Keten ya da Keten Karışımlı Nevresim Takımları Bu nevresimleri de çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 30-40 derece kafi olacaktır. Hassas bir deterjan kullanmanız önerilir. Kolay buruşan bir kumaştır bu yüzden orta derece ısıda ütüleme gerektirir.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal. Nevresim takımı seçimi işte bu nedenle çok önemli. Polyester ve renkli kumaşlar veya ipek gibi özel kumaşlar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı için bakımı da zorlu.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Saten-pamuk nevresimler genellikle daha düşük ısı da 30-40°C yıkanmalıdır. Aynı şekilde sentetik kumaşlı ürünler de genellikle 30°C ya da 40°C'de yıkanabilir. Nevresimlerinizin solmaması, kırışmaması için 600'den yüksek devir kullanmamaya çalışın. Dilerseniz deterjanla birlikte yumuşatıcı da kullanabilirsiniz.
Renkli ve desenli çarşaflarınızı 40 derecede yıkayabilirsiniz. Yüksek sıcaklıklarda yapılan yıkamalar, nevresim takımlarındaki renklerin ve desenlerin solmasına yol açar. Yoğun kirlilik durumlarında 60 derecede kullanılabilir. Buna karşın mümkün mertebe yüksek dereceler tercih edilmemelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Pamuklu nevresim takımlarının büyük bir kısmı çamaşır makinesinde yıkanabilecek şekilde üretilmiştir. Yıkama talimatlarına uygun biçimde 30 ila 40 derecelik bir sıcaklıkta yıkanabilir.
Fakat genel olarak “Havlular hangi programda yıkanır?” sorusunun cevabının “Pamuklu” programında 60°C ya da 90°C olduğu söylenebilir. Havluları diğer tekstil ürünleri ve giysilerden ayrı olarak yıkamak hem sertleşmelerini önleyebilir hem de daha hijyenik bir yıkama sağlayabilir.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz. Sentetik Dolap Kuruluğu: Tüm sentetik çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
Çarşafları çamaşır makinesine koymadan önce ıslatın. Bu, lekenin makinede yıkanmadan önce yumuşatılması için önemlidir. Bölgeyi yaklaşık bir saat ılık suda bekletmelisiniz. Ardından çarşafları her zamanki gibi çamaşır makinesine koyup 40 derecede yıkamalısınız.
Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı.
Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz.
Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır. Kurutulan çarşaflar yüksel derece de ütülenmesi daha sağlıklı olur.
Yeni havluları yıkarken yarım ölçü çamaşır deterjanı kullanın. Ayrıca, yıkama suyuna yarım bardak beyaz sirke ekleyin. Çamaşır deterjanıyla birlikte sirke eklemek, renkleri koruyacak ve deterjan kalıntılarını temizleyecek.
Üzerinde zamanla toz, ter biriken yastıkların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yastık temizliği yapılmadığı takdirde yastıklar sararır ve konforsuz bir hale gelir.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
4- Çamaşırları Türlerine Göre Ayırmamak
Bunun yanında tüy bırakan kıyafetler varsa bunların da ayrı yıkanması gerekebilir. Yatak örtüleri, çarşaflar, nevresimler ve havlu gibi büyük hacimli ürünler ise mutlaka çamaşırlardan ayrı yıkanmalı.
Tüm bunlara bağlı olarak Çamaşır Uzmanı Mary Marlowe Leverette, sağlıklı bir uyku için çarşafların haftada bir değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şurada Paylaş! Leverette, "İdeal olarak, yatak çarşafları her hafta kumaş için önerilen en sıcak su ile yıkanmalıdır.
Adından da anlaşılacağı üzere bu program, sentetik özellik taşıyan kirli çamaşırları yıkamak için kullanılır. Sentetik özellik taşıyan kıyafetler ise diğerlerine göre biraz daha naylonumsu bir dokuya sahiptir. Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir.
Ilık suda, elde yıkama programında ve az deterjan kullanarak yıkamak, en ideal yıkama şeklidir.
Bir bardak kadar saf sirkeyi makinenizin deterjan gözüne koyun. Sirke kokusu için endişelenmeyin. Çarşaflarınızın kuruduktan ve havalandıktan sonra geçecektir. Konu beyazlar olduğunda yıkadığımız yüksek derece ile makineyi çalıştırıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri