Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıdadır.
tarhana - Nişanyan Sözlük. Farsça tarχʷāne ترخوانه “kurutulmuş yoğurttan yapılan çorba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça tar تر “yaş, ıslak” ve Farsça χʷān خوان “masa” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
abise / abîse. (Çoğulu: Abayis) Tarhana.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Etimolojik açıdan Nişanyan' a göre Farsça tarhına veya tarhane sözcüklerinden alıntılanmıştır ve orjinal olarak kurutulmuş yoğurttan yapılan çorba anlamındadır. Bu sözcük ise yine Farsça tar “yaş, ıslak” ve han “yemek” sözcüklerinin bileşimidir.
İlgili 26 soru bulundu
Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir ve o ülkeye özgü olarak bilinen bazı yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Tarhana da Türk mutfağı için bunların başında gelen ve örnek gösterilebilecek önemli yiyeceklerden bir tanesidir.
Tarhanayı ilk kez Orta Doğu ve Anadolu'ya Doğu Asya'dan gelen Selçuk Türklerinin yaptıkları bilinmektedir. Asyalı Türkler her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana Çorbasını bulmuşlardır.
Anayasaları; Kalite ve lezzeti aynı standartta sunmak. Tarhana üretimi için Kütahya'nın tercih nedeni ise Tarhana üretimi için en ideal kuru havanın olduğu yer Tavşanlı ve Gediz'miş. Üretim yeri Tavşanlı, şirket merkezi İzmir. Yılda 350 ton tarhana yapıyorlar.
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Tarhana Çeşitleri
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, göce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanaları ve top, ak, kıymalı, şalgamlı ve pancarlı tarhanalardır.
Osmanlı Türkçesi ترخانه (tarhana) ve Eski Yunanca τρᾰγᾰνᾰ́ ile Farsça ترینه (tarîna) veya ترخینه (tarxîna) veya ترخوانه (tarxʷâna, “kurutulmuş yoğurttan yapılan çorba”) sözcüğüyle eş kökenlidir.
Rüyada Tarhana sermek, kişinin emeğinin karşılığını alamadığını, maddi sıkıntılarla baş edemediğini, mutsuz ve uyuşuk olduğunu gösterir.
Tarhana ne demek – Tarhana Nedir – Tarhana kelimesinin TDK'ya göre sözlük anlamı; isim – İçine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt veya yoğurt katılan, bulgur, mayalanmış ve kurutularak ufalanmış hamur vb.nden yapılan çorba malzemesi.
Farsça tarīne veya tarχīne veya tarχʷāne ترينه/ترخينه/ترخوانه "kurutulup saklanan bir tür çorba" sözcüğünden alıntıdır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Tarhana, Türkiye'de yaygın olarak tüketilen ve buğday unu, yoğurt, çeşitli sebzeler ile baharatların ilavesiyle hazırlanan hamurun fermente edildikten sonra kurutulup öğütülmesi ile elde edilen geleneksel bir fermente gıdadır.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmak sizin için oldukça zor olacaktır.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor.
Çörtük otu veya halk arasında bilinen diğer adıyla tarhana otu; oldukça kuvvetli kokuya sahip, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Tarhana otu, Ege çevresinde (özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) görülen, güçlü kokuya sahip bir bitkidir.
Tarhanaların tamamen kuruduğundan emin olmadan saklamaya koyuluyorsunuz. Tarhanayı istediğiniz boyuta getirdikten sonra tekrar bir kurutma işleminden geçirmeniz önemli. Aksi halde uzun süre saklama imkanı bulamaz, tarhanalarınızın kısa sürede küflenmesine sebep olursunuz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider. 21 gün bekletilen tarhanaların tatlı tarhana olarak adlandırılmasının sebebi budur.
Piştikten sonra, tarhana otu çıkarılır irmik konur içerisine irmik koymak istenilmezse malzeme ılıyınca süzme yoğurt ve unu koyarsın. Bu şekilde sabaha kadar bekletilir ve kabarır. Ertesi gün un serdiğimiz tepsilere serilir.
Tarhana yapımı (Her mevsimde yapılabilir)
Tarhana, doğru koşullar sağlandığında uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ancak bozulduktan sonra kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Tarhana, hazır olarak satın alınacaksa mutlaka kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulmalar gerçekleşebilir.
Tarhana günler boyunca fermente olan ve buy süreçte üreyen yararlı bakterileri temel olarak içindeki şeker ve glutenle besleyen bir yiyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri