Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
Natüralizm, doğal dünyanın var olan her şey olduğunu ve her şeyin doğal yasalar ve süreçlerle açıklanabileceğini savunan felsefi bir dünya görüşüdür. Doğaüstü veya metafizik açıklamaları reddeder ve dünyayı anlamada ampirik kanıtların ve bilimsel yöntemlerin önemini vurgular.
Natüralizm Akımının Kurucusu ve Temsilcileri
Edebiyatta natüralizm akımınun kurucusu Fransız yazar Emile Zola'dır. Zola'nın başlıca eserleri: Germinal, Nana, Bir Aşk Sayfası, Suçluyorum, Yaşama Sevinci.
Realizme ve romantizme tepki olarak doğan Natüralizm, doğalcılık adıyla da bilinir. Natüralist yazarlar roman, öykü ve tiyatro türündeki eserlerini sade bir dille kaleme almıştır. Ağdalı ve süslü ifadelerden kaçınan yazarlar, gerçeğin okura olduğu gibi aktarılması gerektiğini savunmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Doğanın bünyesinde önemli bir yer tuttuğu Natüralizm özellikleri şu şekilde listelenebilir: Natüralizmde dil, halkın konuştuğu sade bir şekilde kullanılır. Natüralistler, pozitif bilimlerle sanatı birleştirmeye çalışır. Pozitivist kurallara dayanarak doğayı taklit etme çabası içindedirler.
. yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da ortaya çıkan natüralizm, kendisinden önce cereyan eden realizm akımı ile ilgili olan, bir yandan da hayat, insan ve tabiata yönelik katı gerçekçiliği ile realizmin üzerine çıkan bir edebiyat akımıdır.
Natüralizm yahut diğer ismi ile doğalcılık; 19. yüzyılın sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkmış olan ve etkisini sanat, edebiyat ve felsefe alanlarında göstermiş bir düşünce akımıdır.
Değişik edebi türlerde eserler veren Emile Zola, dünya edebiyatının en ünlü yazarları arasında yer almaktadır. Eserlerinde Fransız toplumunun sorunlarını ayrıntılı şekilde dile getirmiş ve 1880'de edebiyata yeni giren natüralizm akımına öncülük etmiştir.
Natüralizm 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. Natüralistler, pozitif bilimlerle sanatı birleştirmeye çalışmış; deney ve gözlem metodunu edebiyata uygulamışlardır.
NATURALİZM VE EGİTİM. Doğanın tüm gerçeklik olduğu düşüncesinden hareket eder. Doğanın kendisi insanları, insan doğasını ve tüm varlıkları içeren, bunları açıklayan bütünsel bir sistemdir. Materyalist olan pek çok naturalist gerçekliğin doğaüstü düzeni olduğu anlayışını reddetmiştir.
Açıklama. Her şeyin doğal nedenlerden ve sebeplerden kaynaklandığını, her türlü doğaüstü ve ruhani açıklamaların yanlış olduğunu veya görmezden gelinebileceğini ileri süren felsefi tutumdur.
“Ateist”, Allah'ın olmadığını iddia eden felsefi görüştür. “Natüralizm (doğalcılık)”, doğa dışında yani madde-enerji ile uzay-zaman dışında hiçbir şey var olmadığını iddia eden felsefi görüştür, bunun bir sonucu olarak natüralistler fiziksel bir varlık olmadığı gerekçesi ile Allah'ın da var olmadığını iddia ederler.
Natüralist eğitim felsefesi, öğretmen konu merkezli bir eğitimin yerine, öğrenci merkezli bir eğitimi getirmesiyle de bir kırılma noktasıdır. Doğal dünyaya ilişkin bilgilerin temele alındığı ve böylece öğrencinin yetenek ve ilgilerine uygun olarak, doğal bir şekilde eğitileceği bir eğitim felsefesi öncelenir.
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Aslında bilim metodolojik olarak naturalist değil. Bilim metodolojik olarak empiristtir.
Şiir, anı, hikâye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk natüralist, tezli ve psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır.
Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır. Realizmde roman ve hikâye ön plana çıkmıştır. Stendhal, Balzac, Ernest Hemingway bu akımın öne çıkan temsilcilerdendir.
Bilim, felsefi naturalist değildir. Bilimin benimsediği doğalcılık, yöntemsel bir doğalcılıktır.
Edebiyatta insanı ve toplumu, deneye dayanan bir gözlemcilik anlayışıyla tabiatın bir kopyası olarak ele alan ve uygulayan akımdır. Türkçede felsefe terimi olarak doğalcılık diye karşılanmıştır. Naturalizm, romantik edebiyata tepki olarak doğan realizmin bir ileri aşaması olarak görülür.
İkisi de birbirine benzer; ancak natüralist, realizmin abartılmış halidir . Mesela realistler ne görürse onu anlatır ama üsluba önem verirler ; Natüralistler ise özellikle çirkin, bayağı, pis olayları anlatırlar ve bunu özellikle yaparlar.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
ROMANTİZM (COŞUMCULUK)
Fransa'da, Victor Hugo Cromwell adlı oyununun ön sözünde akımın ilkelerini oluşturmuştur. Duygu, hayal, akıl dışılık, düş gücü, bireysel karakterler ön plana çıkarılmış; tesadüf ve olağanüstülüklere sıkça yer verilmiştir.
Emile ZOLA - Yazarın kitapları Dünyaca ünlü Fransız yazar ve romancı. Natüralizm akımının öncüsüdür.
Gerçekliğin doğayla sınırlı olduğunu , “doğaüstü” hiçbir şey içermediğini ve “insan ruhu” dâhil gerçekliğin tüm alanlarının araştırılması için bilimsel yöntemin kullanılması gerektiğini savunurlar (Krikorian 1944, Kim 2003).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri