Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Evrenin kategorilere bölündüğü ve bu kategoriler içerisinden rastlantısal seçimlerin yapıldığı örneklem türüdür. Bu yöntem farklı kategorilerin örneklemde istenen büyüklükte temsil edilmesini garantiye alır.
İlgili 21 soru bulundu
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Başka bir deyişle, önceden oluşturulmuş olan hipotezleri sınamak amacıyla, geniş çaplı örneklemlerden nicel veriler toplayan, bu verileri istatistiksel olarak çözümleyen ve bulgularını genelleme amacı taşıyan araştırmalardır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Random örnekleme yöntemleri; basit random örnekleme (simple random sampling), taba- kalı örnekleme (stratified sampling), küme örnekleme (cluster sampling), sistematik örnek- leme, küçük örneklemli yinelemeler (sequential sampling), kademeli örnekleme (double sampling) olarak adlandırılmaktadır.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır.
Nicel veriler (ne):
Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar. İstatistiksel anlamlılık oluşturur, ölçümlerin zaman içindeki seyrini takip eder ve hedeflerle kıyaslama yapar.
Nicel yöntem, verilerin sayısal olarak ifade edilip istatistiklerle analiz edildiği bir araştırma yöntemidir. Bu yöntemde, ölçülebilir veriler ve objektif analizler temel alınarak hipotezlerin doğrulanması veya çürütülmesi hedeflenir. Değişkenler arasındaki ilişkiler ve etkiler, sayısal değerlerle ifade edilir.
NİCEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ Nicel araştırma türleri, “tarama araştırmaları”, “deneysel araştırmalar” ve “meta analiz araştırmaları” olmak üzere üç alt başlıkta ele alınmaktadır. Verilerin, özellikleri betimlenecek olan evrenin her üyesinden değil kendisini temsil eden parçadan (örneklemden) toplanması.”
Nicel veriler, her veri setinin benzersiz bir sayısal değere sahip olduğu sayım veya sayı biçimindeki verilerin değeridir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir. Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
kullanımı için bilgi bakımından zengin vakaların belirlenmesi ve seçilmesi için nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu örnekleme yöntemi, ilgilenilen konu hakkında bilgili ve deneyimli bireylerin ya da grupların tanımlanması ve seçilmesini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri