Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Genelde birkaç aylık gecikmeler kişilerde normal karşılanır. Fakat bu süreçlerin mutlaka gözlemlenmesi ve takip edilmesi gerekir. Eğer bu durum uzarsa ya da süreklilik gösterirse mutlaka tedavisi edilmesi gerekir. Genelde bu düzensizliklerin sebebi hormonal bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kadınların başına sıklıkla gelen bir durum olduğundan ve her zaman bir hastalığa bağlı olarak görülmediğinden yılda iki defaya kadar normal kabul edilir. Bunun dışında sürekli olarak adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınlar ise mutlaka bir jinekoloji uzmanına başvurmalı ve detaylı muayeneden geçmelidir.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
Stresten adet gecikmesinin belirli bir gün sayısı yoktur. Yani “Stresten adet 10 gün gecikir.” demek yanlıştır. Her bireyin vücut döngüsü, işleyişi farklıdır. Bu nedenle adet gecikme gün sayısı da farklı olacaktır.
Erken Adet Olmak İçin Yapılan Hareketler
Bacakları açarak oturmak yumurtalıkları rahatlatan bir egzersizdir. Yumurtalıkların rahatlaması adet sökülmesine yardımcı olur. Kobra yılanı hareketi ile yüzüstü uzanıp vücut gerilerek bırakılır ve kafa yukarı kaldırılır. Bu hareket birkaç kez tekrarlanır.
Eğer doğal yollardan adet gecikmesinin önüne geçmek isterseniz bazı çaylar ve kürleri deneyebilirsiniz. Adaçayı, kantaron çayı, zerdeçal, maydanoz kürü, rezene tohumu ya da kekik çayı bu dönemde tüketilmesi gereken içeceklerdir. Soğan kürü olarak da bilinen soğan suyu en iyi adet söktürücü olarak bilinir.
Mevsimsel adet gecikmesi kadınlarda 3 ila 10 gün arasında yaşanmaktadır.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, adet gecikmesine yol açan sebepleri sıraladı. Stres, hastalıklar, ilaç kullanımı, kilo almak ya da vermek, yaşla bağlı nedenler, polikistik over sendromu ya da hamilelik gibi nedenlerden dolayı kadınlar adet gecikmesi yaşayabilirler.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Adet gecikmeleri yedi günü geçiyorsa dikkate alınmalı. Gebe kalma zorluğuna yol açabilen bu hastalık, kalp hastalıkları ve rahim kanseri riskini de artırır” dedi. Polikistik over sendromu, üreme çağındaki 30 yaş altı kadınların yüzde 3 ile 7'si arasında görülüyor.
Şiddetli kilo dalgalanmaları, menstrüasyonun başlangıcını değiştirebilecek hormon üretimini değiştirebilir. Bu, adetin erken veya geç olmasına neden olabilir. Aşırı yorucu egzersiz, hormon üretimini değiştirerek şiddetli kilo dalgalanmalarına neden olabilir.
Yoğun stres altındaki kadınlarda hormon salınımları düzensizleşirse, adet gecikmesi de meydana gelebilir. Yaşanan psikolojik travmalar, ağır olaylar dengeyi bozarak adet gecikmesine sebep olabilmektedir. Genç kızlarda adet gecikmesi daha sık görülmektedir. İlk regl dönemi, “menarş” olarak adlandırılır.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Böylece östrojen hormonu salınımı azalmaya ve progesteron düzeyi artmaya başlar. Olası bir gebelik için kendini hazırlayan rahim içi dokusu, progesteron hormonunun etkisiyle parçalanmaya ve dökülmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılmasıyla âdet kanaması gerçekleşir.
Hamileliğin dışında emzirme dönemi ve menopoza giriş döneminde de kadının adet kanaması gecikebilmektedir. Bununla birlikte stres, sıkıntı, depresyon, psikolojik travma, ani kilo alma, verme, ağır spor ve egzersiz, rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hormonsal dengesizlikler de adet gecikmesine sebep olabilmektedir.
Bunun dışında adet gecikmesi hormonal veya yumurtalıklardan gelişen kitleler nedeniyle oluşabilir. Adet gecikmesi durumunda karında şişlik meydana gelebilir.
Bu döngüde, yumurtalıklardan her ay bir yumurta çıkar. Bu yumurta, rahim ve yumurtalıklar arasındaki borularından geçerek rahme gelir. İlk cinsel ilişkinin ardından regl döneminin uzaması normaldir.
Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir. Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir.
Adet dönemlerinde yaşayan gecikmelerde vücuttaki kemikler kasılır ve bu da ağrıya neden olur. Kadınların bel ve sırt kısımlarında kuvvetli bir ağrı meydana gelir. Bazı kadınlar bu ağrıyı fazla hissetmeyebilir ancak çoğu kadında bu acı katlanılmazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri