Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Diyarbakır'da 650 bin hektara yakın bir alan ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürün olup, sebze ve meyvecilik gelişmektedir. Tarım yapılan alanın % 89'unda tahıllar ve diğer bitkisel ürünler yetiştirilmektedir. % 5'lik alanda sebze ve meyve üretilmektedir.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır. Tarıma ayrılan alanlarda tahıl ekimi ağırlıktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Tarım alanlarında yaygın olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, biber, zeytin, üzüm, mercimek, nohut antepfıstığı, nar, kuru soğan, karpuz, domates, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir Gaziantep'te pamuk ekim alanın en geniş olduğu yer İslâhiye'dir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
İlçemiz Mezopotamya havzasının merkezindedir. en verimli kaliteli toprakların olduğu yerdedir. Burada yetişen kırmızı mercimek ve makarnalık buğdaylar dünyanın en kaliteli ürünleridir.
Midyat'ta Meşe, Bitim, Antepfıstığı gibi ürünler ve kendine has acur, kavun yetiştirilir. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştiği kavşak noktasıdır. Yukarı Mezopotamya'nın bir parçası olan ilçe, Tur-Abidin(Turabdin) Bölgesinde kurulmuştur.
Giresun ilinin başlıca tarım ürünü fındıktır. Fındıktan sonra ekonomik değer taşıyan tarım ürünleri çay ve kividir. Tirebolu ve Eynesil bölgesinde çay yetiştiriciliği fındıktan sonra ikinci sırada yer alır.
1890 yılında Şemsettin Sami'nin verdiği bilgiye göre bu bölgede; buğday, arpa, fasulye, mercimek, pirinç, susam, keten, pamuk, meyankökü, soğan vs. pek çok meyvenin yetiştirildiği ve Dicle kenarında yetiştirilen karpuzun emsalsiz olduğu ifade edilmektedir.
Edirne ilinde önemli tarım ürünlerinin başında çeltik, ayçiçeği ve buğday gelmektedir. Bölge arazileri çok verimlidir. İl topraklarının verimliliği buğday, ayçiçeği ve çeltik gibi ürünlerde dünya verim ortalamasının üzerinde ürün vermesi ile kanıtlanmıştır.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Osmanlı döneminden beri Diyarbakır'ın önemli ürünlerinden olan ipek, hala 700 ailenin geçim kaynağı. Türkiye'de ipek kozasının yüzde 60'ı, ipek ihtiyacını ise yüzde 10'u Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden karşılanıyor.
Halkın geçim kaynağı genellikle gurbetçilik ve çiftçiliğe dayanmaktadır. Özellikle Çoruh vadisinde ve Çoruh nehrine inen dere yataklarında meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Daha yüksek rakımlı köylerde hayvancılık ön planda yer almaktadır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mikro klima etkisine sahip tek bölgesi olan Mardin ilimiz birçok bitki türünün yetiştirilmesine imkan sağlamaktadır. Öyle ki, İlimizde artık Akdeniz iklimine özgü bitki türü olan; muz, greyfurt, limon ve portakal yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlçenin en eski adı Dunaysır'dır. Daha sonra Koçhisar adını almıştır. Artukoğulları Döneminde gelişme gösteren kasaba bu dönemde Diyarbakır-Musul ve Urfa-Musul yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziydi.. 1931'de Kızıltepe adıyla ilçe merkezi olmuştur.
Akdeniz iklimi meyveleri Mardin Ovası'nda da yetişiyor. Kızıltepe ilçesi Ovacık köyünde ekilen muz, greyfurt, portakal gibi ürünler üreticinin yüzünü güldürdü.
İlçemizde ekonomik öneme sahip ürünler olarak antepfıstığı, pamuk, buğday, ve karışık sebze yetiştiriciliği gelmektedir. Bu ürünlerin yanı sıra; sarımsak, arpa, ceviz, nar, elma, dut, zeytin, kiraz, armut yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Bütün bu ürünler dışında Susam, Fiğ, Nohut, Patates, Soğan, Arpa, Fasülye, Patlıcan, Nar, Zeytin, Şeftali, Nektarin, Elma, Badem, Ceviz, Kiraz, Üzüm, Biber, Kavun, Domates, Lahana, Salatalık, Ispanak, Bezelye gibi yüzlerce çeşit sebze, meyve ve tahıl üretimi ile Türkiye'nin en önemli tarım üretim alanlarına sahiptir.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri