Nicel Değişken Birimlerin ölçüm ve tartım sonucu değerleri saptanan sayısal özelliklerini belirten değişkenlerdir. Boy uzunluğu, yaş, ağırlık, aylık gelir, hava sıcaklığı, kandaki kolesterol seviyesi vb. değişkenler nicel değişkenlerdir.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir. olarak da bilinir. Cinsiyet, medeni durum, tür, meslek gibi değişkenler nitel değişkenlerdir.
Süreksiz değişkenler, tam sayılarla ifade edilen nitel değişkenlerdir. İki değer arasında başka değer alamazlar. Örneğin; cinsiyet, medeni durum, mezun olunan okullar, vb.
Nitel değişkenlere verilebilecek başka örnekler ise şunlardır: göz rengi, saç rengi, kan grubu, cinsiyet, memleket...
Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir. Kategorik değişken: Sayısal ölçek üzerinde ölçülemeyen, üzerinde sayısal işlem yapılamayan, bir grup içine sınıflandırılan verilerdir. Cinsiyet, saç rengi ve pozitif-negatif sınıflandırmaları örnek verilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir. Değişkenler aldıkları değerlere göre sürekli veya süreksiz olarak sınıflandırılır.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız…
Nicel değişken
Başarı puanı, ağırlık, gelir, kitap sayısı, kardeş sayısı vb.
Sık kullanılan ayrık verilere örnek olarak öğrenci sayısı, çocuk sayısı, ayakkabı numarası vb. verilebilir. Bazı yaygın sürekli veri türleri boy, ağırlık, zaman, sıcaklık, yaş vb.dir.
Sürekli değişkenlere örnek yaş, boy, kilo vb. verilebilir. Syılarla ifade edilen nicel değişkenler aynı zamanda sürekli değişkenlerdir.
Bir ailenin sahip olduğu çocuk sayısı da süreksiz değişkene bir örnektir. Ancak bireyin boyu(metre) sürekli değişkendir çünkü bireyin bu özelliği miktar olarak kesirli de gösterilebilir.
Bu tür değişkenlere de süreksiz değişkenler adı verilmektedir. Örneğin sınıf mevcudu, ailedeki çocuk sayısı, cinsiyet veya medenî durum süreksiz değişken- lerdir.
Açıklanan değişkene bağımlı, açıklayan değişkene ise bağımsız değişken denir. Yaş, cinsiyet ve eğitim durumu bağımlı bağımsız değişken örnekleri arasındadır.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Nicel Veri Örnekleri
Elde edilen verilere göre 100 kişilik katılımcı ile oluşturulan araştırmanın %30'luk katılımcısı 38 numara ayakkabı giymektedir.” İbaresinde elde edilen bulgu nicel bir veridir. Katılımcıların yaşları üzerinden yapılan değerlendirmeler nicel niteliklidir.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Cinsiyet, eğitim düzeyi, doğum yeri, kan grubu, şube gibi değişkenler kesikli, yaş, ağırlık, akademik başarı, öğrenme başarısı, tutum gibi değişkenler süreklidir. Genellikle nitel değişkenler kesikli, nicel değişkenler ise sürekli değişkenlerdir.
Denildiğinde sıcaklık yoktur anlamına gelmez. Örnek: Öğretmenin Matematikte 8 polinom sorusunun hiçbirine yanıt veremeyen öğrenciye 0 puan vermesi, öğrencinin matematikle ilgili hiçbir şey bilmediği anlamına gelmez. Bu nedenle burada kullanılan sıfır gerçek yokluğu belirtmediğinden keyfi (izafi) sıfırdır.
Başlıca değişken türleri sürekli değişken ve süreksiz (kesikli) değişkendir. Değişken türleri değerlendirilirken özelliklerine, değerlerine ve neden sonuç ilişkisine göre kategorizasyon yapılır. Değişkenler; Yapısına göre; nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Nicel anlam: Bütün farklı kavramların sayılabilen, ölçülebilen ve azalıp çoğalabilen özelliklerini anlatan yapıya nicel denmektedir.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir.
Psikolojide değişken, bir birey içinde veya bireyler arasında değişebilen veya farklılık gösterebilen herhangi bir özellik veya faktördür.
Yaş ve ağırlık ile beraber boy uzunluğu ya da kandaki kolesterol değeri gibi unsurlar nicel değişkenlik olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda ölçülebilen değişken değerler, sayı doğrusu üzerinde eğer atanabiliyorsa bunlara kesikli değişken denmektedir.
Bağımlı Değişken (Dependent Variable): Bir deneyde ölçülen veya test edilen değişkendir. Bu değişimlere sebep olan faktör ise bağımsız değişkendir. Bağımlı değişken diğer değişkenlerden etkilenir yani bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri