Yumuşatıcı Kullanın Rahat ve huzurlu bir uykuya dalma konusunda kullandığınız nevresimler, en az yatağınızın kalitesi kadar önemlidir. Bunun için nevresimlerinizi yıkama esnasında deterjanın yanına bir miktar yumuşatıcı da ekleyerek nevresimin hem mis gibi kokmasını hem de yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.
Çarşaf ve nevresimlerinizi kumaş yapılarına uygun derece ve programda yıkamalısınız. Kumaş yapılarına uygun deterjan ve yumuşatıcı kullanmalısınız.
Keten ya da Keten Karışımlı Nevresim Takımları
Bu nevresimleri de çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 30-40 derece kafi olacaktır. Hassas bir deterjan kullanmanız önerilir. Kolay buruşan bir kumaştır bu yüzden orta derece ısıda ütüleme gerektirir.
Genellikle pamuklu kumaşlardan üretilen nevresimler 60°C yıkanır. Bu sayede bakterilerden arındırılmış olur. Ancak saten gibi daha hassas kumaşlara sahip nevresimler mutlaka yıkama talimatlarına uyularak yıkanmalıdır. Saten-pamuk nevresimler genellikle daha düşük ısı da 30-40°C yıkanmalıdır.
Çarşaflar kaç derecede hangi programda yıkanır sorusuna iki farklı cevap vermek mümkündür. Çarşaflar renklerine ve kir durumuna göre 40 ya da 60 derecede yıkanır. Bunun yanı sıra çamaşır makinesinde 400-800 devir aralığında bir tercih yapılabilir. Bunun üzerindeki sıcaklıklar çarşaflara zarar verecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Nevresim takımlarının kış aylarında haftada en az bir kez, yaz aylarında ise haftada en az iki kez değiştirilmesi sağlıklı olacaktır.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal. Nevresim takımı seçimi işte bu nedenle çok önemli. Polyester ve renkli kumaşlar veya ipek gibi özel kumaşlar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı için bakımı da zorlu.
Nevresim Kurutma Makinesine Atılır mı? Evet, nevresimleri kurutma makinesine atabilirsiniz. Nevresimler, kurutma makinelerinde kurutmak için uygun olan dayanıklı ve büyük ebatlı tekstil ürünleridir.
Nevresimler genellikle 40 derecede yıkanır. Yoğun kirlilik varsa 60 derecede de yıkanabilir. Renklerin solmasını önlemek için renkli nevresimleri daima ters çevirerek yıkamalısınız. Aynı renkteki nevresim takımlarını birlikte yıkayabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Kış mevsiminde nevresim temizliği
Hijyenik bir ortamda dinlenmek ve hastalıklara karşı korunmak için, kışın haftada bir nevresim takımları kumaşın dayanabildiği en üst sıcaklığa kadar yıkanmalı, ütülenmelidir ve nevresim değiştirme işlemi yapılmalıdır.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Bunun sebebi yastık kılıfınız olabilir. Günlük kullanım, üzerinde biriken ölü deri ve yağ bakterilerin birikmesine ve gözeneklerin tıkanmasına neden olarak sivilceye yapabilir. Cildiniz iyi görünmüyorsa yastık kılıflarınızı her 2 günde bir değiştirmeyi deneyin.
Çarşafı ters çevirerek yıkamak, tüylenmenin yüzeye çıkmasını azaltabilir. Özel Tüylenme Fırçası veya Rulo Kullanın: Yıkama işleminden sonra çarşafın üzerinde hala tüyler varsa, özel bir tüylenme fırçası veya tüylenme rulosu kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri