Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur. Yoksa necaset bulaşmadan ayakta idrar yapmak günah olmaz. Bununla beraber oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek hem adaba uygundur hem de sağlık açısından daha faydalıdır.
Haramlığın söz konusu olmadığı durum, su kişiye ait olduğu ve taharet için başka suyun bulunduğu, o suyun tek su olmadığı durumdur. Ancak o su başkasının mülkü olursa veya kamuya ait olursa yahut ona ait olmakla birlikte başka su bulunmaz ve vakit girdiğinden o su ile abdest almak zorunlu olursa haram olur.
Banyo esnasında idrarımı tutmayıp banyoya yapıp ve banyoyu güzelce yıkadıktan sonra burada gusül abdesti alıyorum, aldığım abdest sahih midir? Bu durumun gusül veya abdeste bir zararı olmaz.
Bazı sağlık uzmanları ve haber kaynakları, tıbben doğru olmamasına rağmen ayakta idrar yapmanın erkek sağlığına zarar verdiği bilgisini yaymışlardır. Sonuç olarak, ayakta idrar yapmak dinde yasak olmadığı gibi sağlık açısından iddia edildiği gibi sakıncalı görünmemektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Duşu kullanan tek kişi sizseniz idrarınızı yapmanızda hiçbir problem yok. Ancak kadınlar için yukarıda da belirttiğimiz gibi durum biraz farklı. Eğer düzenli olarak duşa idrarınızı yapıyorsanız duşakabini temizlediğinizden emin olmalısınız.
Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak bu durum banyo adabına uygun düşmez. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir. Ancak bazen şahsa, şartlara ve yaşa bağlı olarak idrardan sonra idrar kanalında az veya çok sızıntı kalabilir.
İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Değerli kardeşimiz, Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak bu durum banyo adabına uygun düşmez. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Çatallı İdrar – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Share: İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
Harry'nin sözde "idrar terapisi" üzerine görüşleri sorulan Doktor Jeff Foster, “Kendi idrarınızı (veya başka birinin idrarını) içmenin veya vücudunuza sürmenin bilinen hiçbir sağlıklı tarafı yoktur. Hatta bakteri bulaştırma ihtimali de vardır” diyor.
Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
78- İdrar ve büyük abdest yapmayı geciktirmek mekruhtur. Eğer genel bir zararı olacaksa geciktirilmesi haramdır. 79-82- Namazdan, uykudan ve cinsel ilişkiden önce ve yine meni çıkışından sonra idrar yapmak müstehaptır.
“Birçok erkek mesanesini tam olarak boşaltamazsa idrar yapmak için oturur. Oturduğunuzda karın kaslarınızı daha fazla kullanabiliyor ve mesanenizi tam anlamıyla boşaltabiliyorsunuz” dedi.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
- Herhangi bir ortamda, bayanlarda oluşan akıntının (meni değil) iç çamaşırları lekeletmesi söz konusu olduğunda, bu çamaşırla namaz kılınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Âdet dönemlerinde akıntı geldiğinde, zaten namaz kılınmamaktadır. Hayız ve lohusa halleri dışında kadınların döl yolundan gelen kana, isihaza denir.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
Zamanında tedavi görmezseniz, kalan idrarın mesaneden böbreklere geri dönme ve hasara neden olma riski vardır. Akut idrar tutma, hayatı tehdit edici olabilir. Akut idrar tutma acil tıbbi yardım gerektirir ve genellikle mesaneyi boşaltmak için idrar yolu kateterizasyonuna ihtiyaç duyulur.
Uzun süre tutulan idrar mesaneden tekrar böbreklere çıkarak böbreklere karşı bir takım tehditler meydana getirdiğini belirten uzmanlar idrar tutmanın zararlı olduğunu söylüyorlar. Sağlıklı her birey günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketmelidir. Erişkin sağlıklı bir bireyin mesanesi 0.5 litre su alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri