* Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimine devam edilir. * Kavun, karpuz tohumları hazırlanan yerlere ekilir.
Patates: Patates böceği ve mildiyöye karşı mücadele yapılır. Yağışın yeterli olmadığı yerlerde gübrelemeyle, beraber sulama yapılır. Sebzecilik: Mart ayında hazırlanan toprağa domates, biber patlıcan, karpuz salatalık fideleri dikilir.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir. Nisan: Yeşil soğan, salatalık, maydanoz, kavun, karpuz, dereotu, ceviz, börülce ve bamyanın tohumu ekilir.
Bakla, taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, madımak, semizotu, deniz börülcesi, gelincik, arap saçı, ebegümeci, hardal otu, hindiba, ısırgan, turp otu, şevketi bostan, yabani ıspanak, enginar, bezelye, bebe havuç, semizotu, kuşkonmaz ve taze sarımsak.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
İlgili 16 soru bulundu
* Domates, kıvırcık salata, lahana, pancar, havuç ve maydanoz iyi birliktelik oluştururlar. Özellikle domates ve fesleğen (mutfakta olduğu kadar bahçede de) ve patlıcan ve fasülye birlikte harika olur. * Mısır, fasülye veya hıyar birlikte iyidirler.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Nisan ayında baharın gelişiyle birlikte tüketilmesi gereken sebze ve yeşillikler şunlardır; enginar, tere, taze bezelye, dereotu, sakız bakla, marul, maydanoz, taze soğan, roka, taze sarımsak, biberiye, madımak, nane, semizotu, pancar, kuşkonmaz, şalgam ve havuç … Brokoli, lahana ve kereviz için ise son günler…
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Özetle: İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında, Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir. Mart – Nisan aylarında tohum çimlendirmesi yapılır. Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir. Fideye dönüştürmeye gerek yok.
Tohum ekimi:
Bölgenin iklim özelliğine göre : Mart, Nisan veya en geç Mayıs ayı başlarında pırasa tohumları ekilmiş olmalıdır. Ekim şekli serpme ve daha iyisi çizgiye ekimdir.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Nisan ayında otlar da ekiyoruz .
Örneğin, adaçayı lahana veya havuç yanında ekilmeye değerdir, fasulyenin yanında nane, bezelye, lahana, alabaş veya brokoli, salatalığın yanına dereotu ekilir ve bahçe tuzlu soğan ve sarımsak büyümesini artıracaktır.
Mart ve Nisan aylarının ideal tohum ekim zamanı olarak gösteriliyor. 20 Mayıs'a kadar sebze tohumunun ekimi yapılabiliyor; ancak geç ekilen tohumda verimin bir nebze düştüğü belirtiliyor. Nisan ve Mayıs aylarında kavun, karpuz tohumları da hazırlanan yerlere dikilebilir.
Mayıs ayı; ayçiçeği, brokoli, salatalık, domates ve biber ekimi için hala zamanınızın olduğu bir aydır. Örneğin domatesler için toprağı hazırlarken boynuz unu uygulamasına başvurabilirsiniz. Domates herekleri toprağa yerleştirilir ve sonunda fideler hazırlanır.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Patlıcanın ilk meyvesine kadar az miktarda su verilir. Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.
Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri