayışının maddi olarak yetersiz bir noktaya taşınması sebebiyle çoğunlukla erkeğin nafaka ödemesi mahkeme tarafından talep edilir. Bazı hallerde erkeğin nafaka ödemesi konusu farklılık gösterebilir.
Bu sorunun yanıtı nafaka ödemesinin, ödeyen kişinin başka bir kadın ile evliliği ile değişmeyeceğidir. Yargıtay kararları nafaka borçlusu tarafın evlenmesinin tek başına nafaka ödemesini etkilemediği yönündedir. Nafaka yükümlüsü erkek kişi başka bir kadın ile evlenirse nafaka yükümlüğü düşmez.
Yoksulluk nafakası alacaklısının vefat etmesi halinde yoksulluk nafakası ödeyen kişinin nafaka ödeme sorumluluğu ortadan kalkacaktır. Yoksulluk nafakası ölüm ile sona ereceğinden nafaka alacağı mirasçılara geçmeyecektir. Yoksulluk nafakası ödeyen kişinin ölümü halinde de ödeme yükümlülüğü mirasçılara geçmeyecektir.
Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Eşler boşanmışsa ve kadının kendini geçindirecek bir geliri yoksa ve diğer şartlar da mevcut ise mahkeme tarafından kendisine bir miktar nafaka bağlanmasına karar verir. Burada nafaka alacaklısı boşanan veya boşanma davası devam eden kadındır.
Gelir vergisi açısından nafakalar, Gelir Vergisi Kanunu m.25/8 "Genel olarak nafakalar (Alanlar için)" fıkrası uyarınca gelir vergisinden istisna edilmiştir. Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere bir üst sınır belirtilmemekte ve ödenen tutar nafaka mahiyetinde ise gelir vergisine tabi olmamaktadır.
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Taraflar, Türk Medeni Kanunu 196 ve Türk Medeni Kanunu 197. Maddelere göre boşanma gerçekleşmeden de nafaka talep edilebilir. Eşlerin birlikte yaşamaya devam ederken nafaka talep etmesi halinde TMK m.196 ya göre talep edilmesi gerekir. Mahiyeti itibariyle istenilen nafaka tedbir nafakası niteliğindedir.
“ Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmekte olan boşanma davasının devamı sırasında ara kararı ile takdir edilen ve tedbir niteliğindeki nafakaya ara kararının verildiği tarihten itibaren yasal faiz istenebilir. Bu durumda alacaklının 26.10.2001 tarihinden itibaren faiz istemesinde yasaya aykırılık yoktur.
Boşamadan önce de boşadıktan sonra da bunu kadından alamaz. Bu mehir nafaka yerine geçmez. Erkek boşadığı eşini iddet dönemi içerisinde nafakasını vermek mecburiyetindedir.
Aile hukuku veya mülkiyet ilişkisinden doğan bakım yükümlülüğü ve bu kapsamda yapılan harcamalar anlamında fıkıh terimi. Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk. Evliliği sona eren kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken süre anlamında fıkıh terimi.
İslâm, aile birliğini ve devamını istemekle birlikte boşanmayı da meşru görmektedir. Nikâh akdi taraflara sorumluluklar ve haklar yüklediği ve sağladığı gibi aynı şekilde boşanmada da kocanın nafaka sorumluğu, eşinin de nafaka hakkı vardır.
Kusurlu Olan ve Aldatan Eş Nafaka Alamaz!
Boşanma davalarında aldatan eş, aldattığı eşinden daha yüksek bir kusura sahip olması nedeni ve konunun aldatma olması nedeniyle tazminat ya da nafaka alamamaktadır. Bu durum aldatılan eşin alabileceği bir hak olmaktadır.
"Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu?" sorusuna kitapta şu ifadelerle yanıt verildi: "Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır.
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın boşandıktan sonra ne zaman geçimini sağlayabilecek geliri elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmez.
Boşanma davasını kadın da açsa erkek de açsa hakim davayı açan lehine nafakaya hükmedebilir. Eğer hakim davada boşanma sonucunda kadının yoksulluğa düşeceğine ve bununla beraber kadının boşanmada daha ağır kusurlu olmadığına kanaat getirirse, kadın lehine nafakaya hükmedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri