Risksiz bir yatırım aracı olan vadeli mevduat herkes için uygun bir tercih. Vade sonunda elde edilen getir henüz yatırımın başında dahi bellidir. Çoğu yatırım aracının aksine anaparada kayıp yaşama ihtimali olmadığı için özellikle parasal kayba uğramayı göze alamayanların tercih etmesi için elverişlidir.
Vadeli mevduattan kazandığınız faiz geliri de vergiye tabii bir kazanç olarak değerlendirilir. Vadeli mevduatın faiz gelir vergisi “stopaj” olarak adlandırılır. Stopajı sizin adınıza bankalar faiz ödemenizi yaparken faiz gelirinizin içinden düşerler ve devlet kurumlarına aktarırlar.
Vadeli mevduat hesapları, düşük riskli bir yatırım aracı olarak kabul edilir ve birçok yatırımcı tarafından tercih edilir.
Vadeli mevduatın farklı vadeleri bulunur, örneğin 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi. Bu sürelerde belirlenen faiz oranı, yatırımcının getirisini belirler. Vade süresi uzadıkça faiz oranı ve dolayısıyla getiri de artar. Vadeli hesapta yatırılan ana para miktarı ne kadar yüksekse, faiz kazancı da o kadar fazla olur.
Genel bir kanı olarak birikiminizi gayrimenkul almak yerine vadeli mevduat hesabında tutmak daha avantajlı gibi görünmektedir. Mevduat hesaplamak kolay, ana para belli, faizi belli. Ama unutmayın ki faizi kullanacaksanız ana paranızın alım gücü düştükçe değersizleşecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Kredi kartı akdi faiz günlük mü işler aylık mı? Kredi kartı dönem borçları için dikkate alınan akdi faiz oranı uygulaması, günlük işler.
Her ay yatırımınızın faizini harcarken anapara değişmez.
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.
Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Risksiz yatırım araçlarından biri olan vadeli mevduat, yatırılan paranın belirli bir vade içinde faiz getirisi sağladığı bir hesap çeşididir. Vadeli hesapta bulunan para; 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi belirli vadelerde belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar.
Standart Vadeli Mevduat Hesabı'na vade boyunca yeni para eklenemez, ancak yeni bir hesap açılabilir. Standart Vadeli Mevduat Hesabı'ndaki tutar, vadenin son gününde çekilmediği takdirde, o gün Enpara.com'da geçerli olan faiz oranıyla, talimat yoksa aynı vadeyle, talimat varsa belirlenen yeni vadeyle yenilenir.
Vade sonunda hesabın kapatılmaması ya da başka bir talimat verilmemesi durumunda, Vadeli TL Mevduat Hesabı aynı vade gün sayısı ile yenilenir ve birikimlere faiz getirisi kazandırmaya devam eder.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve mevduat faiz getirisi elde edemezsiniz.
“Vadeli mevduat caiz değil”
Vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmişse kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerektiği vurgulanmıştı.
Mevduat Faizleri (TL ve DTH)
30.09.2020 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen TL mevduat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Orta vadeli mevduatlar olarak bilinen aylık vadeli mevduat hesapları, hesabınızdaki paranın 32 gün boyunca değerlendirilmesini ve faizi ile birlikte anaparaya eklenerek birikiminizin büyümesini sağlayan hesaplardır.
Faiz, paranın kirası demektir. Evinizi kiraya verdiğinizde talep ettiğiniz gibi, paranızı da bir süre başkasına verdiğinizde kira talep edersiniz, bu da faizdir. En yaygın olarak kullanılan faiz türleri kredi ve mevduat faizidir. Faiz oranı, ekonomideki gidişatı belirlemede önemli bir rol oynar.
*Birikimli Mevduat Hesabı asgari 500 TL, Çeyiz Hesabı asgari 207,66 TL, Konut Hesabı asgari 519,16 TL bakiye ile açılabilmektedir.
1 yıldan düşük vadeli hesapların vadesinden önce kapatılması ya da kısmi çekim yapılması durumunda ise hesaptan çekilen tutara sadece vadesiz mevduat faiz oranı uygulanması ve bu oranın yıllık %0,25'i geçmemesi gerekmektedir. Konuya ilişkin mevzuatla ilgili detay bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Merkez Bankası tarafından belirlenen bu faize politika faizi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri