Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sözcüğün belirtilen iki anlamı “diğer bir deyişle” ve “öteki adı ile” şeklindedir. TDK, “nam-ı diğer” şeklindeki terkib yerine bu kelimeye sözlüğünde birleşik şekilde “namıdiğer” şeklinde yer vermiştir.
TDK'ya Göre Namı Diğer Kelimesi Nasıl Yazılır? TDK'ya göre bu kelime birleşik bir kelimedir. Bu nedenle doğru yazılışı, ''Namıdiğer'' şeklinde olmalıdır. Başka kaynaklarda ise kelimenin Namı diğer şeklide yazımı doğrudur.
Bu yanlış kullanımlara TDK son vererek sözcüğün yazımını namıdiğer biçiminde açıklamıştır. Bunun yanında Osmanlı kaynaklarında nam-ı diğer şeklinde yazılmaktadır.
"nam-ı diğer", "nam'ı diğer" vb. gibi yanlış yazılmış çeşitlerinin doğru hali. doğru yazılışı tam olarak namıdiğer olan farsça kökenli zarf. 'diğer bir değişle', 'öteki adıyla' manalarına gelmektedir. (bkz: nam-ı diğer) ve (bkz: nam-ı değer) yanlıştır.
Namıdiğer Kelimesinin Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sözcüğün belirtilen iki anlamı “diğer bir deyişle” ve “öteki adı ile” şeklindedir. TDK, “nam-ı diğer” şeklindeki terkib yerine bu kelimeye sözlüğünde birleşik şekilde “namıdiğer” şeklinde yer vermiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Aradaki "ü" harfi ise bir ismin belirtme durumu eki ya da üçüncü kişi iyelik eki değil. "Ve" anlamına gelen bir bağ edatı, bir bağlaç. Eski adıyla "atıf vavı". Böylece doğru imlâ, ya bitişik olarak "her hâlükârda" ya da ayrı olarak "her hâl ü kârda" biçiminde.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, ateşkes şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "ateş kes, ateşkez" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"ateşkes"tir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bu nedenle de yazımı karıştırılmaktadır. Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Hoş beş" olan kelimenin doğru kullanımı "Hoşbeş" olmaktadır. Arkadaşlarımızla hoşbeş sohbetleri yapmak, keyifli anlarımızdan biridir.
Kelimesini doğru yazımı için iş ve birlik sözcüklerinin ayrı yazılması gerekmektedir. Doğru yazımı ayrı olan iş birliği sözcüğünün cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; "Öğretmen yapacağımız projede ekip arkadaşlarımız ile iş birliği yapmamız gerektiğini söyledi."
Bilgisayar açıldığında klasör, program vb. simgeler ile genel görüntülerin yer aldığı çalışma ortamı anlamına gelir. Bu kelime genellikle masa üstü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı masaüstü şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, peş peşe şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Birçok örnektegörülen "peşpeşe" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"peş peşe"dir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Bakımevi, yaşlı, hasta, engelli veya dezavantajlı bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak, bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sunmak amacıyla kurulan bir tür sosyal hizmet kurumudur.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri