Taze kaşar peyniri, Kars gravyeri, sepet peyniri, gouda, Van otlu peyniri ya da Mihaliç peyniri gibi yerli ve yabancı peynirlerle de hazırlayabilirsiniz.
Çiğ badem, çiğ kaju fıstığı, Antep fıstığı gibi kuruyemişler ile üzüm, yaban mersini, çilek, incir ve tüm kuru meyveler peynir tabağına çok yakışır. Bu lezzetler hem peynir tabağınızın tadını güzelleştirir hem de ona adeta bir tablo görünümü kazandırır.
Birkaç kişilik kahvaltı sofralarında en basit örneğiyle bir peynir tabağı hazırlamak isterseniz; dolaptaki peynir, zeytin ve meyveleri kullanabilirsiniz. Geniş ve düz bir tabak seçerek her yiyeceği düzenli şekilde tabağa yerleştirebilirsiniz. Peynirleri kişi sayısına göre kesip üzerine çörek otu serpebilirsiniz.
Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde hazırlanan sofraların vazgeçilmez tabağı olan peynir tabağı, farklı aromalarda ve lezzetlerde peynir çeşitleri ile hazırlanan tabaklardır. Şık görünümlü bir tabak üzerine yerleştireceğiniz peynir çeşitleri ile aile bireylerinizin ya da misafirlerinizin iştahını kabartabilirsiniz.
Şarapla uyumunu yakalamak ise şarap çeşidine uygun peyniri seçmekle başlar. Kaşar, hellim ve tulum gibi sert peynirler kırmızı şarapla yakışırken küflü ve isli peynirler ile de beyaz şaraplar yakışır. Özellikle tuzlu olmayan peynirleri seçerek enfes bir peynir tabağı hazırlayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Özellikle beyaz şarap ile tüketilmesi tavsiye edilen Gouda peyniri kırmızı şaraba da eşlik edebilir.
Bu olağanüstü şaraplar arasında zirveyi 92 puanla Kavaklıdere Pendore Syrah 2010 ve Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004; 91 puanla Vinkara Doruk Boğazkere 2010, Suvla Sur 2010, Sevilen Magnesia KK 2011, Suvla Merlot 2010, Prodom Syrah-Kalecik Karası 2011 ve Melen Shiraz Reserve 2010 paylaştı.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Taze peynir: İtalyan loru, Cottage peyniri ve Mozarella. Yumuşak olgunlaştırılmış peynir: Beyaz peynir, Camembert ve Brie. Yarı sert ve sert peynir: İsviçre peyniri, Çedar, Edam, Gouda, Colby, Muenster, Parmesan, Pecorino ve Romano.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Genellikle kahvaltı sofralarında tüketilen süzme peynir, omlet yapımında da kullanılır. Türk mutfağında en çok tüketilen peynir çeşidi, beyaz peynirdir. Yumuşak ve tuzlu yapıya sahip olan beyaz peynir, genellikle keçi veya koyun sütünden yapılır.
Tost deyince İngilizler'in aklına çedar geliyor. İsviçre asıllı emmental de favoriler arasında. Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır.
Eşsiz süt aroması ile kahvaltı sofralarının favori peynirlerinden olan süzme peynir, kahvaltıların favori peynir lezzetlerinden bir tanesidir. Yapı olarak yumuşak bir kıvama sahip olan süzme peynir, ağızda eriyerek damağınızda yoğun bir süt tadı bırakmaktadır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Top Peynirde Muratbey açık ara lider!
Tüketicilere en sevdikleri top peynir markası sorulduğunda Muratbey'in yüzde 36,8'le zirvede yer aldığını görüyoruz. Muratbey'i yüzde 17,2'yle Ekici takip ederken üçüncülük markasız peynirlerin oluyor.
[9] Süzme peynirin içerdiği su miktarı yüksek olduğundan beyaz peynire göre yağ içeriği daha düşüktür ve süzme peynirin içerdiği tuz miktarı da beyaz peynire oranla daha düşük olabilmektedir.
Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlamaktadır. A vitamini açısından oldukça zengin olan Ezine keçi peyniri, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Ezine Peyniri
İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır. Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır. Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır.
-Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre, her çeşit peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalıdır. Kalıp halinde satılan beyaz peynirler ise dilimlenmeden hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sarıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Şarap mezelerinin her zaman deniz ürünü ya da peynir çeşidi olması gerekmez. Izgara sebzeler, şarküteri ürünleri, tavuk ile yapılan mezeler, makarna, risotto, füme et ve yeşil sebzeler de şaraba en iyi şekilde eşlik eder.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Bu dalda profesyonel olarak çalışanlara 'oenologue' denir. Dilin tat alma hassasiyetini korumak amacıyla, profesyoneller kadar amatörler de aşırı derecede acılı, ekşili ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri