Recaizade Mahmut Ekrem'in klasik şiir anlayışını devam ettirdiği eseri Nağme-i Seher'de de gece gelenekteki biçimiyle verilir, şiirlere geceye dair yeni bir temsil eklenmez. Recaizade Mahmut Ekrem “bu şeb” redifli gazelinde gecede yaşananları, gecede beliren âşıklık hâllerini anlatır.
İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkar gazetesinde yayınlandı. 1870'lerden sonra kendisini tümüyle yazılarına verdi. Batı edebiyatından çeviriler yaptı. 1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, 1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı.
Nağme-i Seher: (şiir) Şairin ilk şiir kitabıdır; buradaki şiirleri genellikle Divan şiirinin özelliklerini taşıyan şiirleridir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
Tanzimat şiiri örneklerinde şairlerin bu dönemi zaman zaman işledikleri görülür. Çocuk yaşta ölen oğlunu anlatan kitap yazan ve bu eserde oğlunun piyano çaldığını anlatan6 Recaizade Mahmut Ekrem, Yadigâr-ı Şebab şiirinin Lahn-ı Evvel bölümünde yukarıda anlatılan dönemi eyyam-ı şebab olarak isimlendirir.
İlgili 32 soru bulundu
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Osmanlı yenileşme hareketleri çerçevesinde Tanzimat'la birlikte Batı'ya açılan Osmanlı Devleti'nde yaşanan batılılaşma sürecinin yanlış özelliklerinin vurgulandığı yapıtta, Bihruz Bey ve onun romantik aşkı konu edilmiştir. Romanda Bihruz Bey karakterinden hareketle batılılaşmayı anlamayan tip eleştirilir.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı.
Şiirlerinde romantizmin, tiyatrolarında ise klasisizmin etkileri görülmekte iken romanlarında ve öykülerinde realizmin etkisi görülmüştür.
Seher, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı öykü kitabıdır. Dipnot Yayınları tarafından 16 Eylül 2017 tarihinde basılan ve 144 sayfadan oluşan kitapta 12 öykü bulunmaktadır.
Recâizâde Mahmud Ekrem'in (ö. 1914) yeni bir metotla hazırladığı edebiyat bilgi ve teorisi kitabı. Recâizâde'nin Mekteb-i Mülkiyye'de verdiği ders notlarından oluşan Ta'lîm-i Edebiyyât 1860'lı yıllardan itibaren başlayan Batı tesirindeki yeni Türk edebiyatı örnekleri göz önünde bulundurularak kaleme alınmıştır.
Recaizade Mahmut Ekrem'in ilk romanı Araba Sevdası'dır.
19. yüzyıl Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Recaî-zâde Mahmut Ekrem'in ''Nefrîn'' isminde bir şiiri bulunuyor. Nefrîn; ''lânet'', ''beddua'' anlamına geliyor. Şair “Nefrîn”de II. Abdülhamit döneminin baskı ve uygulamalarını yani istibdadı konu ediniyor.
RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM'İN YÂDİGÂR-I ŞEBÂB ADLI ESERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (TAM METİN BİLDİRİ)
Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir.
[1] Çok konuşan, sözlerini denetlemeden, iyi düşünmeden ortaya atacağından yanlış şeyler söyleyebilir.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Recaizade Mahmut Ekrem, konusunu Binbirgece Masalları'ndan aldığı "Çok Bilen Çok Yanılır"da insanların içindeki kıskançlık, bulunduğu mevkiyi kötüye kullanma, hırs temalarını işler. Kitapta, Maraş kadısı Azmi Efendi ile kaymakam arasındaki sürtüşme konu edilir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman : Samipaşazade Sezai: Amazon.com.tr: Kitap.
Osmanlı Devletinin Abdülaziz döneminde yazılmış olan Araba Sevdası'nın başkahramanı Bihruz Bey Tanzimat döneminin “züppe tipini” yansıtan bir karakter olup 23-24 yaşlarında genç bir delikanlıdır, saf ve yalanlara fazlasıyla kanan bir karakterdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri